Het is natuurlijk fantastisch om heerlijke druiven uit je eigen tuin te kunnen oogsten. Om direct op te eten, om jam en gelei van te maken of zelfs wijn. Het handvormige blad is heel decoratief, dus ook als het u niet om de druivenoogst gaat is Vitis vinifera een prachtige klimplant.
Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.
Smaak. Druiven hebben een karakteristieke smaak, variërend van suikerzoet via aromatisch tot zoetzuur. Je kunt tafeldruiven lekker uit het vuistje eten of verwerken in een frisse vruchtensalade. Kook ze ook eens mee met groente.
Was de druiven en leg ze overdag op keukenpapier in de zon – haal ze 's nachts binnen. Tip: Een bescherming tegen insecten eroverheen houdt ongewenste „snoepers“ buiten de deur. Na een paar dagen zijn de druiven gedroogd en zijn het lekkere rozijnen geworden.
Krenten is niets meer of minder dan het uitdunnen van je druiventrossen. En dat doe je nogal rigoureus: er mag maar een derde deel overblijven van je tros. Dit doe je door de kleinste druifjes eruit te knippen met een klein schaartje met afgeronde punten (om de druiven niet te beschadigen).
Laat de druiven op een lage temperatuur (ca. 50 °C) een paar uur in de oven staan. Op deze manier kunnen de druiven langzaam drogen. De warmte van de oven onttrekt het vocht uit de druiven zodat het rozijnen worden!
Druiven kun je op een koele plek 2 tot 4 dagen bewaren. De in de koelkast zijn de vruchten een week houdbaar. Je kunt de druiven dan het beste op een bord leggen.
Voor de wijn zelf heb je druiven (of druivensap), gist en optioneel citroensap nodig. Daarnaast heb je de volgende hulpmiddelen nodig: een grote witte emmer, een glazen fles met waterslot, een hevel en een oud (maar wel schoon) stuk vitrage of een vochtdoorlatende doek.
Druiven oogsten en persen
Takjes, bladeren en rotte druiven worden eruit gehaald. Het vinificatieproces start wanneer de druiven de wijnmakerij binnenkomen. Afhankelijk van het soort wijn worden druiven geperst (witte wijn) of gekneusd (rode wijn). Als ze gekneusd worden, dan komt er meer tannine in de wijn.
Bewaar druiven in een papieren zak, de verpakking of leg ze op een bord. Druiven kun je langer bewaren door ze aan de tros te laten zitten. Zorg dat ze niet vochtig worden. Druiven kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje, verwijder wel mogelijke pitten voor invriezen.
Druiven leveren weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel en kalium. Druiven staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Er zijn druiven verkrijgbaar met de duurzaamheidstopkeurmerken Europees biologisch, EKO, Demeter en On the way tot PlanetProof.
Leg je druiven in de oplossing van water en azijn. Laat ze daar vijf tot tien minuten in liggen. Deze oplossing verwijdert pesticiden en ongeveer 98% van de bacteriën op fruit. Gebruik een spuitfles om de druiven schoon te maken als je ze niet wilt laten weken.
Het is natuurlijk fantastisch om heerlijke druiven uit je eigen tuin te kunnen oogsten. Om direct op te eten, om jam en gelei van te maken of zelfs wijn. Het handvormige blad is heel decoratief, dus ook als het u niet om de druivenoogst gaat is Vitis vinifera een prachtige klimplant.
Giet het sap nu het nog warm is in de flessen en sluit deze onmiddellijk. Zet ze liefst enkele minuten ondersteboven en laat afkoelen. Bij goede bewaring in een kelder blijft het sap vele maanden goed.
De druiven worden heel goed verspreid, zodat ze in de zon snel kunnen drogen. Door de warmte van de zon verdrogen de druiven; langzaam maar zeker verschrompelen en verkleuren ze. En na ongeveer 7 dagen is elke druif een rozijn geworden.
- Het sap volgens eigen smaak al dan niet wat bijzoeten. - Sap koken en kokend in glazen flessen of bokalen met schroefdeksel gieten. - Flessen omkeren. Na een uurtje kan je ze wel omdraaien.
In 1 fles wijn van 0,75 cl kunnen we dus 1,2 kilo aan druiven rekenen zo'n 600 tot 800 druiven wat ongeveer een tros of 10 is. Afhankelijk hoe vol het wijnglas wordt geschonken kunnen we hier ongeveer 100 tot 125 druiven rekenen voor 1 wijnglas.
Maar is zelf wijn maken niet enorm moeilijk (a.k.a. wie gaat de druiven stampen)? Het wijnmaakproces (van ruim 20 stappen) kost je best wat handelingen en wachttijd, maar is alles behalve moeilijk. Bij de kit zit een uitgebreide instructie hoe je precies te werk gaat.
Ze groeien in trossen aan een wijnstok. Bijna 90% van de totale druivenoogst is bestemd voor het maken van wijn. Wijndruiven zijn niet zo geschikt om te eten. Tafeldruiven wel omdat ze veel zoeter zijn.
Hoe weet ik of de druiven niet goed meer zijn? De druiven zijn beschimmeld, verkleurd of slap. Dit bederf herken je snel door te kijken of ruiken. Voor gebruik in salades kun je ze eerst met een mesje halveren om daarna de pitten eruit te wippen.
Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.
Zoals je waarschijnlijk al weet zijn rozijnen en krenten simpelweg gedroogde druiven. Door ze in de zon te laten drogen, verdampt het vocht, verschrompelen ze en worden ze lekker zoet. Het verschil tussen rozijnen en krenten is simpelweg het ras en het formaat; krenten worden gemaakt van kleinere druiven dan rozijnen.
Het drogen gebeurt vaak in de buitenlucht, liefst in de zon, maar ook wel in een droogtunnel. Een droogtunnel is een groot langwerpig apparaat, waarin hete lucht wordt geblazen. De vruchten gaan op een lopende band door de droogtunnel. Daarbij verdampt er water uit de vruchten, waardoor ze kleiner en donkerder worden.
Om druiven te ontpitten, gebruik je het beste een grote naald. Verse druiven zijn heerlijk in combinatie met ontbijtgranen, bij het aperitief, in een fruitslaatje of bij een kaasschotel. Maar ook in salades en sausen komen druiven goed tot hun recht.