Maak je haar door en door nat met lauwwarm water. Was en spoel je haar nooit met (te) heet water. Bij het wassen en spoelen met heet water drogen je haar uit en vooral je haarpunten uit. Indien je je haar gekleurd hebt, zal de kleur bovendien eerder vervagen.
Verdeel wat baking soda over je haar en wrijf je hoofdhuid ermee schoon. Na het uitspoelen meng je wat appelazijn met water en breng je dit ook aan op je hoofdhuid. Even laten intrekken en daarna goed uitspoelen. De baking soda zorgt ervoor dat de hoofdhuid gereinigd wordt en de appelazijn dat je haar niet meer vet is.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Wanneer je je haar gaat wassen gebruik je logischerwijs eerst je shampoo. Gevolgd door een masker en daarna je conditioner. De shampoo opent namelijk je haarschubben, het masker gaat hierdoor in je tweede laag van het haar zitten waardoor het extra goed gevoed wordt en de conditioner sluit vervolgens de haarschubben.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Vet haar na het wassen
Dat kan een aantal redenen hebben: Het gebruik van de verkeerde shampoo, zoals een shampoo met een te sterke reiniger of met siliconen. Daarnaast kan het ook zijn dat je de shampoo niet goed genoeg uit je haar spoelt met water. De shampoo die je gebruikt is te voedend voor jouw vette hoofdhuid.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Waar een shampoo de haarschubben opent om je haren goed te kunnen reinigen, sluit de conditioner deze weer. We raden dus aan om na elke wasbeurt met een shampoo altijd een conditioner te gebruiken.
Een 2-in-1 shampoo helpt om uw hoofdhuid goed verzorgd te houden. De lengten van uw haar zullen worden versterkt, zonder gespleten punten of beschadigde punten.
Handje vol shampoo
Het is echt niet nodig om zo veel te gebruiken dat je hele coupe schuimt. Neem een kleine hoeveelheid, masseer het goed in bij de haaraanzet en gebruik wat water om het over je haar te verdelen. Vergeet niet je shampoo een minuut of twee te laten intrekken.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Het eerste nadeel is dat Dreft nogal agressief is voor je haar. Dit kan slecht zijn voor de soepelheid van je haar. Het tweede nadeel van het gebruik van Dreft is dat het schadelijk is voor je ogen. Pas dus erg op met het wassen van je haar met Dreft.
Volgens de Amerikaanse haarstylist Philip B. is het juist heel goed voor je haar om het eerst met conditioner te wassen en daarna pas met shampoo. Conditioner hydrateert je haar zonder dat het heel slap wordt, terwijl shampoo het vaak wat zwaarder maakt.
Een conditioner laat de haarschubben weer sluiten, voedt het haar van binnenuit en legt een zacht voedend beschermlaagje om je haar. Hierdoor wordt je haar weer glanzend en stevig. Je brengt de conditioner aan in de punten van je haar, laat het 2 minuten intrekken en spoelt het daarna weer uit.
In douchegels zitten meestal meer parfums en vaak ook nog hydraterende stoffen voor een zachte huid. Conclusie: Je kunt dus prima je haar met douchegel wassen. Het zal misschien wat meer naar bloemetjes ruiken en wat minder goed doorkambaar zijn, maar je hoeft wel maar één fles mee te sjouwen op vakantie.
Je haar is namelijk erg kwetsbaar als de haarschubben open staan. Na de 'ontdekking' van shampoo ontstond er daarom ook een zoektocht naar ingrediënten die het haar weer glad maken en de haarschubben sluiten. Het resultaat: conditioner! Een conditioner laat de haarschubben sluiten – je haar heeft het dus zeker nodig.
Door minder conditioner te gebruiken stapelt er minder conditioner op in je haar en krijgen je lokken hun prachtige glans weer terug. Misschien niet heel erg verrassend, maar minder conditioner betekent (helaas wel) meer klitten. Vooral in het begin kun je merken dat je haar wat stugger is dan normaal.
Want wat blijkt: je kunt conditioner of een haarmasker het beste aanbrengen op droog haar. Als je conditioner aanbrengt op nat haar kan deze haar werk namelijk niet doen. Wanneer je haren doordrenkt zijn met vocht, nemen ze conditioner niet volledig op.