Met een 3D-printer binnen handbereik kun jij je eigen sieradenlijn opzetten, je huis decoreren met unieke kunstwerken, handige dagelijkse voorwerpen maken, leren op een tastbare manier verbeteren en zelfs je eigen prototypes ontwerpen. De grens van wat je kunt creëren wordt alleen beperkt door je verbeelding.
Met een 3D-printer kun je verschillende objecten maken, zoals speelgoed, huishoudelijke artikelen, prototypes, kunstwerken en zelfs protheses.
Eigenaren van een 3D-(thuis)printer kunnen nu geld verdienen via hun eigen website, door toevoeging van de STL Oogster plugin van Protocow. Eenvoudige registratie en installatie maakt dat de STL Oogster binnen 5 minuten op de website wordt geplaatst.
Verreweg het belangrijkste nut van een 3D printer is dat je het gewoon heel erg leuk gaat vinden om dingen te creëren uit het niets. Om enkel en alleen vanuit je gedachten een idee te gaan realiseren en achteraf blij zijn met het eindresultaat. Dit is wat 3D printen in de essentie bijzonder maakt.
In het kort. Voor 3D-printen worden vooral plastic materialen gebruikt. Tijdens en na het printen word je blootgesteld aan chemische stoffen. Deze stoffen kunnen voor irritatie aan de ogen en luchtwegen zorgen.
De ideale oplossing voor snel en kwalitatief metaal printen
Met metaal 3D printers kunt u naast goedkoper en sneller produceren ook profiteren van vele vormvrijheden, van eenvoudig tot zeer complex. Bij het materiaal heeft u de keuze uit diverse metaalsoorten, zoals titanium, roestvrij staal, etc.
Prijzen voor een geassembleerde 3D printer liggen ongeveer tussen de 1000 en 2000 euro, hoewel Llowlab met de Printrbot (330 euro) en de DaVinci (600 euro) een aantal zeer voordelige alternatieven biedt.
Tot 2030 groeit de industriële markt voor 3D-printproducten en -technologieën tot een marktvolume van 22,6 miljard euro. De lucht- en ruimtevaart (23 procent), medische technologie (23 procent) en automotive (vijftien procent) zijn de sectoren met het grootste jaarlijkse groeipotentieel.
Er zijn veel goede 3D-printers beschikbaar voor beginners onder de $500, zoals de Creality Ender 3 of de Anycubic i3 Mega. Deze printers bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn geschikt voor het leren van de basisprincipes van 3D-printen.
De meeste 3D-printers verbruiken zo'n 50 watt per uur, maar om hem op temperatuur te krijgen kan hij in het begin tot wel 600 watt per uur verbruiken.
Het maken van een 3D print kan al snel enkele uren duren. Hoe snel een 3D printer klaar is met een opdracht, is afhankelijk van verschillende factoren. De printsnelheid is niet alleen afhankelijk van de soort 3D printer die u in uw bezit heeft.
3D printen is een voordelige techniek die helemaal niet veel hoeft te kosten. De grootste investering bestaat uit de eenmalige aanschaf van een 3D printer. Daarna liggen de kosten van 3D printen bij gemiddeld gebruik vrij laag.
Waar in je beschikbare ruimte zet je de printer neer? Let op: Het is handig als je grotendeels rondom kunt lopen. Tijdens het calibreren moet je je heatbed op de goede afstand van de printkop krijgen en hiervoor moeten de stelschroeven makkelijk gedraaid kunnen worden.
Een 3D object kan op twee verschillende manieren geprint worden; met plastic filament via een FFF/FDM 3D printer of met vloeibare resin (hars) via een Resin printer. Buiten het verschil in materiaalgebruik is ook de techniek voor het opbouwen van de 3D print verschillend.
Het verschil tussen tussen 3D en 4D printing
Terwijl 3D-printing zich richt op het statische creëren van objecten, stelt 4D-printing ons in staat om objecten te produceren die in de loop van de tijd veranderen of evolueren.
5% van de Nederlandse bedrijven werkt met 3D printers
Maar liefst één op de twintig Nederlandse bedrijven (5%) maakt namelijk gebruik van 3D printing.
De FX20 zal de grootste, snelste en meest geavanceerde 3D printer zijn die Markforged ooit heeft geproduceerd.
Ze werken door gesmolten plastic laag voor laag op te bouwen. Het energieverbruik van FDM-printers is relatief laag, vergelijkbaar met dat van een gewone computer. Het vermogen van een FDM-printer varieert meestal tussen de 60 en 300 watt tijdens het printen, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het object.
Zo kun je ondervoeding tegengaan. Voorbeelden van aanbieders zijn 3DbyFlow (Engels) en Foodini (Engels). Met een voedselprinter kun je eten in allerlei vormen printen. Bijvoorbeeld vlees in de vorm van een hamburger of wortelpuree in de vorm van een wortel.
3D printen wordt meestal in verband gebracht met het printen van hoofdzakelijk kunststof of metaal. Forust toont echter aan dat het ook mogelijk is om hout te printen. Als grondstof maakt het bedrijf gebruik van geupcycled zaagsel en andere bijproducten van de houtindustrie.
3D printen met de standaard nozzle maat van 0.4mm kan een uitdaging worden. De hout deeltjes hebben namelijk de nijging om klontjes te vormen in de nozzle. Dit kan een inconsistente filament flow of een verstopping veroorzaken. De minimale nozzle maat die wij adviseren is 0.5mm.
Glas is een nieuw materiaal voor 3D-printen. Het is in de handel verkrijgbaar in de vorm van met silica geladen harsen. Het Sirris Additive Manufacturing team onderzoekt de mogelijkheden van deze nieuwe en zeer innovatieve materialen.