Er zijn in Nederland geen vaste tarieven voor het aanmaken van een testament. Een notaris bepaalt zelf hoeveel hij hiervoor in rekening brengt. De kosten lopen daardoor sterk uiteen. Bij de ene notaris betaal je 200 euro voor je wilsbeschikking, terwijl een ander misschien wel € 800 vraagt.
Hoeveel kost het? De registratie van een laatste wilsbeschikking is gratis.
Wilsbeschikking is een document waarin je beschrijft wat je wensen zijn als het om je nalatenschap gaat. Uiterste wilsbeschikking is een andere term voor testament. Ook een codicil is een uiterste wilsbeschikking.
In een wilsverklaring zet u op papier welke medische behandelingen u wel of niet wilt. U kunt bijvoorbeeld opschrijven dat u geen reanimatie wilt als uw hart stil staat. U kunt ook opschrijven in welke situatie u uitzichtloos ondraaglijk lijdt en of u dan euthanasie wilt.
Iedereen kan zelf een schriftelijke wilsverklaring opstellen en dat kan op verschillende manieren. De tekst kan handgeschreven, getypt of gedrukt zijn. De tekst kan staan op papier, perkament, wc-papier of zelfs op de huid, als tatoeage.
De wet stelt dat een wilsverklaring opgesteld na 2 april 2020 niet langer om de vijf jaar dient herbevestigd te worden: deze is onbeperkt geldig.
Hoe kan ik een laatste wilsbeschikking laten opstellen? U geeft een ondertekende en gedateerde verklaring af bij de Dienst Burgerzaken van uw gemeente. Deze verklaring wordt geregistreerd in het bevolkingsregister en u krijgt een ontvangstbewijs mee. Veel gemeenten hebben een invulformulier beschikbaar op hun website.
Iemand is wilsonbekwaam als hij de informatie van de arts niet (meer) kan begrijpen en afwegen, niet begrijpt wat de gevolgen van zijn besluit zijn en/of geen besluit kan nemen. Wilsbekwaamheid is afhankelijk van de context en de vraag die gesteld wordt.
Zorgverklaring. In een Zorgverklaring leg je vast op welke wijze je wel, of juist niet medisch en verpleegkundig verzorgd wilt worden in de laatste levensfase. Daarnaast kun je aangeven wie je machtigt om medische beslissingen te nemen, wanneer je dit zelf niet meer kunt (je wettelijk vertegenwoordiger).
In een uiterste wilsbeschikking regelt u wat er na uw overlijden met uw nalatenschap moet gebeuren. Wie zijn uw erfgenamen, wat moet er met uw bezittingen gebeuren, wie wijst u aan om u nalatenschap af te wikkelen? Om alles goed uit te voeren, moeten al uw wensen goed beschreven worden om het rechtsgeldig te maken.
U kunt in de wilsverklaring één of meer vertrouwenspersonen aanwijzen die, als het zover is, de behandelende arts op de hoogte brengen van de wil van de patiënt. De wilsverklaring moet worden gedateerd en ondertekend door de opsteller, de getuigen en de eventuele vertrouwenspersonen.
Het allereerste dat moet gebeuren, is het overlijden melden aan de huisarts, naasten, uitvaartverzorger en de gemeente waarin je dierbare is overleden. Als je de uitvaart bij ons regelt, doen wij aangifte van overlijden voor jou en regelen de Akte van Overlijden. Zodat jij je kunt richten op de uitvaart.
U bewaart de negatieve wilsverklaring zelf en u geeft één exemplaar aan uw vertrouwenspersoon en aan uw behandelende (huis)arts voor in uw patiëntendossier. Deze wilsverklaring blijft onbeperkt geldig, tenzij u ze herroept. De inhoud van de negatieve wilsverklaring is wettelijk afdwingbaar.
In een positieve wilsverklaring kun je vastleggen wat je zeker wel wil. Het bekendste voorbeeld is de wilsverklaring euthanasie bij onomkeerbaar bewustzijnsverlies. In deze wilsverklaring geef je aan dat je euthanasie wenst als je in een onomkeerbare coma zou belanden.
De overige 13 procent overlijdt tijdens de behandeling, bijvoorbeeld door een acute hartstilstand, of door een bloeding. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte IC-patiëntenpopulatie is 70 jaar. Gemiddeld liggen zij 6,95 dagen op de IC.
Mensen die sterven, hebben vaak weinig of geen behoefte meer aan voedsel en vocht. Ze kunnen snel in gewicht afnemen. Het lichaam verandert: de wangen vallen in, de neus wordt spits en de ogen komen dieper in hun kassen te liggen.
Dat proces kan heel kort duren (enkele uren), maar ook een aantal dagen. Vragen over hoe lang het sterven zal duren zijn daarom vrijwel niet met zekerheid te beantwoorden.
Als iemand wilsonbekwaam is (geworden), vraagt de arts aan een vertegenwoordiger van de patiënt om beslissingen te nemen. De patiënt kan daar van tevoren iemand voor aanwijzen. Heeft iemand dat niet gedaan, dan is een familielid de wettelijk vertegenwoordiger. Bijvoorbeeld een echtgenoot, een ouder of een kind.
Als niemand vertegenwoordiger wil of kan zijn, beslist de arts zelf. Euthanasie mag alleen als de patiënt daar zelf aan de arts om vraagt: mondeling of schriftelijk. Dus niet als familieleden of vrienden het willen.
Hierbij verklaar ik, dat ik niet gereanimeerd wil worden in geval van een hartstilstand. Met de ondertekening van deze wilsverklaring geef ik toestemming aan mijn (huis)arts om de huisartsenpost en eventuele andere zorgverleners* te informeren over mijn keuze om niet gereanimeerd te willen worden.
Ja, natuurlijk. Men mag begraven worden waar men wil. Het enige waar men soms mee te maken heeft is dat sommige begraafplaatsen alleen graven uitgeven voor eigen kerkelijke leden of eigen inwoners van de gemeente.
In een levenstestament legt u vast wie voor u financiële, medische en persoonlijke zaken regelt als u dat zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld vanwege dementie. Met behulp van een levenstestament houdt u zelf de regie van uw leven in handen.