Competenties zijn een verzameling van geleerde vaardigheden en kennis, aangevuld met persoonlijkheid, intelligentie en motivatie. 'Competentie' is een veel ruimer begrip dan het begrip 'vaardigheid'. Eigenlijk maken je vaardigheden onderdeel uit van je competenties. Vaardigheden zijn activiteiten waar je goed in bent.
Hoeveel competenties je benoemt, is afhankelijk van hoeveel competenties je hebt en wat er in de vacaturetekst staat. Als richtlijn is het voldoende om drie tot vijf competenties op je cv te zetten.
Andere competenties (stressbestendigheid, analytisch vermogen, initiatief) zijn niet of zeer moeizaam ontwikkelbaar en zitten dicht tegen iemands persoonlijkheid aan.
competentie (zn) : bedrevenheid, bekwaamheid, capaciteiten, deskundigheid, kunde, kundigheid, meesterschap, slagvaardigheid, vakbekwaamheid, vakkundigheid, vakmanschap.
Er zijn veel verschillende competenties die je kan ontwikkelen. Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheden en talent. Ze worden vaak opgedeeld in hard skills en soft skills.
Meestal beschikt een gemotiveerd persoon naast de competentie motiveren ook over de competentie overtuigen. Dit komt doordat op sommige momenten grote overtuigingskracht nodig is om andere mensen goed te kunnen motiveren.
Een competentie is opgebouwd uit vier elementen, namelijk: Kennis - dat wat iemand weet; de ervaring die iemand heeft. Vaardigheden - dat wat iemand kan; handelingen waarin iemand bekwaam is. Houding - overtuigingen die iemand heeft; normen, waarden, drijfveren.
Voor beroepsspecifieke competenties kun je denken aan een cursus, zoals het omgaan met nieuwe media of het verwerken van data. Andere competenties kun je mogelijk zelf aanleren, zoals beter delegeren of het coachen van collega's. Als je van zelfstudie houdt, dan leer je al veel uit een goed boek.
De competentie zelfstandig werken valt verder te ontwikkelen. Wel heeft het vaak te maken met onderliggende aspecten die je niet zomaar kunt veranderen. Dit zijn aspecten als zelfvertrouwen, intelligentie en de behoefte aan ondersteuning.
Competentiegericht begeleiden is een stapsgewijze aanpak waarbij een begeleidingscyclus wordt gevolgd. Tijdens het traject is voortdurend het proces gaande van informatie verzamelen en analyseren, en het vervolgens stellen van doelen, uitvoeren van acties en evalueren van de resultaten.
Denk aan vaardigheden als goed kunnen netwerken, strategische beslissingen kunnen nemen, draagvlak creëren, diplomatiek zijn, kunnen reflecteren, onderzoeken, kritisch én probleemoplossend denken, anderen kunnen motiveren, het beste uit andere mensen halen.
Zoals net al werd benoemd, een competentie kun je aanleren. Kwaliteit is een eigenschap die in je zit. Het is iets dat je hebt, bijvoorbeeld geduld of inlevingsvermogen. Als je weet welke kwaliteiten je bezit, kun je vaak goed inschatten of je een bepaalde competentie kunt leren.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan. Ik snap dat er waarschijnlijk andere goede kandidaten zijn. Toch breng ik een extra kwaliteit mee - mijn passie voor hard werken. Ik wil graag veel uren steken in een uitdaging.