In 2022 is KIES voor mondzorg onder narcose wederom de voordeligste van Nederland betreffende het tarief voor de narcose nl: € 295,– per uur.
Soms wordt u doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van tanden of kiezen onder narcose. Wij hebben alles in huis om deze behandeling zo aangenaam mogelijk voor u te maken. Deze ingreep gebeurt in sommige gevallen onder narcose. Als u een verwijsbrief heeft gekregen, kunt u bij ons een afspraak maken.
Elke basisverzekering biedt dezelfde vergoeding voor narcose bij de tandarts. Je hoeft hiervoor dus geen speciale aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt dus flink besparen op je zorgverzekering door te kiezen voor een goedkoopste basisverzekering.
Wanneer u tandartsangst heeft of een behandeling door kokhalsreflex onmogelijk is, kan een behandeling onder volledige narcose u helpen. U krijgt voorafgaand aan de behandeling een slaapmiddel toegediend, waardoor u tijdens de behandeling even 'weg' bent. U merkt dus niets van de behandeling.
U krijgt van de MKA chirurg een slaapmiddel. U kunt zich hierdoor beter ontspannen en u bent rustiger tijdens de behandeling. Dit noemen we sedatie ('roesje'). U bent wel wakker, maar u bent slaperig.
De verdoving is dezelfde als bij de tandarts. Behandeling in algehele narcose is alleen mogelijk op medische indicatie met een verwijzing van een gediplomeerd angsttandarts, bijvoorbeeld via de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT).
Wij adviseren niet om 4 verstandskiezen tegelijk (onder narcose) te laten trekken. Het laten trekken van de verstandskies kan door een tandarts of kaakchirurg worden gedaan. Het trekken van verstandskiezen onder narcose is niet altijd mogelijk, soms is dit enkel mogelijk bij een kaakchirurg.
Bij kaakchirurg
Je moet dan naar het ziekenhuis of een zelfstandige behandelkliniek voor het verwijderen van de kiezen. Wat kost dit? Voor het trekken van twee verstandskiezen liggen de kosten op circa 400 euro voor de chirurgische ingreep met plaatselijke verdoving.
Als de tandarts je doorverwijst naar de kaakchirurg worden de kosten uit de basisverzekering vergoed. Omdat je eigen risico al op is, hoef je niets zelf te betalen.
Kaakchirurgie wordt vergoed vanuit het basispakket. Dit betekent niet dat kaakchirurgie in alle gevallen wordt vergoed. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de kosten van het trekken van je verstandskiezen. Houd er rekening mee dat dit alleen geldt als je door de tandarts bent doorgestuurd.
Dit is minimaal 385 euro en maximaal 885 euro in 2021. Wil je weten wat jouw verblijf en/of behandeling in het ziekenhuis precies heeft gekost? Dan kun je deze informatie bij je zorgverzekeraar opvragen.
Ga in gesprek met de tandarts en vertel waar je bang voor bent. Zorg dat er een wederzijds vertrouwen is. Dit zorgt ervoor dat de behandeling soepeler verloopt. Voordat je een behandeling ondergaat, kan het zinnig zijn om af te spreken met je tandarts dat hij/zij precies vertelt wat er tijdens de behandeling gebeurt.
De narcose bij de angst tandarts van TCN wordt toegediend via een infuus in uw arm of hand. Na het aanbrengen van dit infuus wordt het slaapmiddel en de pijnstiller toegediend. Deze worden aangepast en gedoseerd naar uw leeftijd, gewicht en lengte.
Het weghalen van een verstandskies duurt ongeveer 15 minuten en van twee tegelijk vaak enkele minuten langer.
De behandeling duurt tussen de 10 minuten en 1 uur. Dit is afhankelijk van het aantal tanden en kiezen dat getrokken wordt en de moeilijkheidsgraad van de behandeling.
De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De kaakchirurg geeft rond het te opereren gebied een of meer injecties met verdovingsvloeistof. Daarna legt de assistente de instrumenten klaar en dekt u af met een steriele doek, zodat alleen uw hoofd zichtbaar is.
Het roesje kan ervoor zorgen dat de bloeddruk en hartslag daalt. Als uw bloeddruk te veel daalt, is het nodig om extra vocht toe te dienen via het infuus. Door het roesje is de kans op verslikken bij een gastroscopie (maagonderzoek) iets groter. U kunt overgevoelig zijn voor het roesje.
Een roesje betekent het geven van een slaapmiddel (midazolam) en soms een pijnstiller (fentanyl). Deze medicijnen worden voor het onderzoek via een infuusnaaldje gegeven. De meeste mensen raken van dit middel in (lichte) slaap. Bij sommigen veroorzaakt het geen echte slaap, maar geeft het wel ontspanning.
Een roesje is eigenlijk een lichte narcose. Vraag je om een roesje bij de tandarts dan krijg je vaak lachgas toegediend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van stikstofmonoxide (N20). Het effect van lachgas is direct waarneembaar: het werkt pijnstillend maar ook slaapverwekkend.
De narcosebehandeling
Tijdens de behandeling zal de tandarts, assistent en de anesthesioloog aanwezig zijn. De anesthesioloog brengt de narcose toe terwijl de tandarts de behandeling uitvoert. De narcose behandeling is compleet pijnloos.