In Duitsland krijg je 'm wanneer je een Frikadelle bestelt. Klein beetje verwarrend: soms wordt die Duitse gehaktbal dus ook wel 's uitgesproken als Frikandelle.
In Nederland wordt de Duitse frikadelle nog weleens verward met de Nederlandse frikandel, die dun en langwerpig van vorm is. In de Duitse imbiß is de Nederlandse frikandel te koop onder de naam Holländische Frikadelle.
De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).
,,De eerste frikadel werd in 1954 gelanceerd in Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Dooreen wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Veel mensen waren groot liefhebber van zijn ronde gehaktwonderen.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.
Net als vorig jaar zijn de frikandellen van de Belgische fabrikant Vanreusel verkozen als lekkerste. Het onderzoek werd gedaan door het Centrum… Snackfabrikant Vanreusel heeft de lekkerste frikandellen Na de oliebollen, friettest en haringtest heeft het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) frikandellen getest.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Vertaal frikadel van Nederlands naar Duits
Frikadelle.
Ingrediënten: Kippenseparatorvlees 64%, rundvlees 10%, drinkwater, paneermeel (TARWEBLEOM, drinkwater, gist, tafelzout), uien, tafelzout, specerijen, rundervet, SOJA-EIWIT, bouillon (gehydroliseerd plantaardig eiwit (koolzaadeiwit, maïseiweit), tafelzout), antioxidant (ascorbinezuur).
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Een frikandel is behalve in Belgische snackbars ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt een frikandel ook wel curryworst genoemd.
Vertaal gehaktbal van Nederlands naar Duits
Fleischklößchen; Gehackte; Fleischklos.
Frikadel is afgeleid van het Franse woord fricadelle ('gehaktbal'). Dat woord is verwant met fricandeau ('mager kalfs- of varkensvlees') en waarschijnlijk ook met fricassee('in stukken gehakt vlees'). De aanduiding frikandel is eind jaren vijftig bedacht door Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht.
De kostprijs van een frikandel bedraagt amper 0,06 euro. De groothandel koopt ze voor 0,17 euro per frikandel in bij de fabrikant. De friturist betaalt 0,50 euro bij de groothandel en de consument legt gemiddeld 1,75 euro neer voor een frikandelletje.
Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.
Omdat dit het eerste WK is, is er geen record te verbreken. Al heeft Sjonnie Noordeinde een record op zijn naam staan van maarliefst 47 frikandellen binnen een uur (dat is 3,76 kg frikandel).
Tom Waes is de snelste pizza-eter ter wereld. In het Eén-programma Tomtesterom verorberde hij een pizza van dertig centimeter in twee minuten en negentien seconden. Dat is een verbetering van het vorige wereldrecord met 41 seconden. Waes haalt er het Guinness World Records Book mee.
2. De meeste eieren eten. Het wereldrecord gekookte eieren eten ligt op 141 eieren in acht minuten. Dit record werd gewonnen door de Amerikaanse Joey Chestnut, die vaker meedoet aan eetwedstrijden.
Dit assortiment wordt op korte termijn uitgebreid met kroketten en bitterballen die eenvoudig en snel in de oven of airfryer bereidt kunnen worden. Het merk is in Nederland verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn, Jumbo en een groot aantal Turkse en Noord-Afrikaanse supermarkten.
Kip is mager vlees wat goed voor je is, vet is natuurlijk wat minder gezond maar de frikandel bevat 50% minder vet dan een rookworst, het varkensvlees dat in een frikandel gebruikt wordt is mager, de antioxidanten zijn volgens experts zeer gezond en fosfaten zijn goed voor de hersenen.
Een frikandel bestaat voor een deel uit (het meest veelzijdige stukje vlees) kip, wat mager vlees is, dus prima. Daarnaast bevat het veel water, een magere variant op varkensvlees, antioxidanten die volgens het Voedingscentrum zelfs als zeer gezond wordt beschouwd en fosfaten, wat goed is voor onze hersenen.