Eten & drinken. Eten in Israël kan net zo duur zijn als je zelf wilt. Bij lokale restaurantjes kun je in Jeruzalem voor €8-10 heerlijk eten, buiten Jeruzalem liggen de prijzen een stukje lager. Pas wel op met wijn, want die is echt superduur. Zelfs een glas lokale wijn kost je al snel €4-5 per glas.
Israël is verreweg het duurste land van het Midden-Oosten, maar het leven is niet veel duurder dan in Nederland. De prijzen in toeristische gebieden liggen een stuk hoger dan in de rest van het land.
Alcohol drinken
Tegenwoordig kun je in redelijk veel restaurants bier, wijn en sterke drank bestellen, kun je in verschillende supermarktjes bier kopen en zijn er in het moderne deel van Jeruzalem verschillende bars waar je soms zelfs 24 uur per dag kunt genieten van een alcoholisch versnapering.
In Israël kost een flesje water 7 sjekel, een cappuccino 13 sjekel, buskaartje 6 sjekel en een simpele maaltijd 65 sjekel. Dit zijn indicaties van prijzen die je kunt verwachten tijdens je vakantie.
Met je pinpas kan je bij de meeste geldautomaten gewoon pinnen in Israël. Vergeet overigens niet je bankpas op het juiste werelddeel in te stellen. In de grote steden zijn voldoende pinautomaten te vinden, maar daarbuiten vind je er een stuk minder.
Heb ik in Israël een reisstekker nodig? Het voltage in het Midden Oosten is 220 volt. Het is raadzaam een verloopstekker mee te nemen. Maar meestal past uw Europese stekker prima in het Israëlisch stopcontact.
Fooien. Obers verwachten een fooi van 10-15% (ook al laat de service vaak te wensen over).
Het Israëlische ontbijt is een zuivelmaaltijd met diverse soorten kaas. Vis wordt echter als parwe (neutraal) beschouwd en is toegestaan bij een zuivelmaaltijd. Haring, sardines en zalm zijn veelvoorkomende onderdelen van het Israëlisch ontbijt. Daarnaast zijn ook eigerechten populair.
Israël is OESO-lid sinds 2010. Als het gemiddelde prijspeil van de 38 lidstaten op 100 wordt gesteld, steekt de Joodse staat daar met 138 fors boven uit. Ter vergelijking: Nederland zit precies op het OESO-gemiddelde. Dit getal wordt gewogen naar inkomen per hoofd van de bevolking in de deelnemende landen.
Niet weg te denken uit de Israëlische keuken is humus, dat met pitabroodjes wordt geserveerd.Ook falafel, gefrituurde kikkererwtenballetjes, worden veel gegeten. Na kunt u vers fruit krijgen, een kop koffie of, wanneer u niet-koosjer eet, pudding, ijs of yoghurt. Bij het eten kunt u wijn of bier drinken.
Israël gebruikt zowel het in Europa gangbare type C- als de type H-stopcontacten.
Om Israël in te mogen reizen, moet je binnen 48 uur voor vertrek een online registratieformulier invullen. Deze geeft aan of je goedkeuring hebt om Israël in te reizen en moet je bij vertrek kunnen laten zien. Daarnaast dien je een ziektekostenverzekering te hebben die alle kosten rondom COVID-19 dekt.
Israëlische gemeenschappen in de buurt van de Libanese grens en van Gaza zijn geëvacueerd. Het noordelijke deel van Gaza is ook grotendeels geëvacueerd. Daarom worden alle niet-essentiële reizen naar de regio (Israël, Jeruzalem, het Palestijns Gebied) sterk afgeraden.
Volgens de onderzoekers is de gestegen koers van de Israëlische sjekel de boosdoener. Zoals de koers van de Zwitserse frank dat land duurder maakt dan andere Alpenlanden, maakt de opmars van de sjekel Israël duurder. In Tel Aviv zijn verder de kosten voor boodschappen en transport gestegen.
De grootste luchthaven van Israël is Ben Gurion Airport, de internationale luchthaven van Tel-Aviv. Er gaan rechtstreekse lijnvluchten van Amsterdam naar Tel-Aviv. Rechtstreeks bedraagt de vluchtduur zo'n 4,5 - 5 uur.
Israël is een uniek en zeer veelzijdig vakantieland. Het is het land van woestijnen en besneeuwde bergtoppen; van het laagste punt op aarde, de Dode Zee, en de groene hoogvlakte van de Golan; een land met een ongekende en indrukwekkende geschiedenis, zowel oud als 'nieuw'.
Armoede is op z'n ergst als je er niet zeker van bent dat er iedere dag voldoende eten is, als er voedselonzekerheid is. In Israël geldt dit voor 633.000 huishoudens, waarvan 292.000 gezinnen zelfs in ernstige voedselonzekerheid leven.
Israël wordt juist wel in heel Europa en Noord-Amerika als staat erkend. In totaal erkennen 165 VN-landen Israël. De 28 landen die het land niet als staat erkennen liggen voornamelijk in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar ook bijvoorbeeld Indonesië, Venezuela en Cuba horen tot deze groep.
Over vluchten naar Israël
De beste prijs voor een retrourvlucht naar Israël vanaf Nederland was in de afgelopen 72 uur € 110 (Amsterdam Schiphol naar Tel Aviv Ben Gurion Internationaal). De snelste vlucht naar Israël van Nederland duurt 4u 35m (Amsterdam Schiphol naar Tel Aviv Ben Gurion Internationaal).
Wat joden mogen eten: koosjer
Vlees (o.a. runderen, schapen) en gevogelte (o.a. kip, eend, gans, kalkoen) uit ritueel geslachte dieren is koosjer. Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken.
Orthodoxe Joden drinken uitsluitend kosjere wijn. De wijn moet Kasjroet (“competent”) zijn. De achtergrond hiervan staat in de Thora. Als voedsel in overeenstemming is met de regels van kasjroet, dan noemt men het kosjer.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert.Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch.Daarnaast worden ook andere talen zoals Frans, Russisch en Spaans gesproken.De meeste Israëliërs spreken Engels, dus met Engels komt een buitenlandse bezoeker vaak een heel eind.
Zo exporteert Israël voornamelijk druiven, dadels, granaatappels, pompelmoezen, nectarines, perziken, avocado's en olijven die in nederzettingen geteeld worden, naar Europa. Ook zowat een vijfde van de amandelen die de Joodse staat naar Europa exporteert, komt uit de Jordaanvallei.