In de moderne tijd worden melkbussen veelal toegepast ter decoratie of voor het traditionele carbid schieten. Wij bieden onze melkbussen aan tussen de €30,00 en €100,00 per stuk, prijzen zijn afhankelijk van kwaliteit, materiaal en sterkte.
De melkbussen waren er in 3 veel gebruikte formaten; 20, 30 en 40 liter. De 40 liter melkbus was de meest gebruikte melkbus in die tijd. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de 40 liter melkbus nu een stuk zeldzamer is dan de 30 liter melkbus welke nog veelvuldig te koop is.
Zo veroorzaakten de bussen tijdens het vervoer op platte wagens minder lawaai, hoefden er geen roestige bussen meer opgeschuurd te worden en waren bussen van aluminium lichter. Een melkbus had altijd afgeronde naden, conform wettelijk voorschrift.
De meest voorkomende melkbussen waren gemaakt voor de opslag van 40 liter melk. Naast de melkbussen van 40 liter zijn er ook melkbussen met een inhoud van 20 liter en 30 liter.
Waarschijnlijk werden ze pas rond 1906 in gebruik genomen. Toen kwamen bussen op de markt van sterk en vooral zwaar plaatstaal. Melkbussen kwamen op toen de melkverwerking verschoof van het erf naar de fabriek.
Het gewicht van een melkbus was ongeveer 40 kilo. Vele melkrijders, misschien ook deze in de Visserstraat, hadden later last van hun rug. Vooral halflege bussen waren verraderlijk, omdat je op een bepaalde krachtsinspanning rekende.
Kan ik schieten met een bus van aluminium of koper? Het is ten strengste verboden om aluminium melkbussen te gebruiken voor het carbid schieten. Aluminium melkbussen kunnen minder grote krachten opnemen dan stalen of ijzeren melkbussen.
Carbid, ook wel calciumcarbide genoemd, is een chemische verbinding van calcium en koolstof. Bij het schieten worden er vrij grote stukken carbid in een melkbus of blikje gedaan. Er wordt water of spuug over carbid gedaan, waardoor een gas, ethyn genoemd, vrijkomt.
Een klein handje (ca. 150 gram) is voldoende voor een heftige knal. Dit carbid kun je enkele malen hergebruiken. Met 5 kg heb je al ruim voldoende voor een paar uur knallen met 1 melkbus.
Het valt niet onder vuurwerk en mag dus het hele jaar verkocht worden. Handelaren bieden een kilo carbid aan voor ongeveer 4 euro. Met één kilo kunnen ongeveer 20 knallen gemaakt worden. Het carbid dat overblijft, laat zich goed bewaren in een luchtdichte emmer of een zak.
Je mag per persoon maximaal 5 kilo carbid in een luchtdichte verpakking vervoeren. De inspectie waarschuwt dat als carbid in contact komt met water, een zeer brandbaar gas vrijkomt dat makkelijk explodeert.
In bijna de helft van alle gemeenten (45 procent) mag er doorgaans niet worden geschoten met carbid, maar is expliciet een uitzondering op die regel opgenomen voor oud en nieuw. Nog eens een vijfde van de gemeenten rept in de APV over 'ontheffingsmogelijkheden' voor het verbod.
Voor het kopen van carbid hoef je gelukkig niet op zoek. Je kunt het bij carbidshop.com gewoon online bestellen. Carbid is, mits goed en droog verpakt, jaren houdbaar.
Een leeg verfblik van max 750 cc (beslist niet groter) Carbid ongeveer 50 gram (1 klontje)
Carbid is overigens niet aangemerkt als vuurwerk , waardoor het in principe niet valt onder het verbod.
Zorg ook dat je bus stevig aan de grond staat of ligt. Je melkbus is nu klaar voor gebruik. Gooi een paar brokken carbid in de bus (ongeveer 200 gram) en voeg een beetje water toe (ongeveer 60ml.). Hier kun je ongeveer 5 keer mee knallen voor je nieuw carbid moet toevoegen.
Op Oudjaarsdag mag je in de meeste gemeenten tussen 10 uur 's ochtends en 2 uur 's nachts carbidschieten.
Door een ontsteking, vaak een vlam of bougie, bij het gas te houden zal al het gas onmiddellijk verbranden waardoor een overdruk ontstaat en de deksel wordt weggeschoten. Dit principe is vergelijkbaar met een traditioneel buskruitkanon. Gevaren en risico's ?
Carbidschieten gaat kort door de bocht zo: je gooit 3 klompen carbid in een melkbus die goed vastgesjord staat op een pallet, je doet er ongeveer 50 ml water bij en je drukt de bal er goed in, tot ongeveer 80 procent. Daarna houdt je de gasbrander bij het gaatje aan de achterkant van de melkbus: knal!
Maak de molshoop open met je handen of een (kleine) schep. Gebruik handschoenen om de mol niet af te schrikken door mensengeur. Schep vervolgens een beetje mollen carbid (300gr) in het gat. Is de grond al vochtig (sist het mollen carbid) dan is het goed.
Waarschijnlijk heb je teveel water bij het carbid gedaan. Het kan ook zijn dat je te lang hebt gewacht. Als dat het geval is, is er te veel gas vrijgekomen om tot ontploffing te kunnen komen.
Het doel van het carbidschieten is een zo luid mogelijke knal te maken. Dit is te bereiken door een goede verhouding van carbidstenen en toegevoegd water te zoeken. De sport is hiermee te variëren en zo een ideale knal te vinden, waarmee de ander kan worden afgetroefd.