Een drankje om de dag mee te beginnen, zoals een frappé, koffie of verse sinaasappelsap, is vaak al verkrijgbaar voor ongeveer €2,00. Hetzelfde geldt voor diverse frisdranken en het Griekse biertje Mythos. Huiswijnen zijn meestal vergelijkbaar met Nederlandse prijzen, zo ongeveer tussen de €4,00 en €7,00 per glas.
Voor een 3-gangen diner in een restaurant betaal je rond de €35,00 per persoon. Voor een maaltijd in een goedkoop restaurant betaal je gemiddeld €10,00 tot €15,00 per persoon en bij bijvoorbeeld de McDonalds ben je zo'n €6,50 kwijt voor een maaltijd.
Uit eten in Griekenland is een stuk goedkoper dan in Nederland! Al met al, zijn wij in Griekenland met ons gezin bij een restaurant meestal gemiddeld rond de €10 per persoon kwijt en daar zit dan het voorgerecht, hoofdgerecht en drinken bij en meestal ook nog een toetje in de vorm van een schaal met fruit.
Is Griekenland een duur land? De prijzen van basisproducten in Griekenland zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.36 keer minder betalen om te winkelen in Griekenland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Griekenland bereik van: 58 EUR in Hostel tot 81 EUR in 3 sterren hotel.
Griekenland, Turkije, Egypte en Bulgarije zijn de landen waar je het goedkoopst een all inclusive vakantie kan vinden!
Dé koploper van all inclusive resorts is en blijft nog altijd Turkije. Qua prijs-kwaliteit scoort dit land het beste. Bodrum, Antalya, Side, Marmaris, Kusadasi en Alanya zijn de populairste badplaatsen in het land met een ruim aanbod aan luxueuze all in accommodaties.
Bij de wat meer toeristische bistro's vind je meestal een uitgebreide kaart en kun je bijvoorbeeld ook terecht voor een English breakfast, Griekse yoghurt met walnoten en honing, pancakes en croissants. Hier betaal je gemiddeld €8,00 p.p. voor je ontbijt. Bij wat luxere strandtenten kan dit oplopen tot €15,00 p.p.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
U kunt in 19 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Santorini
De meeste mensen zullen Santorini bestempelen als het mooiste eiland van Griekenland. Niet zo gek ook als je die picture perfect witte huisjes ziet met uitzicht op de koningsblauwe zee. Als er een van de eilanden idylisch en fotogeniek is uit dit top 5 lijstje, dan is het Santorini wel.
Gemiddeld budget
Dagbudget: € 77 voor 2 pers. € 26 per persoon. € 11 per persoon.
Vanaf begin van de middag is het tijd voor de lunch. De lunch is een uitgebreide maaltijd en wordt genuttigd tussen 13 en 16 uur. Het diner is zeker niet uitgebreider dan de lunch en begint zeker in toeristische gebieden vaak vrij laat, vaak gaat men pas na 22 uur aan tafel.
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
Een 8-daagse vliegvakantie naar Turkije kost nu gemiddeld € 541,- p.p. De prijzen voor Spanje liggen ca. 15% hoger; een 8-daagse vliegvakantie kost daar gemiddeld € 625,- p.p. Griekenland zit er tussenin met een gemiddeld reissom van € 575,- p.p.
Volgens de VakantieDiscounter kost dat je gemiddeld 700 euro per persoon.
Voor een 8-daagse vakantie (7 nachten) ben je gemiddeld 700 euro per persoon kwijt. Dat is inclusief vlucht. Voor een 8-daagse vakantie met all-in formule in Nederland ben je zo'n 620 euro kwijt, zonder vlucht of transport.