Wat is karamel? Echte karamel bestaat uit suiker. Kortgezegd maak je karamel door suiker te verhitten. Dit proces wordt ook wel karamelliseren of karamelisatie genoemd.
als je suiker verhit zal ze carameliseren. Dit is een groep van chemische reacties waarbij de suiker eigenlijk afgebroken wordt. Als je gewone tafelsuiker verhit, zal deze eerst splitsen in glucose en fructose (druivesuiker, de suikers in honing).
Glucose is een vorm van suiker, behoort tot de koolhydraten en heet in de voedingsmiddelenindustrie ook wel dextrose.
Normaal gesproken maakt de lever regelmatig glucose aan (gluconeogenese), waardoor de bloedsuikerspiegel op peil blijft als je langere tijd niet eet. Maar wanneer je alcohol drinkt, is de lever 'te druk' met het afbreken van die alcohol en maakt dus minder glucose, waardoor een hypoglykemie kan ontstaan [3].
Verbrandingswarmte: 3.95 kcal / g en 16,5 kJ / g Kristal dichtheid: 1,58 g / cm3 Bulk dichtheid: 800-900 g / l Smeltpunt: 160-180 ° C.
Rond de 170 °C begint kristalsuiker uit elkaar te vallen in glucose en fructose. Vanaf dat moment gaat de reactie in een stroomversnelling omdat fructose karamelliseert bij 105 °C en glucose bij 150 °C. De suikersiroop krijgt kleur en omdat er bij de reactie hitte vrijkomt gaat de temperatuur snel omhoog.
Karamel ontstaat wanneer suiker wordt verwarmd tot een temperatuur van minimaal 170 graden Celcius. Terwijl de suiker langzaam opwarmt tot deze temperatuur, breken de moleculen af (de suiker smelt en er ontstaat een suikersiroop).
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Om 50% kans te hebben om dood te gaan aan acute suikervergiftiging, moet je 13,5 gram suiker per 0,45 kg lichaamsgewicht binnen krijgen. De onderzoekers leggen uit dat dit voor een gemiddelde Amerikaanse man betekent dat hij hiervoor omgerekend 310 mini-Snickers moet eten, een vrouw 265.
Nee, suiker is niet per definitie ongezond of slecht voor je. Maar zoals het filmpje laat zien kan te veel suiker dus wel slecht zijn voor je lichaam. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Wanneer het geheel is gesmolten, kun je beter stoppen met roeren. Anders komen er spetters tegen de rand en kan de suiker verbranden waardoor je karamel te donker wordt. Om dit te voorkomen kun je met een nat kwastje de rand van de pan insmeren.
De verschillende stadia van suikersiroop zijn: dunne draad (110 - 113 graden Celsius), slappe bal, stevige bal, harde bal, draad stadium, kraak stadium, lichte karamel en tot slot donkere karamel (165 - 177 graden Celsius).
Suiker is brandbaar; en hoewel het moeilijk te ontsteken is, kan een explosie meer dan genoeg energie leveren om schadelijke (vervolg) explosies en branden te veroorzaken. De eerste explosie veroorzaakte domino-explosies gevoed door suikerresten die achterbleven in de procesterreinen.
De karamel is te kort gekookt. Breng de karamel opnieuw aan de kook zonder te roeren tot de juiste kleur. De siroop is gekristalliseerd. De suiker was niet volledig opgelost voor die begon te koken, geroerd tijdens het koken of er zaten nog kristallen aan de rand van de pan die in de siroop zijn gevallen.
Een-weetje : Suiker + het water kookt vanaf 100 graden. Vanaf 113 graden is het water verdampt en kookt. enkel het suiker verder.
Zoek ook nog wat materiaal dat niet kan smelten, zoals suikerklontjes of een stuk fruit.
Vochtig keukenpapier
Zo ga je te werk: Doe de verharde bruine suiker in een microgolfovenbestendige kom. Maak een velletje keukenpapier vochtig (knijp het goed uit, want het mag niet té nat zijn) en leg het bovenop de suiker.Zet de kom in de microgolfoven en laat 'm zo'n 20 seconden draaien.
Maar eigenlijk is het heel makkelijk op te lossen, want je hebt er eigenlijk alleen water en vuur voor nodig. Vul de pan simpelweg met water zet de pan op het fornuis.Laat het geheel een tijdje op zacht vuur koken en het karamel zal weer vloeibaar worden en zich mengen met het water.
Volgens recent onderzoek zou suiker bij opwarmen niet smelten, maar ontbinden. Van een 'smeltpunt' is dan eigenlijk geen sprake. Onderzoekers van de Illinios University stootten tijdens hun onderzoek op de vaststelling dat ze voor sucrose geen 'constant' smeltpunt konden vinden.
Een toffee is een snoepje dat oorspronkelijk uit Engeland komt en dat vervaardigd werd uit karamel. Deze karamel werd op haar beurt vervaardigd door karamellisatie van suiker of melasse. Dit wordt gekookt met boter en soms meel.
Breng de honing in een sauspannetje aan de kook. Laat op middelhoog vuur 4-6 minuten pruttelen tot de honing karameliseert (donkerbruin wordt). Wals de pan vervolgens en roer even om de honingkaramel gelijkmatig te maken.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Veel van deze snacks zorgen voor een plotselinge piek van het bloedsuikergehalte en een verlaging van het hypocretine niveau. We eten ze voor een energie boost maar in plaats daarvan maken de lege calorieën in deze levensmiddelen ons sloom en moe.