De bacterie maakt gifstoffen aan die ernstige spierkrampen kunnen veroorzaken. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal 3-21 dagen, maar kan zelfs een paar maanden zijn.
Dit moet zo snel mogelijk na de verwonding: toediening is zinvol tot maximaal drie weken na de verwonding. Ook kan een eenmalige injectie met antistoffen tegen tetanus nodig zijn. Deze injectie heeft u nodig als u een stoornis heeft van uw immuunsysteem en als u niet eerder of niet volledig bent ingeënt.
Indien een (schaaf)wond zeer oppervlakkig blijft en goed is schoongemaakt, is het risico op tetanus zeer klein ( CDC en NHS). Ook een beet van een dier kan leiden tot tetanus. Het risico op tetanus na een honden- of kattenbeet lijkt klein, maar is niet goed onderzocht (Van Slooten 2013).
Behandeling. De behandeling van tetanus vereist een ziekenhuisopname en is vooral ondersteunend: de luchtwegen worden vrijgehouden en medicatie tegen de spierspasmen wordt toegediend. Met een antibioticabehandeling proberen artsen de infectie te bestrijden. Er worden ook antistoffen tegen tetanus ingespoten.
U krijgt van tetanus kramp in de spieren. Ook kunt u ernstige problemen krijgen met het ademhalen. Als tetanus niet goed wordt behandeld, kunt u eraan doodgaan. Door het Rijksvaccinatieprogramma komt tetanus gelukkig bijna niet meer voor in Nederland.
Dankzij het tetanusvaccin zijn gevallen van tetanus zeldzaam in ons land en andere delen van de ontwikkelde wereld. Maar de ziekte blijft een bedreiging voor diegenen die niet op de hoogte zijn van hun vaccinaties. Het komt vaker voor in ontwikkelingslanden. Er is geen genezing voor tetanus.
Het is het beste als je een prik tegen tetanus zo snel mogelijk krijgt. Kom je er pas later achter dat je een prik tegen tetanus nodig hebt? Dan kan je de prik nog krijgen tot 3 weken nadat je de wond kreeg.
Tetanus titerbepaling
Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt.
Een kleine hondenbeet kan al kwaad, omdat u besmet kunt raken met de tetanusbacterie. Daarom krijgt u vrijwel altijd een tetanusinjectie na een hondenbeet. Een kleine hondenbeet kan daarnaast ook voor infecties zorgen als de wond niet goed wordt verzorgd.
In principe zijn alle kinderen in Nederland daarom beschermd tegen tetanus. Een tetanusvaccinatie werkt niet levenslang. Herhaling van de tetanusprik is nodig in de volgende gevallen: Na een verwonding.
De ziekte komt het meeste voor in landen met een warm klimaat. Met name in India, Bangladesh, Pakistan en delen van Zuidoost-Azië. Maar ook in Afrika, Zuid-Amerika en de landen langs de oostkust van de Middellandse Zee. Verder komt tetanus voor op het platteland, waar de mensen veel in aanraking komen met grondvuil.
Tetanus voorkomen
In Nederland worden in principe alle kinderen ingeënt tegen tetanus via DTP-/DKTP-injecties. De laatste inenting gebeurt op de leeftijd van 9 jaar. Het kind is dan beschermd tegen tetanus. Deze bescherming is echter niet levenslang.
De behandeling van bijtwonden bestaat uit het direct uitgebreid schoonspoelen van de wond met stromend water. Bij een oppervlakkige wond, waarbij alleen de huid maar niet het onderliggende weefsel beschadigd is, kan een desinfectie-middel als povidine-jodium gebruikt worden.
Geen of een te late behandeling bij een beet van zo'n hond kan fatale gevolgen hebben voor de mens. Rutten vertelt dat mensen in korte tijd erg ziek kunnen worden door deze bacterie: “De incubatietijd is één tot zes dagen.
Antibiotica. Mede met het oog op de resistentie is het algemene advies om bij een hondenbeet geen antimicrobiele profylaxe toe te passen. Uitzonderingen zijn diepe wonden die moeilijk zijn te reinigen, bijtwonden in het gelaat, in de hand, pols, been of voet.
Tetanus kan leiden tot symptomen als spier- peesscheuringen, blokkering van gewrichten, verstikking (als de ademhalingsspieren helemaal verkrampen) en overlijden.
Tetanus zorgt voor spierkrampen en andere klachten, zoals: Verkramping van de kaakspieren. Rusteloosheid. Koorts.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het bijtincident aangifte te doen, want de kans dat kan worden opgetreden tegen een gevaarlijke hond is dan groter. Bel dus zodra dat kan de politie; is uw dier gebeten dan kan dat ook via telefoonnummer 144. Zorg dat de politie uw aangifte of melding opneemt.
De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich. Besmettingen vinden vaak buiten Europa plaats, meestal door een krab of beet van een hond, kat of aap. Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op.
Check online op www.mijngezondheid.be
Je kan de datum, naam en dosis van de vaccinatie nagaan en ziet tegen welke ziekte je werd gevaccineerd. Hoe ga je te werk? Log in met je elektronische identiteitskaart (e-ID) en pincode of via de app "Itsme" (meer over inloggen met je e-id).
Tetanus is een zeer ernstige aandoening en wordt veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie Clostridium tetani. De sporen van deze bacterie komen overal in de omgeving voor. Een mens of dier besmet zich met de sporen via een wond(je). Zo'n wond is bij verdenking op tetanus trouwens niet altijd terug te vinden.
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
We spreken van een bijtwond als er een groot risico is op weefselbeschadiging en infecties. Een hondenbeet beschadigt het weefsel en er is een groot risico op infecties.Infecties die zelfs dodelijk kunnen zijn. U kunt door een hondenbeet bijvoorbeeld tetanus oplopen, wat dodelijk is als het niet wordt behandeld.
Een tetanusprik haal je in principe bij de GGD of bij een reispoli in het ziekenhuis. Eén inenting met het tetanusvaccin biedt tien jaar bescherming. Je krijgt de tetanusprik meestal in je bovenarm. Na (ernstige) verwondingen krijg je de tetanusprik direct op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis.