Een elektrische deken verbruikt gemiddeld 50 of 60 watt per uur. Nu ligt het er aan hoevaak en hoelang je de de deken gebruikt maar gemiddeld zal dit 30 kWh per jaar zijn wat ongeveer tussen de 7 en 15 euro per jaar zal zijn. Elektrische dekens kosten dus niet enorm veel aan energie.
Dit heeft geen invloed op de warmte-afgifte van de deken. Mag ik de deken 's nachts aan laten staan? Ja, dat mag.
Zorg ervoor dat de elektrische deken zich tussen de matras en het hoeslaken bevindt. Schakel de elektrische deken ca. 30 minuten voordat u naar bed gaat op de hoogste stand in. Dek de elektrische onderdeken af met het dekbed om te voorkomen dat de warmte ontsnapt.
Vervang je elektrische deken op tijd want ook door ouderdom kan de bedrading breken. Elektrische dekens gaan ongeveer 7 jaar mee; Plaats een rookmelder in iedere kamer waar je een elektrische deken gebruikt.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat de Inventum HN135 – Elektrische onderdek de beste elektrische deken is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor Inventum HN135 – Elektrische onderdek is de Medisana HB 675 XXL .
Als jij een moderne elektrische deken hebt, dan kun je ervan uitgaan dat deze gewoon in een wasmachine en droger kan. Sowieso is het verstandig om een nieuwe elektrische deken altijd eerst in de wasmachine te wassen voordat je hem gebruikt, net zoals je bij een dekbed, kussen of nieuwe kleding zou doen.
Een elektrische deken verbruikt gemiddeld 50 of 60 watt per uur. Nu ligt het er aan hoevaak en hoelang je de de deken gebruikt maar gemiddeld zal dit 30 kWh per jaar zijn wat ongeveer tussen de 7 en 15 euro per jaar zal zijn. Elektrische dekens kosten dus niet enorm veel aan energie.
De Enelca elektrische deken van 120 bij 190 centimeter zou in de winkel ongeveer 100 euro kosten. Een kleiner formaat is natuurlijk iets goedkoper en een groter formaat iets duurder. 100 euro klinkt duur, maar dat zou je dus in 1 tot 2 jaar terugverdiend moeten hebben.
Dat gebeurt meestal na 1,5 tot 3 uur tijd. Het is dus handig om vooraf te bedenken of je de deken de hele nacht nodig hebt of dat warmte tijdens de eerste paar uur van je slaap voldoende is.
Vroeger was er een verschil in veiligheid tussen elektrische dekens op zwakstroom en op standaard netstroom van 230 volt. Tegenwoordig zijn de veiligheidseisen voor warmtedekens zo aangescherpt dat er geen verschil meer in zit. Een deken op 230 volt is dus net zo veilig als een model op zwakstroom.
Het aantal graden is natuurlijk gewoon uw lichaamswarmte en die ligt altijd rond de 38 graden. Houdt u er wel rekening m,ee dat een onderdeken niet ingeschakeld mag zijn in de nacht? Deze dekens werken namelijk op 230 Volt en daar wil niemand onderliggen.
1.1 Boven en onderdeken
Een elektrische bovendeken is bedoelt om op bovenop uw lichaam te gebruiken. U kunt een bovendeken gebruiken in bed of op de bank. Elektrische onderdekens worden op het matras gelegd op de molton en onder het hoeslaken.
De extra warmte van een elektrische deken kan zorgen dat het topdekmatras zachter wordt. Verder zijn elektrische dekens minder elastisch, waardoor het mogelijk is dat het topdekmatras zich minder goed naar uw lichaam vormt.
Je elektrische deken opbergen
Je kunt een elektrische deken opbergen door de deken op te rollen of netjes op te hangen. Als je je elektrische deken elke nacht gebruikt, kun je gewoon de stekker verwijderen en de deken plat op je bed laten liggen.
Zoals u kunt zien, zijn elektrische dekens een absoluut veilige manier om warm te blijven. Ze zijn niet vatbaar voor brand en ze veroorzaken geen kanker.
Welke kant van de elektrische deken moet boven? Dat maakt bij de meeste dekens niet uit. U kunt zelf bepalen welke kant u boven legt. Zo kunt u de stroomaansluiting aan de kant hebben die u zelf het handigst vindt, links of rechts.
Een warmtedeken is een elektrische deken waar je de temperatuur zelf van kan bepalen. 15 of 20 minuten voordat je gaat slapen, stel je de gewenste temperatuur in van je warmtedeken en als je dan in je bed duikt, is je bed lekker warm! Door de jaren heen is dit steeds populairder geworden.
Een mens verliest veel lichaamswarmte via het hoofd, dus moet het hoofd goed ingepakt worden, maar het gezicht moet vrijgelaten worden. Hierdoor blijft de ademhaling onbelemmerd. Bij oververhitting gebruikt u de deken met de zilverkleurige kant naar buiten toe. Dit heeft te maken met de reflectie van het materiaal.
Het deken bestaat uit een reeks onderling verbonden elektrische draden die beschermd worden door een hittebestendige coating die, eens aangesloten, een constante bron van warmte vormt bij gebruik. De draden warmen op tot de gewenste temperatuur en kunnen voor het slapengaan, of tijdens het slapen, gebruikt worden.
Als je de deken in bed wilt gebruiken, dan kies je voor een onderdeken. De onderdeken kan je in bed gebruiken om ervoor te zorgen dat je bed voorverwarmd is of om heel de nacht warm gehouden te worden. Wanneer je de deken wilt gebruiken om bijvoorbeeld lekker warm op de bank te zitten dan kies je voor een bovendeken.
Een elektrische deken zorgt ervoor dat jouw bed al op temperatuur is wanneer jij je bed in stapt of houdt jou warm tijdens je slaap. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, het bevordert ook nog eens je slaap. De deken wordt warm doordat er verwarmbare bedrading of verwarmingselementen in verwerkt zijn.
Kan een elektrische deken op een traagschuim matras? Antwoord: Een elektrische deken kan prima op een traagschuim matras. Wel is aan te raden om hem uit te zetten op het moment dat u gaat slapen ivm magnetische straling.
Elektrische kachel
Kachels met thermostaat gebruiken een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft. Stel dat je een elektrische kachel (1000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh (€ 110). Bij 100 uur per jaar is dat 100 kWh (€ 20).
Je kent ze wel die dunne dekens met folie aan één kant en een laagje schuim aan de andere kant. Een luchtbed geleid warmte en kou heel goed daarom kun je de deken beter op je luchtbed leggen dan er onder zodat je geen warmte aan het luchtbed verliest maar ook geen kou van het luchtbed krijgt.