Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden. De duurste stad om een bolletje schepijs te bestellen is Amsterdam, waar een bol gemiddeld 1,81 euro kost.
Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.
Het starten van een eigen ijssalon kost al snel honderdduizend euro of meer. Het is soms mogelijk bij de bank een lening te krijgen, maar de banken zijn wel kritischer geworden als het gaat om kredietverstrekking richting het mkb.
Een bolletje schepijs weegt ongeveer 50 gram (100 ml). 100 gram komt ongeveer overeen met 200 ml.
IJs is gezond!
Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C. Deze vitamine vindt je in fruit, groenten en aardappelen en is goed voor de weerstand.
Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden.
Uit een rondvraag bij verschillende ijssalons in Limburg blijkt dat de prijs voor een bolletje ijs schommelt tussen 1,70 en 2,40 euro.
De schattingen hoeveel een gemiddelde ijssalon omzet verdient lopen nogal uiteen. Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners vermoeden dat een gemiddelde gespecialiseerde ijssalon zo'n 210.000 euro per jaar binnen ziet komen.
Edwin: "Tussen de 30.000 en 40.000 euro bruto per jaar.
Bekijk bij jouw gemeente, of de gemeenten waar je je ijs wilt verkopen hoeveel een Standplaatsvergunning kost. Met die vergunning krijg je toestemming om op een plek te staan en te verkopen. Naast een Standplaatsvergunning heb je ook een vergunning nodig om voedsel te mogen verkopen.
Gelukkig staat niet alles stil in de winter. Rond Kerst verkoopt IJssalon Bemer 150 à 200 ijstaarten. Daarnaast bakt hij in de winter oliebollen. De knijper om de juiste maat oliebollen te scheppen had de ijsbereider al in huis: de ijsknijper.
Gemiddeld eet een gezelschap ongeveer 2,5 bollen per persoon. Een bol is ongeveer 50ml. Afgerond naar boven dus 150ml ijs te voorzien per persoon. Voor acht personen dus iets meer dan een liter nodig.
Een ijssalon runnen blijkt bovendien een lucratieve bezigheid: ruim 20 procent van de starters draait al na zes maanden quitte en 10 procent bereikt al na twee jaar het break-evenpunt. De brutowinstmarge ligt gemiddeld op 70 tot 80 procent van de omzet.
Allereerst moeten we weten wat het volume van een bol ijs is. De formule daarvoor is ⅙ x ∏ x diameter³= 1/6 x ∏ x 4,9³=61,56 cm³. Het volume van onze bol ijs uit ijsschep nr. 30 is dan 61,56 cm³, en van een halve bol dus 30,78 cm³.
Dame Blanche 5,90 EUR.
Wettelijk is vastgesteld dat het gewicht van 1 liter ijs minimaal 450 gram moet zijn.
Roomijs bevat relatief veel verzadigd vet en suiker. 1 bolletje levert ongeveer 100 kcal.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.