Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot 4 meter hoogte. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen. Deze lange en gezonde peulen bevatten onder andere foliumzuur (vitamine B11), kalium en vitaminen B1 en B6. Je kunt kousenband het beste op een koele plek bewaren.
Net als sperziebonen en andere peulvruchten kun je kousenband niet rauw eten. In Suriname gebeurt het soms wel, maar het is niet verstandig. In peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor.
Je kunt kouseband 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren. Vries kouseband liever niet in, want de groente bevat teveel vocht. Je kunt kouseband wel goed met zout inmaken.
Kouseband is een peulvrucht, die erg veel weg heeft van sperziebonen. Het verschil tussen beiden is dat de kouseband een pittigere smaak heeft. Het wordt dan ook gebruikt bij veel gerechten uit de Surinaamse keuken, die overwegend pittige gerechten bevat.
Kousenband is, net als de sperzieboon, een peulvrucht die tot de groenten wordt gerekend. De peulvrucht lijkt qua vorm veel op de sperzieboon, maar is een stuk langer en iets pittiger en voller van smaak.
Het is een lange, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon. Kousenband groeit aan een klimmende plant die gemakkelijk uitschiet tot 4 meter hoogte. De smaak is pittiger dan die van sperziebonen. Deze lange en gezonde peulen bevatten onder andere foliumzuur (vitamine B11), kalium en vitaminen B1 en B6.
Wanneer je kousenband koopt moet je erop letten dat de peulen stevig en groen (in Nederland zijn ze doorgaans groen) van kleur zijn. Als je de peulen gaat gebruiken, snijd je de uiteinden eraf en snijd je de kousenband in boontjes van ongeveer vier à vijf centimeter. In ongeveer 15 minuten kook je de boontjes gaar.
Het koken van de kousenband
Zet een volle pan met water op. Voeg hier een snufje zout aan toe en wacht tot het water kookt. Kookt het water eenmaal, voeg dan de kousenband toe aan de pan ruim kokend water. Zet je timer of kookwekker op 15 minuten en wacht tot de kousenband gaar gekookt is.
Kousenband of kouseband (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis). Het is net een hele lange sperzieboon. Hij smaakt ook naar sperzieboon, alleen wat krachtiger, wat voller, zoals vaak het geval is met tropische varianten van voedsel dat wij ook kennen.
Sommigen zeggen dat de kousenband symbool staat voor een bride to be die nog maagd is en dat het uitdoen van de kousenband door de bruid dus betekent dat zij afstand doet van haar maagdelijkheid, maar anderen zeggen weer dat het geluk zou brengen om na de ceremonie een stukje van de bruidsjurk te bemachtigen.
Kousenband (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) of kowsbanti (Surinaams) is een lange peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De kousenband wordt gekweekt in tropische, Aziatische gebieden en in Zuid-Amerika. Vermoedelijk komt hij oorspronkelijk uit tropisch Afrika.
Hoe moet ik Kouseband telen? Je kunt de Kouseband zaden onder glas zaaien in het eind van de maand april en het begin van de maand mei. Het is een echte warmteminnende plant, dus de temperatuur mag goed opgeschroefd worden. Uitplanten vanaf eind mei, of lekker in de kas houden voor het beste resultaat.
Ook als je de sperziebonen ongekookt in de vriezer legt, blijven de enzymen in de ongekookte groente zitten.” Door die enzymen kan het gebeuren dat de bevroren sperzieboon wat slap wordt als je ze uit de vriezer haalt om te koken, legt ze uit. ,,Daarom kan het verstandig zijn om de sperziebonen te blancheren.
Door het kousenbandje van je been te laten halen door je bruidegom geeft je dit aan hem. Vaak is een kousenband blauw van kleur. Dit komt doordat veel bruiden de traditie volgen van: “Something blue…” Waarbij deze bruidsaccessoire een goede gelegenheid is om wat blauw in je trouw outfit te krijgen.
De Kousenband die je bij Groenebroer.nl kunt kopen is een een typische Surinaamse groente die gebruikt wordt in bijvoorbeeld roti. Het is een lange, groene peul die lijkt op een uitgerekte sperzieboon.
Kousenband (suriname) in het Engels ± long bean, snake bean.
Alleen harde groenten blancheer je vaak met zout, maar nooit meer dan tien gram per liter water. – Dat heeft als voordeel dat vooral harde groene groenten door de toevoeging van zout mooier groen blijven. Zo breng je de groenten al een beetje op smaak.
Ze klimt langs bijvoorbeeld bamboestokken of een gaaswerk omhoog. Soms heeft ze bij de 'eerste slag' een klein beetje hulp nodig om zich vast te maken. De planten kunnen uiteindelijk ruim 2 meter hoog worden, in de kas zelfs wel 2.50 tot zelfs 3 meter, als ze daarvoor de kans krijgt.
Peulvruchten
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet dokter Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie.
Als je veel en vaak lectine binnenkrijgt, kunnen je darmen en nieren beschadigd raken. Daardoor kun je voedingsstoffen minder goed opnemen. Niet alle lectines zijn gevaarlijk en de hoeveelheid kan ook verschillen per peulvrucht.
Kousenband is op een koele plaats (ca. 12ºC) enkele dagen houdbaar. Je kunt kousenband eventueel 2 dagen in de koelkast bewaren. Je loopt wel het risico dat deze tropische groente dan gaat verkleuren.
De snijboon zit vol vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en het speelt een rol bij de opname van calcium in je botten, waardoor het helpt je botten sterk te houden. Snijbonen zijn ook erg rijk aan vezels. Ze bevatten maar liefst 4,1 gram vezel per 100 gram.
Het bekendste Surinaamse gerecht met aardappel, kouseband en kip volgens traditioneel recept maar wel makkelijk en eenvoudig zelf te maken.