De eerste week heb je last van zeer wisselende stemmingen. Dan breekt een periode van een week of tien aan waarin je geen afkickverschijnselen meer hebt en het gevoel hebt dat je er helemaal vanaf bent. Helaas volgt er daarna een periode waarin je depressief kunt worden. Dit kan wel een half jaar duren.
Wanneer u regelmatig coke gebruikt is stoppen zonder professionele hulp vaak erg lastig. De afkickverschijnselen die optreden tijdens het stoppen van intensief gebruik, zoals somberheid, achterdocht en mogelijk zelfs de gedachten aan zelfmoord, kunnen hevig en zelfs gevaarlijk zijn.
De afkickverschijnselen van coke kunnen hevig zijn. Je voelt je vaak moedeloos en futloos. Stoppen met coke kan leiden tot hevige stemmingswisselingen. Je kunt zelfs in een depressie belanden of gaan hallucineren.
De halfwaardetijd van cocaïne/coke is ongeveer 1 uur. Dat wil zeggen dat na 1 uur de helft van de cocaïne uit het bloed verdwenen is. De hoogste concentratie cocaïne wordt na 1 uur bereikt, dus 2 uur na inname is ongeveer de helft verdwenen. 5 uur na inname is de cocaïne voor 98% uit het bloed verdwenen.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Uiterlijke symptomen van cokegebruik:
Cocaïne stimuleert de bloedsomloop waardoor je ogen er rood en waterig uitzien. Tandenknarsen. 'Strak' gezicht. Ophalen van de neus of vaak de neus vegen.
De hoogste concentratie cocaïne wordt na 1 uur bereikt, dus 2 uur na inname is ongeveer de helft verdwenen. 5 uur na inname is de cocaïne voor 98% uit het bloed verdwenen. Cocaïne wordt in het lichaam afgebroken door de lever. Dit gebeurt met een snelheid van 30 tot 40 milligram per uur.
De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. De risico's nemen toe naarmate je vaker en meer per keer gebruikt.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Direct zichtbare symptomen cokegebruik
Je bloeddruk stijgt en je pupillen verwijden. Je voelt je energiek en gevoelens van honger en vermoeidheid verdwijnen. Je voelt je opgewekt, alert en zelfverzekerd, wat soms doorslaat in agressief gedrag. Je bent scherp, denkt helder en praat meer.
In de gemiddelde lijn zit er ongeveer 50 mg, maar er zijn al mensen gestorven van 25 mg. Aan de andere kant zijn er dan weer mensen die met dodelijke hoeveelheden in hun lichaam rondlopen (meer dan 2 mg per liter bloed) en er niet eens van hoeven te zweten.
De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.
Kater. De dagen na cokegebruik kun je jezelf erg moe en uitgeblust of depressief voelen. De cokedip wordt over het algemeen door gebruikers wel als minder sterk ervaren dan de dip die speed of XTC kunnen geven.
Cocaine heeft ook een sterke reactie op de spieren. Ze worden er gespannen van en kunnen in een kramp schieten. Denk maar aan de bekende kaakklem. Hierdoor krijgt jouw vriend dagenlang erge spierpijn, omdat die spieren van hem, niets meer kunnen hebben.
De meeste mensen die coke snuiven maken lijntjes van ongeveer 0,05 ( 1/20e) gram. Oftewel: je haalt zo'n 20 lijntjes uit één gram coke en 10 uit een halve. Coke werkt maar zo'n 30 minuten. Vaak begin je met een paar halve lijntjes, maar neem je al snel veel meer.
Het aantal mensen dat in het afgelopen jaar cocaïne gebruikt heeft ('laatste-jaar-gebruik'), is in 2020 geschat op 2,2% van de mannen en 1% van de vrouwen (1,6% in totaal). De meeste gebruikers bevinden zich in de leeftijdscategorie van 25 tot 29 jaar.
Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een halve gram bij harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB.
Gebruikers van cocaïne zijn onrustig, geïrriteerd, en hebben vaak een kort lontje. Cocaïnegebruik zorgt vaak dat gebruikers onrustig, geïrriteerd en opvliegend kunnen zijn. Bij zwaarder gebruik, raken ze snel geïrriteerd en maken snel ruzie. Sommigen worden juist veel socialer, anderen kunnen agressiever worden.
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend (dat wil zeggen dat het lichaam niet afhankelijk wordt van cocaïne), maar wel krijg je heel snel geestelijke verslaving. Het risico op cocaïneverslaving is extra groot als je het gebruikt om je meer zelfverzekerd te voelen.
De afbraak
Dat gebeurt via ingewikkelde stofwisselingsprocessen. De lever speelt hierbij de belangrijkste rol. Maar ook bloed en lymfevocht kunnen een rol spelen bij de afbraak. De lever breekt met behulp van allerlei enzymen de drugs af in allerlei afbraakproducten.
Na het gebruiken van cocaïne voelt men zich vaak erg moe, uitgeblust en depressief. Dit nadelige effect zorgt weer dat men steeds meer en vaker wil gebruiken en uiteindelijk verslaafd raakt aan cocaïne. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn.
Je wordt er vrolijk en actief van, maar gaat daardoor makkelijk over je eigen grenzen heen. Daardoor raken bepaalde stoffen in de hersenen uitgeput, zoals serotonine. In de dagen na cocaïnegebruik kun je last krijgen van een coke kater. Dit risico is extra hoog wanneer je coke combineert met XTC of alcohol.
Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen van cocaïnegebruik. Het kan helpen om veel vocht te drinken. Vul zouten en suikers aan via je voeding. Vitamine C kan helpen de cocaïne sneller af te breken en snel nuchter te worden na coke.
Het is moeilijk om de twee met elkaar te vergelijken, maar als je naar het grote plaatje kijkt zorgt alcohol wel degelijk voor meer problemen dan cocaïne. Daarmee beoordelen we de stelling: 'Cocaiïne is minder slecht voor je dan alcohol', als een feit.