Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat gebruikt wordt tijdens het voeden aan de borst. Het wordt over de tepel en het tepelhof gelegd tijdens het voeden. Op die manier kan de baby, onder bepaalde omstandigheden, makkelijker leren om uit de borst te drinken.
Vlakke of ingetrokken tepels hoeven geen belemmering te zijn voor de borstvoeding: de baby drinkt aan de borst en niet aan de tepel.
Er zijn 3 verschillende maten tepelhoedjes te koop, S/16 mm, M/20 mm of L/24 mm. Neem even de tijd om je tepel te meten. De diameter van jouw tepel moet afgestemd zijn op de maat van het tepelhoedje dat daarbij past. Elke vrouw is uniek, dus ook de grootte van haar tepels.
Voor het eerste gebruik kunt u de tepelhoedjes uitkoken (maximaal 5 minuten).
Een tepelhoedje wordt gebruikt wanneer het voor de baby moeilijk is direct aan de borst te drinken. Dan kan een tepelhoedje (tijdelijk) helpen. U gaat een tepelhoedje gebruiken in overleg met een (jeugdzorg)verpleegkundige, verloskundige of lactatiekundige.
Het hulpmiddel kan krampjes veroorzaken.
Als het tepelhoedje niet goed gebruikt wordt of niet de juiste maat heeft, kan je baby tijdens het drinken meer lucht happen. Dit kan voor krampjes bij je baby zorgen. Ook kan het ertoe leiden dat je kleine moeite krijgt om je borst leeg te drinken.
Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat gebruikt wordt tijdens het voeden aan de borst. Het wordt over de tepel en het tepelhof gelegd tijdens het voeden. Op die manier kan de baby, onder bepaalde omstandigheden, makkelijker leren om uit de borst te drinken.
Ieder kind is uniek
Voed je kindje de eerste vier maanden naar behoefte. Je baby geeft aan wanneer hij/zij honger en genoeg gegeten heeft. Een pasgeboren baby kan wel 10 keer per dag om eten 'vragen' en na een week zo'n 7 tot 8 keer.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.
Schoonmaken en bewaren
Ga hygiënisch te werk door na elke voeding het tepelhoedje eerst met koud water af te spoelen, en daarna met heet water af te spoelen en af te drogen. Bewaar het tepelhoedje in een afgesloten bakje en kook het elke 24 uur 3 minuten uit. Vervang het tepelhoedje iedere 6 weken.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
De pijn gaat normaal gesproken na enkele dagen weg, als je lichaam gewend is geraakt aan borstvoeding en je baby efficiënter gaat zuigen. Raadpleeg een deskundige, lactatiekundige of borstvoedingsspecialist als de pijn tijdens de borstvoeding niet na enkele dagen verdwijnt.
Wanneer je altijd al een ingetrokken tepel hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval is de ingetrokken tepel veroorzaakt door de melkgangen in je borst. Deze zijn korter dan de dikte van de borst, waardoor de tepel naar binnen wordt getrokken. Dit is een aangeboren aandoening en verder onschuldig.
Als er iets is wat je nóóit wil meemaken, is het wel dat je tepels eraf vallen. Maar, de combinatie van roken en plastische chirurgie kan deze grote nachtmerrie werkelijkheid laten worden, onthult een Amerikaanse plastisch chirurg.
De ziekte van Paget ontstaat door kwaadaardige tumorcellen. Symptomen van de ziekte van Paget zijn onder andere een jeukende tepel of bultjes op tepel. De diagnose wordt vaak laat gesteld omdat de ziekte lijkt op een huidaandoening. De behandeling hangt af van de hoever de tumor is uitgezaaid.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Vroeger werd er vaak gezegd dat het beter was om je baby te laten huilen. Zo zou hij leren om zichzelf te troosten en het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de longetjes. Toch blijkt dat het beter is om wel even naar je baby toe te gaan.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Zolang je een tepelhoedje gebruikt is het verstandig om één maal per dag je borsten 'leeg' te kolven. Omdat je baby mogelijk niet alle beschikbare melk uit de borst drinkt, bestaat er een grotere kans op een verstopt melkkanaaltje en borstontsteking.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.