Een nieuwe derailleur hoeft niet duur te zijn en begint bij 15 euro. Voor dit geld heb je een standaard basic derailleur. Wanneer je kiest voor een A-merk van hoge kwaliteit kun je er wel 200 euro voor betalen.
En op het moment dat de speling zo groot is geworden dat schakelen en het afstellen van de derailleur een te groot probleem wordt, is het tijd voor een nieuwe. Ik doe zelf zeker zo'n 5 à 6 jaar met een derailleur.
Smeer de ketting met een goede teflon zoals cyclon coursespray, smeer tevens de scharnierpunten van de derailleurs. Wij adviseren de ketting regelmatig met kleine hoeveelheden teflon te smeren. Laat teflon een uur inwerken, wrijf de ketting af met een oude doek om overtollige teflon te verwijderen.
Fietst u dagelijks, vooral in de stad en wilt u zelf weinig onderhoud uitvoeren? Dan is een naafversnelling iets voor u. Fietst u vaker grote afstanden of regelmatig op heuvelachtig terrein en vindt u wat onderhoud geen enkel probleem? Kies dan voor een derailleur.
Wanneer moet je je derailleur vervangen? In principe hoef je je derailleur niet na een bepaalde periode te vervangen.Een uitzondering is wanneer je na een flink val schade hebt aan je derailleur.
Hoe vaak dat onderhoud moet gebeuren is afhankelijk van het gebruik maar minstens toch zeker 1 maal per jaar. Als voorbeeld de ketting van een derailleur fiets: deze gaat 3000 tot 5000 km mee (ketting van MTB is vaak bij gebruik in terrein al na ca. 1000 km versleten.
Een veel gemaakte beginnersfout: WD40 gebruiken. Gebruik WD40 nooit en te nimmer voor het smeren van je fietsketting. Het trekt niet alleen veel vuil aan, het komt ook op allemaal plekken waar het niet hoort te zitten. Daarnaast zorgt WD40 ervoor dat onderdelen sneller kunnen gaan roesten.
Een derailleur biedt de nodige voordelen. Doordat er verschillende tandwielen zijn, heb je voor elke situatie een passende versnelling. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van meerdere voor- en achterbladen. Hierdoor kan een derailleurversnelling tot wel 30 versnellingen bevatten.
Vergeleken met kettingolie heeft wax enkele voordelen.Naast dat een uitgeharde wax weinig tot geen vuil aantrekt, laat het je ketting ook langer meegaan. Door de mindere vervuiling van je aandrijflijn wordt slijtage namelijk verminderd. Hierdoor blijft je fietsketting langer efficiënt lopen.
Shimano en SRAM gebruiken verschillende hendelontwerpen om te kunnen schakelen. Shimano gebruikt twee STI-shifters, waarmee je kunt op- en terugschakelen. SRAM doet het anders. Waar Shimano gebruik maakt van twee hendels, maakt SRAM gebruik van slechts één hendel, ookwel het DoubleTap-systeem genoemd.
Het verschil tussen Deore en Deore XT is het materiaal wat gebruikt wordt en de duurzaamheid van het product. Deore XT is van beter materiaal gemaakt waardoor het langer meegaat. Sommigen zeggen dat XT langer meegaat dan XTR, terwijl XTR meer dan 2x zo duur is, en het niet eens zo heel veel scheelt in gewicht.
De 3000-kilometer-regel
Om deze versnelde slijtage van cassette en kettingbladen te voorkomen, is een algemene vuistregel om de ketting van je fiets elke 3000 km te vervangen. Let wel, dit is slechts een richtlijn.
Gemiddeld kan je zo'n 5000 tot 6000 kilometer met één ketting en één cassette doen.
Minder weerstand tijdens het schakelen en minder wrijving bij het fietsen. Daarnaast maakt het de fiets lichter. Gemiddeld genomen is een fiets met belt drive 100 gram lichter dan een fiets met ketting.
Fiets met naafversnelling
Het populairste versnellingssysteem voor fietsen is de naafversnelling. Deze versnelling is compleet verwerkt in de naaf van je achterwiel. Hierdoor is er bijna geen onderhoud nodig. Daar wordt iedereen blij van!
De eerste versnelling is de lichtste en hiermee kun je prima een viaduct of brug op fietsen. Versnelling twee is over het algemeen de meest gebruikte versnelling. De tweede versnelling loopt licht en fietst het prettigst met een normale cruise snelheid van circa 18 kilometer per uur.
Gebruik absoluut geen siliconenspray. Hoewel het slot wordt gesmeerd, trekt een siliconenspray vuil aan. Een speciale slotspray is vetvrij en trekt daardoor ook geen vuil aan en zorgt ervoor dat de draaiende cilinderdelen en de sluitpallen soepel blijven.
Hoe vaak moet ik mijn fietsketting schoonmaken? Er is geen vast aantal kilometers waarna je de ketting moet schoonmaken/ontvetten. Dit is afhankelijk van het gebruikte smeermiddel en de omstandigheden waarin je fietst.
SCHOONMAKEN. Maak de ketting schoon met een messingborstel, WD40 ontvetter en een droge doek. Laat zure of alkalische reinigingsmiddelen (zoals roestverwijderaars) staan! Hiermee kun je je ketting flink beschadigen.
In het bijzonder adviseren wij de ketting van uw ebike elke 500 km te reinigen en te smeren, of, na gebruik op off-road paden met regen, modder, zand of sneeuw, aan het einde van elke rit. Wij herhalen het belang van het gebruik van beschermende handschoenen en kwaliteitsproducten.
Single speed (mountainbikes) worden vaak met een lange kooi gebruikt. Dit omdat ze een enorme cassette moeten kunnen bedienen. Het gaat er om dat de derailleur de ketting op spanning kan houden en de schakelingen kan opvangen zonder dat de ketting van de tandwielen af zal lopen.