Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
1 glas bier is 6 gram suiker
In een glas bier zit ongeveer 6 gram suiker, terwijl een flesje Breezer bijna 30 gram bevat. Een glas rode wijn bevat 5 gram suiker en een glas droge witte wijn slechts 1. Deze suikers hebben uiteraard ook invloed op de suikerspiegel van iemand met diabetes.
Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Welke wijnen mag ik dan wel drinken? White zinfandel, sauvignon blanc en chardonnay zijn ideaal voor als je op je lijn let. Één glas bevat minder dan 85 calorieën, 2,6 gram koolhydraten en 1 gram suiker. Inspiratie: de leukste manier om je wijn te bewaren.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Heldere gedistilleerde drank (vodka, gin, tequila)
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat.
Ja , van bier drinken kun je een dikke buik krijgen. Dit komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker. (1 gram alcohol = 7 kcal.; 1 gram suiker = 4 kcal.)
Mensen denken vaak dat het drinken van alcoholische dranken, vooral bier, leidt tot gewichtstoename, met name rondom de buik. De wetenschappelijke kennis hierover is echter niet eenduidig. Alcoholische dranken bevatten zeker calorieën en bij een hoge inname is er ook een toename in lichaamsgewicht te zien.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Rode wijn is over het algemeen de gezondste soort wijn die je kunt drinken, maar Pinot Noir is de gezondste van de gezonde. Volgens The Daily Meal heeft Pinot Noir een hogere resveratrol-concentratie dan welke andere rode wijn dan ook.
Witte wijn heeft over het algemeen nou eenmaal minder calorieën dan rode wijn. Ben je toch echt een rode wijn-liefhebber, ga dan voor de lichtere varianten gemaakt van gamay, pinot noir of barbera, waar minder alcohol en suiker aan te pas komt.
Rode wijn bevat ongeveer 1,5 gram suiker per glas. Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram suiker per glas. Droge witte wijn bevat slechts zo'n 0,6 gram suiker per glas. Rosé wijn bevat 2,5 gram suiker per glas.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
De risico's
- De kans op een beroerte neemt toe als je meer dan anderhalve glas per dag drinkt. - Bij meer dan twee glazen per dag neemt de kans op tumoren op verschillende plekken en longkanker toe. - Wie langere tijd drinkt heeft een grotere kans op leveraandoeningen.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Sommige modellen kiezen voordat ze een show of shoot hebben, voor een sapje of groene smoothie als ontbijt. We raden niet aan om elke dag te leven op juices, maar een vitamine-boost is een goede manier om je dag te starten. Een groene smoothie is eens in de zoveel tijd een goed alternatief voor je ontbijt.
Sterke drank (zoals gin, vodka en whiskey)
Sterke drank bevat de minste suikers.