De onbelaste jubileumuitkering bedraagt maximaal de hoogte gelijk aan een bruto maandloon inclusief 1/12de vakantietoeslag. Stel dat u nog nooit een gratificatie heeft gegeven en uw werknemer is bijvoorbeeld 30 jaar in dienst.
Werk je 25 of 40 jaar bij dezelfde werkgever dan kan het zijn dat je een jubileumuitkering ontvangt. Soms staat in de cao dat je aanspraak kunt maken op deze uitkering. Is dit niet schriftelijk vastgelegd in een cao of bedrijfsreglement, dan is de werkgever niet verplicht om een jubileumuitkering te betalen.
Het 25-jarig dienstverband biedt gelukkig fiscaal wat meer voordelen. Dan mag je van de Belastingdienst een heel bruto maandsalaris netto vergoeden. De uitkering mag zelfs worden verhoogd met 8% vakantiegeld en met 1/12 deel van de vaste 13e maand.
Als uw werknemer 25 of 40 jaar bij u in dienst is, kunt u hem 1/12e jaarsalaris (dus inclusief vakantiegeld en andere vaste beloningen) bruto is netto uitkeren. Een dergelijke diensttijd uitkering gaat niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
De Belastingdienst faciliteert ondernemers die trouwe werknemers in het zonnetje willen zetten met een jubileumuitkering. Als de werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag de jubileumuitkering onbelast worden verstrekt. De onbelaste jubileumuitkering bij 25 of 40 jaar in dienst betreft maximaal een netto maandloon.
Met dienstjaren of diensttijd wordt bedoeld: de periode waarover pensioenopbouw mogelijk is. Het aantal dienstjaren is gerelateerd aan het parttimepercentage. Als iemand 100% werkt, zal ieder gewerkt jaar als 1 dienstjaar tellen. Indien een werknemer voor 50% werkt, telt een gewerkt jaar als 0,5 dienstjaar.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
Als een werknemer 25 of 40 jaar in dienst is, mag u als werkgever onbelast een jubileumgratificatie geven. De onbelaste jubileumuitkering bedraagt maximaal de hoogte gelijk aan een bruto maandloon inclusief 1/12de vakantietoeslag.
Gebruikelijk in Nederland is het om werknemers die 12,5 jaar in dienst zijn een half bruto maandsalaris te schenken, maar dit kan per organisatie verschillen. Sommige werkgevers geven een presentje of organiseren een diner of feestje.
Dit artikel geeft de werknemer die onafgebroken in dienst van de werkgever is geweest recht op een jubileumgratificatie van: - een kwart van het bruto maandsalaris bij een dienstverband van 12,5 jaar; - een half bruto maandsalaris bij een dienstverband van 25 jaar; - een heel bruto maandsalaris bij een dienstverband ...
Een 30-jarig huwelijk wordt een parelen bruiloft genoemd. Dit wordt zo genoemd omdat de relatie na al die jaren prachtig glanst en stevig staat. Het 30-jarig huwelijk wordt niet heel uitbundig gevierd in Nederland, maar dat moet je niet weerhouden om het eventueel wel groots te vieren.
Bij een 40- of 50-jarig jubileum bedraagt de gratificatie 100% van de berekeningsgrondslag (afgerond op een veelvoud van 2,50 euro). Volgens het voorbeeld is dat 2.909,25 euro.
Waar we enkele decennia geleden nog regelmatig een jubileum 35 jaar in dienst vierden, is dit tegenwoordig toch een heel ander verhaal. Het is in deze moderne tijd zelfs een unieke gebeurtenis geworden wanneer iemand al 35 jaar werkzaam is voor een bedrijf.
Veelal is de gratificatie een geldbedrag, maar de gratificatie kan ook de vorm aannemen van de een fles wijn, een boek of cd, theaterkaartjes, een diner voor twee, enzovoort.
Voor de diensttijdvrijstelling geldt niet alleen de duur van het laatste dienstverband. De diensttijd van eerdere dienstverbanden bij dezelfde werkgever tellen ook mee. Belangrijk is dat de werknemer loon heeft ontvangen voor de verrichte arbeid. De perioden waarin het dienstverband onderbroken is, tellen niet mee.
Op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt ten gevolge van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd heeft de werknemer recht op een gratificatie ten bedrage van de helft van het maandsalaris.
Bij een dienstverband van 25 jaar krijgt u een gratificatie van 50 procent van uw bruto maandsalaris. Dit bedrag wordt netto uitgekeerd en verhoogd met 8 procent vakantietoeslag. Bent u 40 of 50 jaar in dienst, dan krijgt u een volledig bruto maandsalaris netto uitgekeerd, eveneens verhoogd met het vakantiegeld.
Van harte gefeliciteerd met je jubileum! > Vandaag is het feest voor ons allen, maar voor jou het allermeest. Een collega die al XX jaar lang er altijd voor ons bedrijf is geweest.
Veel bedrijven kennen een jubileumregeling. Medewerkers met een lang dienstverband worden 'beloond' vanwege hun lange staat van dienst. Bedrijven hanteerden hiervoor een eigen regeling zoals een jubileumuitkering bij 12,5 jaar, 25 jaar en 35 jaar dienstverband.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 86.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
“Als jouw bedrijf wordt stopgezet, moet je tijdig bij het UWV een vergunning voor ontslag om bedrijfseconomische redenen – in dit geval sluiting van jouw bedrijf – aanvragen.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.
De transitievergoeding wordt berekend over het gehele dienstverband vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst. De transitievergoeding bedraagt voor alle werknemers 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar, en naar rato voor het overige gedeelte van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd.
Anciënniteit is een belangrijk element bij ontslag. Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien.