Een zwangerschapsstreep, ook wel bekend als de
Na ongeveer een jaar is de zwangerschapsstreep bij de meeste vrouwen niet meer of nog amper zichtbaar op hun buik. Een klein percentage van de vrouwen houdt een streep die wat duidelijker zichtbaar is. Als dit bij jou het geval is, zie het dan als een streep die je hebt verdiend!
Je hoeft je geen zorgen te maken, een bruine lijn op de buik is een compleet normaal fenomeen dat bij heel wat zwangere vrouwen voorkomt. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam namelijk meer pigment aan. Hierdoor gaan bepaalde plekken op je huid donkerder kleuren en meer opvallen.
Deze linea nigra is het gevolg van de verhoogde pigmentproductie door het hormoon oestrogeen, die er ook voor zorgt dat de tepels donkerder kleuren. Ook het ontstaan van melasma (zwangerschapsmasker) hangt hiermee samen. Het is niet bekend of deze verkleuringen een functie hebben.
3/ Positie van de buik
Aan de vorm en stand van je buik is blijkbaar te zien wat er op komst is. Vrouwen die hun buik hoog dragen, krijgen vaker een meisje. Hangt je buik juist iets lager? Dan wordt het een jongen.
Naast dat je aan je buik en borsten kunt merken dat je zwanger bent, kun je ook een verandering merken aan je ogen. Het is niet het eerste waar vrouwen aan denken wanneer ze zwanger zijn, want het wordt meestal niet genoemd bij de welbekende zwangerschapssymptomen en kwaaltjes.
Als je net zwanger bent, zul je niet veel zien of voelen aan je zwangere buik. Het is wel mogelijk om lichte krampen te ervaren, een opgeblazen gevoel en sommige vrouwen ervaren benauwdheid. Allemaal logisch aangezien je lichaam ruimte vrij maakt boor je baarmoeder waardoor ander organen verplaatsen.
Zwangerschapsstriemen kunnen zich vanaf het 2e trimester voordoen, maar komen veel vaker voor naar het einde toe. Het valt ook op dat sommige vrouwen er gevoeliger voor zijn dan andere. Bijvoorbeeld jonge, lichte en gladde huidtypes. De genetische aanleg speelt ook een rol.
Striae is niet schadelijk, maar je kunt het wel als vervelend ervaren. Na een tijdje worden de striemen lichter van kleur en houd je wittige/zilveren onderhuidse littekens over.
Gelukkig worden de striemen na verloop van tijd minder opvallend, hun initiële kleur vervaagt tot een witte tint. Hoelang zo'n proces duurt, valt helaas niet te voorspellen. Bij de een is het een kwestie van een paar maanden, terwijl het bij de ander het soms jaren kan duren.
Sommige vrouwen ervaren geen misselijkheid, anderen hebben dan weer veel pijn aan de borsten, nog anderen zullen zich enorm vermoeid voelen. Jij hebt gewoon geluk dat je geen last hebt van die zwangerschapskwaaltjes. Dat is alles! Dit betekent niet dat je zwangerschap niet evolueert of dat er een probleem is!
Oefeningen met veel schokbelasting, asymmetrische oefeningen (bijvoorbeeld oefeningen op één been) en oefeningen waarbij je lang op je rug moet liggen, kan je beter vermijden.
Een donkere, verticale lijn van ongeveer een centimeter breed. De meeste vrouwen krijgen hier last van, namelijk bij zo'n driekwart van de zwangere vrouwen komt de zwangerschapsstreep voor. Als je zwangere buik veel in de zon komt, verhoog je de kans op een donkere zwangerschapsstreep.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Uit het onderzoek blijkt dat mannen van striae houden. Ook houden sommigen juist van wat vollere vrouwen, bij wie de stretch marks goed zichtbaar zijn.
Hoe ontstaat striae? Striae ontstaat wanneer je lichaam sneller groeit dan je huid aankan. Tijdens een zwangerschap, een groeispurt in je jeugd of door in korte tijd veel in gewicht aan te komen. Door de groei ontstaan kleine scheurtjes in je bindweefsel die vanaf buiten zichtbaar zijn.
Striae ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel de snelle groei en uitrekking van de huid niet bij kan houden en scheurt. Striae kunnen ontstaan in elke situatie waarin de huid korte tijd wordt opgerekt.
Door je huid soepel te houden en dagelijks in te smeren met een verzorgende olie kun je striae helpen voorkomen. Een soepele huid is immers meer flexibel en rekt gemakkelijker mee. Start hiermee bij het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot drie maanden na de geboorte.
Het scheuren van het onderhuidsbindweefsel doet geen pijn, maar kan wel jeuken. Wat helpt tegen de jeuk is een natte koude washand op de plekken leggen of er wat mentholpoeder op strooien.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Misschien heb je al last van harde buiken tijdens je zwangerschap. Dat is een normaal verschijnsel en komt meestal wat vooral in het tweede en derde trimester. Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Je baarmoeder is nu alvast aan het oefenen voor het samentrekking tijdens de bevalling.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.