De vervanging van de traditionele meter door een slimme meter kost u niets. Wel blijft u, net als nu, meettarief (voorheen meterhuur) betalen. De overheid stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast. Dit tarief stelt de toezichthouder op de energiemarkt (de Autoriteit Consument en Markt - ACM) vast.
U betaalt niets voor uw slimme meter als u wacht tot u aan de beurt bent. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties is de slimme meter ook gratis. Vraagt u eerder om een slimme meter? Dan betaalt u maximaal 72,60 euro.
Voor veel huishoudens is de communicatie functie van de digitale meter het grootste nadeel. De energiemeter zou gegevens over het verbruik automatisch door kunnen sturen naar de netbeheerder. Het uitzetten van de communicatiefunctie op de digitale meter is niet mogelijk.
Wat kost de digitale meter en de plaatsing? De installatie van de digitale meter is gratis. Wil je niet wachten tot Fluvius contact met je opneemt, maar de digitale meter sneller laten plaatsen? Dat kan, maar dan betaal je 88 euro voor plaatsing en activering.
Een digitale meter op aanvraag kost 88,5 euro inclusief btw. Op de website www.digitalemeter.be vindt u een antwoord op heel wat vragen. Op de gebruikerspoort van de digitale meter kunnen toepassingen aangesloten worden om het verbruik en eventuele zelfverbruik (bij prosumenten) in detail op te volgen.
De vervanging van je meters is gratis en duurt ongeveer een uur.
Ja, er bestaat maar één digitale meter , maar u zal bij de installatie van de digitale meter kunnen kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-/nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven gewoon bestaan.
Het prosumententarief is na de installatie van de digitale meter niet meer van toepassing. In plaats van het prosumententarief betaalt u dan netkosten op basis van uw werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als u dus vooral stroom verbruikt als de zon schijnt, dan is dit voordelig.
Heb je een meterkast van 25 op 60 cm, dan zetten we de digitale meter gewoon in die kast op de plaats van je oude meter. Er komt wel geen doorschijnend plastic meer voor de meterkast. Je moet namelijk op de geelgroene knop kunnen duwen om je meterstanden af te lezen.
Met alleen de slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kunt makkelijker en sneller controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat.
Bouwers, verbouwers en klanten met een budgetmeter zijn eerst aan de beurt. Wie niet tot deze doelgroepen behoort, maar toch al een digitale meter wil, kan deze zelf aanvragen. Een digitale meter op aanvraag kost 72,54 euro exclusief btw.
De gegevens worden doorgestuurd via het elektriciteitsnet (dit is de zogenaamde PLC of powerlinecommunicationtechnologie), via radiogolven (bijvoorbeeld via de LTE-M-technologie, een 4G-norm voor geconnecteerde objecten) of via de vaste telefoon of kabel (minder courant). Wifi is dus niet nodig.
Dat hangt af van je situatie. De digitale meter weigeren kan als jij: Last hebt of beweert te hebben van elektrosensitiviteit (en dan tot 2023); Prosument bent, maar nog niet langer dan 15 jaar een terugdraaiende teller hebt (tot 2025).
Echt grote nadelen zijn er niet verbonden aan de slimme meter. Het belangrijkste argument tegen slimme meters is vaak privacy: het op afstand uitlezen van je meterstanden door je leverancier. De netbeheerder mag de gegevens alleen uitlezen op bepaalde momenten en voor duidelijke doeleinden.
Het duurt gemiddeld een uur om een slimme meter te plaatsen. In sommige gevallen vervangen we ook de leidingen. Dat hoort u van tevoren. In dat geval kan het langer duren.
Als netbeheerder zijn wij verantwoordelijk voor de plaatsing, het beheer en het onderhoud van de elektriciteits- en gasmeter. Dat is in de wet bepaald. Wij plaatsen dus de meter(s) en voor het gebruik rekenen we een vast tarief per jaar.
Let op: veranderen van elektriciteitsmeter kost ongeveer 500 euro.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren. Meer informatie over blokkeren van de slimme meter.
Zonnepaneleneigenaars zijn pas vanaf 2025 verplicht om een digitale meter te laten installeren en zijn niet langer automatisch als eersten aan de beurt. Vanaf 1 april 2021 bedraagt de premie voor thuisbatterijen nog maximum 2.550 euro in plaats van 3.200 euro.
Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.
De digitale meter draait niet terug, maar registreert digitaal de elektriciteit die je verbruikt en de stroom die je op het elektriciteitsnet zet, ook in “injectie” genoemd. Voor je injectie op het net ontvang je via het nieuwe tariefsysteem een injectietarief.
Weigeren van de slimme meter
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
Je betaalt de hele dag door hetzelfde tarief. Heb je wel dag- en nachtstroom? Dan betaal je 's nachts en in de weekenden minder dan overdag, en is het dus inderdaad (iets) goedkoper om op die momenten de wasmachine en de vaatwasser aan te zetten. Hoe laat het daltarief 's avonds ingaat, verschilt per regio.
Wie een bekabelde meter aanvraagt, zal zelf de extra kosten moeten betalen. De VREG is bevoegd om de hoogte van het tarief voor deze prestatie vast te stellen. Als u de plaatsing van de bekabelde digitale meter weigert na 1 januari 2025 verliest u het recht op de retroactieve investeringspremie.
Eerst moeten de VREG en de Raad van State nog advies geven
Krijgt de Vlaamse regering groen licht, dan kan je tot begin 2025 uitstel vragen. Daar hoef je in feite niet veel voor te doen. Wanneer je op de planning van Fluvius komt, krijg je een bericht. Op dat moment kan je pas je uitstel aanvragen.