Ruim 40% van gescheiden mensen heeft achteraf spijt van gemaakte financiële afspraken. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat meer dan de helft van de mensen die de afgelopen 3 jaar zijn gescheiden, spijt heeft van hierbij gemaakte afspraken. 42% geeft aan dat ze hun financiën achteraf anders hadden willen regelen.
Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar.
Verzoek tot scheiden indienen
afschrift van de geboorteakte van ieder minderjarig kind. echtscheidingsovereenkomst (niet verplicht) ouderschapsplan (verplicht als u minderjarige kinderen heeft) of afspraken over de verdeling van onderhoud en studie (verplicht als u kinderen van 18 tot 21 jaar heeft)
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
De één begint direct na de scheiding met het zoeken naar een nieuwe partner, de ander wacht nog een aantal maanden. Maar uit onderzoek is gebleken dat binnen 12 maanden na een scheiding de zoektocht naar een nieuwe partner weer begint. En uiteraard zijn er vragen en valkuilen.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden is 44 jaar, waarmee de meesten een relatie van 10 à 15 jaar beëindigen. Hierbij ligt het scheidingspercentage in steden hoger dan erbuiten. Zo geeft onze ervaring ook aan dat er specifieke momenten zijn wanneer scheiden vaker voorkomt.
Zowel trouwen als scheiden doen we massaal in september. Iedere tweede vrijdag van september is dan ook uitgeroepen tot de 'Dag van de Scheiding'. Dit omdat in 1796 op deze dag de eerste scheiding in Nederland werd uitgesproken.
Hoe lang een depressie duurt is per persoon verschillend. De aard en intensiteit van de klachten spelen hierin ook een rol. De één is er met een paar maanden weer bovenop, de ander kampt er jaren mee.
Heb jij met je ex-partner besloten om weer samen te willen zijn? Het is zeker niet onmogelijk, want zolang je elkaar blijft respecteren, eerlijk tegen elkaar bent en goed blijft communiceren, kun je de band weer opbouwen en weer van elkaar houden.
Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de 'verliescirkel' of de 'rouwcurve': van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar langzaam maar zeker een berusting. Of je nu al deze fases na elkaar doorloopt of dat het heen en weer gaat, iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Gun jezelf hiervoor de tijd.
'Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de mensen die de scheiding geïnitieerd hebben, spijt krijgt', zegt Van Landeghem. 'Daarbij gaat het soms over een diepgaand gevoel van spijt, in de zin dat ze effectief naar hun ex terug willen.
“De meest voorkomende reden dat exen zo snel overstappen, is dat ze het niet kunnen verdragen alleen te zijn of niet kunnen omgaan met de nasleep van een breuk.” Het kan ook zijn dat je ex gewoon niet alleen wil zijn. Ga er in ieder geval niet direct van uit dat je ex een nieuwe zielsverwant gevonden heeft.
Een echtscheidingsprocedure tegenhouden kan niet. Wel kan je partner de procedure rekken. Zoals hierboven genoemd heeft je partner na het verzoek tot een echtscheiding zes weken de tijd om te reageren of een bezwaar aan te tekenen. Deze periode kan (ook zonder jouw toestemming) verlengd worden met nog eens vier weken.
Net zoals elke relatie anders is, is er ook geen algemene regel voor de 'juiste" pauze. Als beide partijen het erover eens zijn dat een tijdelijke scheiding een goed idee is, dan vertrek je vanuit het standpunt dat je niet uit elkaar gaat. Volgens Koole is het zelfs heel positief om soms even rust in te lassen.
Factoren die meespelen bij hoe lang een scheiding duurt
Denk aan een koopwoning, de alimentatie, eventuele schulden, jullie pensioen of een eigen onderneming. Het verdelen van jullie financiële vermogen moet zorgvuldig gebeuren om verrassingen achteraf te voorkomen.
Je ex met rust laten is moeilijk, maar heeft ook voordelen. Het voelt misschien tegenstrijdig, maar juist wat ruimte kan jullie helpen om weer bij elkaar te komen. De relatie is tenslotte niet zomaar verbroken. Een beetje rust en tijd kan jullie allebei helpen om dit te verwerken en nog eens rustig na te denken.
Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job ... te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan.
Uit elkaar met samenlevingscontract en koophuis
In het samenlevingscontract staat wat jullie hebben afgesproken over de verdeling hiervan. Bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract en koophuis moet je naar de notaris om de overdracht te regelen. Je hoeft niet naar de rechter.