Voor de levering van een nummerplaat betaalt u 30 euro en voor een inschrijvingsbewijs is dat 26 euro.
Doe zo vlug mogelijk aangifte bij de politie. Bij verlies of diefstal van het inschrijvingsbewijs is het de titularis van het betrokken voertuig die de aangifte moet doen. Bij de aangifte dien je het voertuig, waarvan het inschrijvingsbewijs verloren of gestolen is, mee te brengen.
> Hoeveel kost een nieuwe inschrijving? Het kentekenbewijs en de nieuwe nummerplaat in Europees formaat kosten 30 euro.
Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Breng van je tweeledig inschrijvingsbewijs het gedeelte dat je nog hebt, mee. Je krijgt een attest van je aangifte. Hiermee kan je, via je verzekeringsagent, een nieuw inschrijvingsbewijs aanvragen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).
De DIV behandelt een aanvraag voor een inschrijvingsbewijs of nummerplaat in maximaal 8 werkdagen. Wacht dus enkele dagen af en bekijk gerust de wachttijden(dit is een externe link) op de website van de DIV.
Is je inschrijvingsbewijs (roze kaart) gestolen of ben je ze verloren? Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Je krijgt een attest van je aangifte waarmee je, via je verzekeringsagent, een nieuw inschrijvingsbewijs kan aanvragen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).
Hiertoe dient men bij de politie een “attest van verlies” te laten opmaken. Vervolgens vult men een formulier “aanvraag om inschrijving” in met de gegevens van het voertuig en de eigenaar; in het vak U1 of X10 dient men te vermelden “duplicaat van inschrijvingsbewijs”.
Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
De politie geeft je een attest van onvrijwillig verlies, dat je nodig hebt om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen. Op het attest dat je van de politie ontvangt, staan onder andere je naam en voornaam en enkele gegevens van je wagen, zoals de nummerplaat. Een duplicaat is niet gratis. Je betaalt er € 26 voor.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Zodra je voertuig is ingeschreven, ontvang je een inschrijvingsbewijs en een nummerplaat via de post. Een nummerplaat kost je € 30, cash te betalen aan bpost. Daarmee is je nummerplaat een van de eerste kosten aan je nieuwe auto, nog voor je ermee hebt rondgereden.
Het kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) is een roze of zandkleurig document van formaat A4 (voor de voertuigen ingeschreven na 15/01/2011). Dit document levert het bewijs dat uw voertuig ingeschreven is bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen).
Bij verlies of diefstal: aangifte doen: bij de politie. U ontvangt een document bij de politie waarmee u via uw verzekeringsmaatschappij een nieuw inschrijvingsbewijs kunt aanvragen. Duplicaat groen verzekeringsbewijs: ook verkrijgbaar bij uw verzekeraar. Nieuw gelijkvormigheidsattest: te verkrijgen via de garage.
U moet wel aan de koper de inschrijvingsaanvraag overhandigen die u bij de tweedehandskeuring heeft ontvangen. Verkoopt u echter aan een handelaar of exporteert u uw auto, dan moet u het kentekenbewijs aan de koper overhandigen.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
U wilt weten of het verplicht is om een origineel kentekenbewijs bij je in de auto te hebben. Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd. Ook buiten onze landsgrenzen. Een kopie is dus niet toegestaan.
Eigenlijk kan je het kentekenbewijs ook wel zien als de identiteitskaart van de wagen. Er staan namelijk allerlei belangrijke gegevens op het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs auto: het chassisnummer, het type voertuig, het kenteken en de naam en het adres van jou als eigenaar.
Hoe ziet het inschrijvingsbewijs er uit? Het document heeft een grijs en gele kleur en bestaat uit twee delen: Auto symbool: dit deel moet altijd in de auto blijven. Huis symbool: dit deel moet je thuis bewaren.
De boorddocumenten van uw auto
Om uw auto te verkopen hebt u het keuringsbewijs, het gelijkvormigheidsattest en het onderhoudsboekje nodig om aan de koper te overhandigen. Verkoopt u uw auto aan een particulier, dan moet u hem laten keuren.
Je moet je nieuwe tweedehands auto als hij op je naam staat ook verzekerd hebben. Als je dat kunt regelen kun je je tweedehands auto direct meenemen.
Wat u eerst moet weten
U verkoopt het voertuig aan iemand die in Nederland woont en bij de gemeente is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woont de koper in het buitenland, dan moet u samen met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie gaan, waar het voertuig voor uitvoer aangemeld moet worden.
Met een RDW-certificaat kunt u meerdere kentekenbewijzen in 1 keer aanvragen.
U betaalt 88 euro via overschrijving voor een duplicaat dat wordt afgeleverd door het Vlaamse Gewest.
Gelijkvormigheidsattest & inschrijvingsbewijs
Het gelijkvormigheidsattest krijg je bij de aankoop van je wagen. Het inschrijvingsbewijs – ook wel 'kentekenbewijs' genoemd – krijg je van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wanneer je een nummerplaat aanvraagt. Het bestaat uit twee delen.