Dit artikel geeft de werknemer die onafgebroken in dienst van de werkgever is geweest recht op een jubileumgratificatie van: - een kwart van het bruto maandsalaris bij een dienstverband van 12,5 jaar; - een half bruto maandsalaris bij een dienstverband van 25 jaar; - een heel bruto maandsalaris bij een dienstverband ...
Bij een 12,5-jarig jubileum bedraagt de gratificatie 25% van de berekeningsgrondslag (afgerond op een veelvoud van 2,50 euro). Volgens het voorbeeld hierboven is 25% van 2.909,25 euro = 727,31 euro. Dit bedrag wordt afgerond op 727,50 euro.
Werk je 25 of 40 jaar bij dezelfde werkgever dan kan het zijn dat je een jubileumuitkering ontvangt. Soms staat in de cao dat je aanspraak kunt maken op deze uitkering. Is dit niet schriftelijk vastgelegd in een cao of bedrijfsreglement, dan is de werkgever niet verplicht om een jubileumuitkering te betalen.
Op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt ten gevolge van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd heeft de werknemer recht op een gratificatie ten bedrage van de helft van het maandsalaris.
De Belastingdienst faciliteert ondernemers die trouwe werknemers in het zonnetje willen zetten met een jubileumuitkering. Als de werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag de jubileumuitkering onbelast worden verstrekt. De onbelaste jubileumuitkering bij 25 of 40 jaar in dienst betreft maximaal een netto maandloon.
Met dienstjaren of diensttijd wordt bedoeld: de periode waarover pensioenopbouw mogelijk is. Het aantal dienstjaren is gerelateerd aan het parttimepercentage. Als iemand 100% werkt, zal ieder gewerkt jaar als 1 dienstjaar tellen. Indien een werknemer voor 50% werkt, telt een gewerkt jaar als 0,5 dienstjaar.
Dit artikel geeft de werknemer die onafgebroken in dienst van de werkgever is geweest recht op een jubileumgratificatie van: - een kwart van het bruto maandsalaris bij een dienstverband van 12,5 jaar; - een half bruto maandsalaris bij een dienstverband van 25 jaar; - een heel bruto maandsalaris bij een dienstverband ...
Telt mijn periode van inactiviteit mee voor mijn pensioen? Bepaalde periodes waarin je niet gewerkt hebt, tellen niet mee voor je pensioen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je zelf ontslag nam en niet terug ging werken. Sommige niet-gewerkte periodes tellen mee.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen.
Kort door de bocht genomen bent u dus vrij om daarvoor zelf een beleid te bepalen. Gebruikelijk in Nederland is het om werknemers die 12,5 jaar in dienst zijn een half bruto maandsalaris te schenken, maar dit kan per organisatie verschillen.
Voor de diensttijdvrijstelling geldt niet alleen de duur van het laatste dienstverband. De diensttijd van eerdere dienstverbanden bij dezelfde werkgever tellen ook mee. Belangrijk is dat de werknemer loon heeft ontvangen voor de verrichte arbeid. De perioden waarin het dienstverband onderbroken is, tellen niet mee.
Veelal is de gratificatie een geldbedrag, maar de gratificatie kan ook de vorm aannemen van de een fles wijn, een boek of cd, theaterkaartjes, een diner voor twee, enzovoort.
Vroeger en dan spreken we over enkele eeuwen geleden was het 12,5-jarige jubileum een groot gebeuren, omdat mensen in die tijd niet zo oud werden. Heden ten dage komt de viering van de koperen bruiloft weer terug, omdat men op steeds latere leeftijd trouwt.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
Veel bedrijven kennen een jubileumregeling. Medewerkers met een lang dienstverband worden 'beloond' vanwege hun lange staat van dienst. Bedrijven hanteerden hiervoor een eigen regeling zoals een jubileumuitkering bij 12,5 jaar, 25 jaar en 35 jaar dienstverband.
Wat is een klein pensioen? Een klein pensioen bedraagt tussen de € 2,01 en € 520,35 bruto in het jaar 2022. Pensioenfondsen mogen automatisch waardeoverdracht doen voor deze kleine pensioenen. Dat gebeurt op grond van een wet die 1 januari 2019 inging.
De hoogte van je pensioen mag je niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld door de Belastingdienst. Deze standaard verhouding is 100:75. Dat betekent dat het lage pensioen 75% moet bedragen van het hoge pensioen.
Je totale jaarlijkse pensioen is de som van de pensioenbedragen van elk loopbaanjaar. Elk kalenderjaar uit je loopbaan geeft een bepaald pensioenaandeel volgens de formule: Totaal geherwaardeerd loon / 45 x 60% (alleenstaande) of 75% (gezin).
Wij willen dat iedereen die 40 jaar gewerkt heeft (gelijkgestelde periodes inbegrepen) een pensioen van minimum 1500 euro netto geniet. De periodes van ziekte, werkloosheid of tijdskrediet om voor de kinderen, ouders of familie te zorgen, worden meegenomen in de berekening van het pensioen.
Effectief werken als voorwaarde voor minimumpensioen
Volgens het akkoord moet je effectief 20 jaar minimum vier vijfde gewerkt hebben om recht te hebben op een minimumpensioen. Het gaat dan om jaren van 250 werkdagen. Die 20 jaar wordt trouwens in dagen uitgerekend, dus dat komt neer op 5.000 werkdagen.
weduwenpensioen of weduwnaarspensioen (officieel wordt dit het overlevingspensioen genoemd) toegekend. Dit bedraagt in principe 80 % van het vroegere gezinspensioen. Het pensioen wordt na overlijden dus met 20 % verminderd.
Als uw werknemer 25 of 40 jaar bij u in dienst is, kunt u hem 1/12e jaarsalaris (dus inclusief vakantiegeld en andere vaste beloningen) bruto is netto uitkeren. Een dergelijke diensttijd uitkering gaat niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
Alles mag, maar de vraag is wat u dat gaat kosten. De eerste vraag is: heeft u al die 40 jaar pensioenpremie betaald? In dat geval heeft u een compleet pensioen, dat neerkomt op zeventig procent van het laatstverdiende gemiddelde loon, als u de AOW meetelt.
Wat is de CAO VVT? CAO staat voor Collectieve Arbeidsovereenkomst. VVT staat voor Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en Thuiszorg. Werk jij bij een organisatie of instelling die hieronder valt of in de jeugdgezondheidszorg, dan gelden voor jou deze collectieve arbeidsafspraken.