Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
De popcornmaïs vind zijn oorsprong in Zuid Amerika. Uit vondsten in Peru blijkt dat daar in 4700 voor Christus al popcorn werd gegeten. Christoffel Columbus bracht rond 1500 de maïs naar Europa, maar pas tijdens de depressie van de jaren 30 sloeg de popcorn hier aan.
Echte popcornmais zoals gebruikt door de professionals met speciale popcornsuiker of speciaal popcornzout. * 500g popcornmais (40g per grote kom, ruim 12 kommen vol!) Te gebruiken met al onze popcornmachines, maar ook voor in de pan. Let op: in de pan moet u een beetje olie (zonnebloem-of maisolie) gebruiken.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Gebruik drie eetlepels olie (olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie of arachideolie: dat is aan jou) op 85 gram popcorn mais.
Popcorn wordt gemaakt van mais. Het is een gezondere snack dan chips of koekjes. Het is rijk aan antioxidanten en polyfenolen. Ook is het een goede bron van vitamine B1, B2 en ijzer.
Doe de mais in een popcorn machine. Heb je die niet doe dan een beetje olie in een afsloten pan en verwarm de popcorn hierin todat ze poppen. Laat de popcorn afkoelen, terwijl je dit doet pak je een pan en smelt je de boter(100 gram) . Doe vervolgens de suiker erin en laat het geheel lichtbruin worden.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken. Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.
Daarnaast kun je je popcorn natuurlijk poffen in de koekenpan: verwarm de pan tot 200°C, eventueel met een laagje olie naar keuze (geen boter). Voeg daarna de pofmaïs toe en leg het deksel erop. Haal het deksel niet tussentijds van de pan en zet het vuur uit als je steeds minder poffende geluiden hoort.
Hoe moet ik popcorn zaaien? Je kunt de maiszaden direct buiten zaaien. Doe dit vanaf half mei tot en met eind juli op een zaaibed, zodat ze kunnen ontkiemen. Let er op dat de temperatuur van de bodem ongeveer minimaal 15 graden moet zijn.
Popcorn die je zelf gepoft hebt is doorgaans na het poffen nog twee tot drie weken houdbaar, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Wel kan de popcorn wat zachter worden. Heb je zout over de popcorn gedaan beïnvloed dit de houdbaarheid niet.
Zaai of plant de suikermais 15 cm uit elkaar. Zaai de korrels tussen 3 en 5 cm diep, en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Dek bij een koud voorjaar de grond af met vliesdoek om de kiemplanten te beschermen tegen uitdrogen en nachtvorst. Het vliesdoek geeft ook extra warmte.
Bij pofmais gebeurt precies hetzelfde. Er zit een heel klein beetje water in zo'n maiskorrel dus als je hem verhit komt hij ook onder druk te staan. Als de druk te groot wordt, dan ploft hij uit elkaar en heb je popcorn.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Het wordt gemaakt van maïs, maar niet elke soort maïs is geschikt om popcorn van te maken. In deze fabriek wordt de maïs gesorteerd, gepopt en verpakt. Waarschijnlijk bestaat popcorn, oftewel plofmaïs, al duizenden jaren.
DE UITSLAG
Over het algemeen vindt men de verse popcorn, die je zelf moet maken in de pan of popcornmachine, het lekkerst. Daar scoorde elke smaak een voldoende. De kant-en-klare zoete popcorn van C1000 haalde de hoogste score, een 7,33.
Het mooie van dit alles is ook nog dat het heel makkelijk is om te maken. Enige nadeel aan dit leuke recept; je moet de maïskolf eerst drie tot vier weken laten drogen voordat je de popcorn kunt maken.. Overigens kun je ook gedroogde maïskolven kopen bij bijvoorbeeld de Dille & Kamille.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Popcorn is gepofte maïs
Door de druk barst de schil open en voilà – popcorn is geboren. Maar waar bestaat popcorn eigenlijk uit? Honderd gram popcorn bevat zo'n 376 calorieën, 12,5 gram eiwitten, 70 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker) en 3,6 gram vet. Een portie popcorn is over het algemeen 40 gram.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Hoe blijft suiker plakken aan popcorn? Popcorn zoet maken is heel makkelijk. Strooi er net na het poffen poedersuiker over en roer goed door. De suiker zal smelten en een zoet laagje achterlaten.
De simpelste manier om hem zoet te maken is door een pannetje met dikke bodem even te verhitten en in de warme pan, poedersuiker met evenveel water erin te doen. Laat het even carameliseren en gooi dan de popcorn erbij. Blijf de pan even goed schudden zodat het caramellaagje goed om de popcorn zit.