Grotere formaten witte truffels zijn zeldzaam en nog veel duurder, zegt hij. De prijzen van witte truffels liggen nu rond de 4.500 dollar per kilo. Vorig jaar lag dat bedrag nog rond de 2.500 dollar per kilo.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook betaalbaarder, minder aromatisch met een rimpelige huid en in dezelfde afmetingen als de witte exemplaren. Hij komt vooral veel voor in Umbrië, langs de Nera rivier en wordt geoogst van november tot maart.
De Zwarte truffel (Tuber melanosporum) is 'de Koning' onder de zwarte truffels. Ook wel Périgordtruffel, Tricastintruffel, Rabasse, en in Italië Spoleto- of Norcia truffel genoemd. Prijsindicatie: € 600 – 1.500 per kilo. Het formaat varieert tussen dat van een kwartelei en een appel.
En natuurlijk de koningin onder de truffels: de witte truffel. Dit is de meest kostbare en zeldzame truffel. Deze truffel wordt gevonden in Piëmonte en ten Noord-Oosten van Rome en heeft een sterke knoflookachtige geur. Het seizoen voor de witte truffel loopt van september tot en met januari.
Waarom is de zwarte truffel goed voor je gezondheid:
De truffel is een goede bron van folaat (vitamine B11), bevat volop mineralen en is opvallend rijk aan vezels. 100 gram van deze delicatesse levert je al 8,5 gram vezels! Mineralen die je veel in de zwarte truffel kunt vinden zijn kalium, ijzer en zink.
Witte truffels zijn complexer dan zwarte truffels. Ze zijn delicater en sterker van smaak. Van buiten zijn ze iets 'knolliger' en stiekem niet wit, maar lichtbruin. De binnenkant heeft meer weg van wit (het gaat richting beige), met witte aders.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
Je lichaam bouwt een tolerantie op nadat je Magic Truffels of Paddo's hebt geconsumeerd. Daarom moet je minstens 1-2 weken wachten om weer te trippen. Neem je dus vaak Magic Truffels of Paddo's dan zal je elke keer meer moeten nemen om hetzelfde effect behalen.
Kobe vlees – tot $1000 per kilo
Het duurste vlees is Kobe vlees uit Japan. Echt kobevlees is afkomstig van de Tajima-ushi, een bepaald type Wagyū koe. Ze worden volgens eeuwen oude Japanse tradities opgegroeid.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Gebruik 5 tot 9 gram voor een milde tot standaard dosis. Neem 10 tot 15 gram voor een sterke dosis. Neem tot 25 gram voor een zeer sterke dosis. Begin altijd met een lage dosis als dit je eerste keer is.
Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
Zwarte truffel (T. melanosporum Vitt.): 40-50 gram voor 2-4 personen. Witte Truffel (T. Magnatum Pico):30 gram voor 2-4 personen.
De eenvoudigste manier is om elke truffel afzonderlijk in een vel keukenpapier te rollen en in een houten wijnkistje te leggen en zo in de koelkast te stockeren. De ideale temperatuur is 4°C. In het kistje zullen de truffels nog kunnen ademen. Het is belangrijk om het keukenpapier elke dag te verversen.
Tegenwoordig worden vooral honden vaak gebruikt om truffels te vinden, vooral de Lagotto Romagnolo. Deze honden worden speciaal vanaf jonge leeftijd getraind om truffels op te sporen. Sommigen gaan hiervoor zelfs naar een speciale truffelschool.
Zwarte truffels groeien over de hele wereld, maar de meest gewilde is toch de Franse Périgord. De zwarte truffel herken je aan de aardse smaak en geur, welke nog beter tot uiting om komt bij verhitting. De geur doet denken aan muskus of jeneverbes.
De truffel is al van oudsher een mysterieus en intrigerend ingrediënt. De truffel groeit namelijk volledig onder de grond, hoogst ongebruikelijk op zichzelf en is van zwarte kleur. Dit is uiterst ongewoon voor een levende plant.
Na ongeveer drie maanden zijn ze klaar om te worden geoogst en met de mogelijkheid van maximaal 80 gram truffels, kan het bijna niet misgaan.
Zwarte truffels groeien met eiken en hazelnoten uit de Périgord in Frankrijk. De Bourgondische truffel is in heel Europa aanwezig, net als de zwarte zomertruffel. Witte truffels worden meestal gevonden in de Langhe en Montferrat regio's van Noord-Italië, rond de Piemonte regio.
Witte truffels zijn slechts 7 dagen houdbaar. Een zwarte truffel is wel 14 dagen houdbaar. Snijd er dan dunne plakjes van of schaaf de truffel.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
De bekendste magic truffels zijn:
Psilocybe Mexicana. Psilocybe Atlantis. Psilocybe Tampanensis. Psilocybe High Hawaiians.