Distributieriem vervangen Opel Insignia kosten ✔️ Prijs v.a. € 379.
Uw Opel Insignia distributieriem moet gemiddeld iedere 6 jaar of 100 duizend kilometer worden vervangen.
De kosten van het vervangen van de distributieriem kunnen uiteenlopen van zo'n 300 tot wel 1.000 euro. Dat hangt af van het merk en type auto. Vooral bij moderne diesels moeten gelijk wat extra onderdelen vervangen worden; dat maakt het weliswaar duurder, maar dan heb je er jarenlang geen omkijken meer naar.
Distributieriem vervangen Opel Astra kosten ✔️ Prijs v.a. € 379.
In het instructieboekje van uw auto kunt u vinden of uw auto een distributieriem of distributieketting heeft. Maar, u kunt ook onder aan deze blog een lijst vinden met automerken en types; onze distributieriem of ketting checker.
Kijk in het onderhoudsboekje van je auto voor informatie over de laatste vervangingsdatum. Is dit niet ingevuld, kijk dan of er een sticker zit onder de motorkap met daarop de laatste datum of kilometrage waarop de distributieriem voor het laatst vervangen is.
Over het algemeen moet je de distributieriem tussen de 80.000 en 120.000 kilometer vervangen of om de 4 of 5 jaar. De levensduur kan wisselen per automerk en model.
Opel Astra 2.0 16V (tot 2003) = 60 000 kilometer of 4 maximaal jaar; Opel Astra 2.0 16V (vanaf 2003) = 90 000 kilometer of 6 maximaal jaar; Opel Astra 2.0 16V OPC = 60 000 kilometer of 4 maximaal jaar; Opel Astra 2.0 16V Turbo = 60 000 kilometer of 4 maximaal jaar.
U vraagt naar de interval voor vervanging van de distributieriem. Die is bij dit type Opel Astra elke 150.000 km of 10 jaar.
In de Opel Astra zit je behoorlijk veilig. Bij de crashtest behaalde het autootje met vijf sterren de hoogste score. Verder is de Astra uitgerust met een automatisch noodremsysteem, dat bijgesteld kan worden en je waarschuwt bij gevaarlijke situaties.
Een goede distributieriem kost al snel 50 euro en de montage uren zijn circa twee tot drie uur. Indien uw riem gebroken is worden deze werkuren meer. Als de riem gebroken is loopt de motor niet meer. In het ergste geval kan er grote schade ontstaan aan uw motor en dan staat u een dure reparatie te wachten.
Daarnaast hebben veel auto's ook een waterpomp die door de distributieriem wordt aangedreven. En omdat de riem meestal rond de 100.000 kilometer of om de 5 jaar moet worden vervangen, zal dan ook gelijk de waterpomp worden 'meegenomen' bij deze ingreep. Immers, die kost maar een paar tientjes en slijt ook.
De distributieriem is een essentieel onderdeel van de motor. Deze zorgt namelijk voor een optimale samenwerking tussen de krukas en de nokkenas. Wanneer de distributieriem niet tijdig wordt vervangen, kan deze breken, waardoor de motor vastloopt.
Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Bij een distributieriem heb je intervallen voor controle en vervanging. Dit gebeurd na een aantal kilometers of een aantal jaren. Een distributieketting is duurzamer en hoeft niet preventief vervangen te worden.
Wat als de distributieriem breekt bij een dieselmotor
De distributieriem drijft via de krukas de nokkenas aan die de kleppen opent en sluit. Zodra de distributieriem breekt staat de nokkenas stil en zal de krukas door de massa van o.a. het vliegwiel en koppeling nog doordraaien.
In het instructieboekje van de autofabrikant staat aangegeven om de hoeveel kilometer een distributieriem vervangen moet worden. Vaak ligt dit ergens tussen de 100.000 en 150.000 kilometer. Op het dashboard van de meeste moderne auto's wordt aangegeven wanneer de distributieriem aan vervanging toe is.
Meestal gaat een distributieketting zo'n 100.000 a 150.000 kilometer mee. Hierna moet de distributieketting vaak vervangen worden. Het is namelijk zo dat wanneer u de distributieketting langer gebruikt, de ketting niet meer goed zijn werk doet.
U vraagt of de betreffende Opel Meriva een distributieketting of riem heeft. Deze Meriva is voorzien van een distributieketting en is er geen sprake van een voorgeschreven vervangingstermijn.
Meestal dien je de distributieriem te vervangen tussen de 60.000 en 150.000 kilometer. Een heuse kilometerstand die ook meteen de waarde van je wagen doet dalen.
Een versleten distributieketting kenmerkt zich altijd door een ratelend geluid dat te horen is. Het geluid zal te horen zijn bij het starten van de motor en het stationair draaien. Bij extreme slijtage zal het door hoorbaar blijven en wordt het echt tijd om de ketting te laten vervangen.
De waterpomp van een auto vervangen is geen eenvoudige klus. Een monteur heeft er flink wat werk aan, omdat het onderdeel vaak diep geïntegreerd zit onder uw motorkap. Daarom liggen de kosten voor de vervanging van een waterpomp over het algemeen vrij hoog: houd rekening met 300 – 1000 euro.
De riem kan een tand verspringen, doordat de tanden van de riem afslijten en geen grip meer hebben. Gevolg hiervan is dat de motor slecht gaat lopen met nare gevolgen voor o.a. de katalysator. Wanneer de riem door ouderdom of uitdrogen breekt, is de motorschade vaak veel erger, de boel “loopt in de soep”.
Voor een ketting is geen preventieve vervanging in het onderhoudsschema opgenomen. In principe hoef je je bij een auto met een distributieketting dus geen zorgen te maken over kostbare vervanging.
Controle van de distributieriem is geen onderdeel van de APK.