Voorlichting geven aan een cliënt of medewerker die er geen gebruik van wil maken heeft niet zo veel zin. In dat geval kun je als zorgverlener nog kijken of je de cliënt of de medewerker kunt overtuigen van de voordelen die het gebruik ervan oplevert.
Wetgeving. Vier wetten in het bijzonder spelen een rol bij het toezicht op technologie in de langdurige zorg: de Wet op de Medische hulpmiddelen (gebaseerd op Europese regelgeving), de Kwaliteitswet Zorginstellingen (vanaf 1 januari 2016 de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg), de Wet BIG en de Wet Bopz.
Die combinatie van leeftijd, 'productie draaien' en veeleisende patiënten, zorgen ervoor dat medewerkers in de zorg goed aan zichzelf moeten denken. Soms kan het gebruik van hulpmiddelen hierbij helpen.. Ze bevorderen de zelfredzaamheid van de patiënt zelf, maar het is ook goed voor de medewerkers.
Hulpmiddelen zijn vaak handig: ze helpen je om dingen makkelijker te kunnen doen, als je door je reuma ergens moeite mee hebt. Er zijn verschillende redenen waarom je iets aan een hulpmiddel kan hebben, bijvoorbeeld: om je gewrichten te beschermen/ontlasten. om te voorkomen dat je klachten verergeren.
Zorgtechnologie biedt niet per definitie meer veiligheid. Het kan ook schijnveiligheid geven. Want stel dat de valmelder afgaat, dan is daarmee niet de situatie voorkomen. Toezichthoudende technologie, zoals sensoren en cameratoezicht, kunnen helpen maar ze kunnen ook zorgen voor minder privacy en minder eigen regie.
Alle vormen van zorgdomotica die worden ingezet om cliënten te observeren of te bewaken vallen onder vrijheidsbeperking. Hier moet dus expliciet toestemming voor gegeven worden door de cliënt of door familie/verwanten.
Voorbeelden van zorgtechnologie zijn sensortechnologie, beeldzorg, robotica, wearables, apps, online platformen en serious gaming en exergaming. Sensortechnologie Zowel in de thuiszorg als in het verpleeghuis wordt steeds vaker sensortechnologie ingezet.
Soms heb je hulp nodig om mobiel te blijven. Of om een bepaalde handeling uit te voeren. Hulpmiddelen maken het leven met een (tijdelijke) beperking makkelijker en zorgen ervoor dat je (weer) mee kunt doen. De meeste mensen denken bij medische hulpmiddelen al snel aan een rolstoel, bril of gehoorapparaat.
Deze hulpmiddelen krijgt u van de gemeente vanuit de Wmo (officieel Wmo 2015). Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente.
Ook als de persoon niet stabiel kan zitten gebruikt u een tillift. U brengt daarmee iemand in één keer veilig helemaal van lig naar zit, bijvoorbeeld in een rolstoel. Tilliften zijn veilige en vooral ook comfortabele hulpmiddelen, maar laat u wel goed instrueren in het gebruik. Aanvragen en uitleg kan via de thuiszorg.
Hulpmiddelen voor ouderen kunnen onder andere zijn; bad, douche en toilethulpmiddelen, aankleedhulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen.
Het wordt ingezet als hulpmiddel om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Precies wat de cliënt zo graag wilt, in de eigen vertrouwde omgeving blijven. En de zorgverlener kan makkelijker communiceren met cliënten en collega's en makkelijker zorginformatie uit wisselen.
de Wet BIG; de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen; de Wet toelating zorginstellingen.
In deze documenten staat beschreven wat goede zorg is en welke zorg geleverd zou moeten worden. Afwijken van richtlijnen en standaarden kan, maar moet gemotiveerd worden in het medisch dossier. Een richtlijn is een document met aanbevelingen gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg.
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werken in de zorg onder verschillende wetten: Zvw (Zorgverzekeringswet), Wlz (Wet langdurige zorg), Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet.
Soorten hulpmiddelen in de Wlz
Dit zijn hulpmiddelen om je te verplaatsen of te bewegen: een rolstoel, aangepaste fiets, scootmobiel, aangepaste wandelwagen en aangepaste autostoel voor kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld tilliften en (niet-aangepaste) hooglaagbedden, die door meer mensen gebruikt kunnen worden.
De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Dekenboog, bedhekken, bedrugsteun, bedgalg, papegaai en portaal. Extra hulpmiddelen voor aan uw bed.
In Nederland worden voor zorgtechnologie meerdere begrippen en definities gebruikt zoals eHealth, m-Health en zorg op afstand. Dit komt omdat zorgtechnologie een nog betrekkelijk nieuw kennisgebied is.
Verbeteren van de veiligheid (79%) en de kwaliteit van leven (57%) en verruiming van de leefruimte (43%) van bewoners zijn de belangrijkste redenen om technologie in te zetten in de organisatie. Het ontlasten van zorgmedewerkers in hun werk werd hierbij niet genoemd.
Voorbeelden van eHealth-toepassingen voor “Behandeling, begeleiding en terugvalpreventie”: Websites met informatie over behandelingen en terugvalpreventie. eHealth-toepassing van een zorgverlener via welke behandelmodules, monitoring en coaching en educatie ingezet kunnen worden.