Toeristen in de badplaats Bodrum moeten niet raar opkijken van astronomische bedragen, melden Turkse media. Zo is er flink wat te doen om een bon met hoge prijzen die rondgaat op social media. Voor een broodje donër kebab wordt maar liefst 48 euro gevraagd.
Reis je als backpacker voor twee weken door Turkije met een dagbudget van 35 euro per dag, dan ben je gemiddeld €490 euro per persoon kwijt. Voor een rondreis door Turkije met een iets groter budget ben je gemiddeld €840 euro per persoon kwijt.
In vergelijking tot veel andere vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee is uitgaan in Bodrum niet buitensporig duur of uitgesproken goedkoop. Wel merk je dat de populairdere plekken aanzienlijk duurder zijn en daardoor vaak ook een ander soort publiek kennen.
Geldzaken. De munteenheid in Turkije is de Nieuwe Turkse lira, die onderverdeeld is in 100 kuruş. In toeristische gebieden wordt de euro ook geaccepteerd en sommige winkeliers hebben zelfs liever dat u met euro's betaald en als u het goed aanpakt levert dit voordelige deals op.
Omdat de koers van de lira kan fluctueren, het is immers een wisselkoers, kan de koers ten opzichte van de euro elke dag variëren. Het wordt daarom sterk aangeraden om pas in Turkije geld op te nemen of in te wisselen. In Turkije krijgt men namelijk meer lira's in ruil voor de euro's.
Gemiddeld verdienen Turken zo'n 800 euro per maand. Het inkomen varieert echter sterk per streek. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen gemiddeld zo'n 5100 euro per jaar tot hun beschikking. In het economisch sterke Istanbul is dit cijfer ongeveer twee keer zo hoog.
In tegenstelling tot andere valuta's die als opkomend worden bestempeld, bijvoorbeeld aan de roebel, blijft de Turkse lira op de internationale valutamarkten onder druk staan. Sinds januari heeft de munt bijna een vijfde van zijn waarde verloren.
Turkije is niet langer het spotgoedkope land dat het ooit was. Zeker in Istanbul en Ankara doen de prijzen niet onder voor West-Europa. Ook de badplaatsen aan de Turkse Riviera hebben hun prijzen flink verhoogd. In de rest van het land is het leven nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland.
In Turkije hoor je 5 tot 10 procent fooi te geven als je uit eten bent geweest. Als je betaalt met een pinpas of creditcard, worden fooien bovenop de prijs niet geaccepteerd. De fooi dient altijd contant te worden gegeven aan de persoon die jou bediend heeft.
Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Betaalgewoonten in Turkije
In goedkope restaurants, cafés en bars wordt een fooi van 5-10% gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In luxe restaurants is het gebruikelijk om 10-15% fooi te geven. Het is daarnaast gebruikelijk om hotelpersoneel, portiers, kappers en muzikanten fooi te geven.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt.
De kosten van het levensonderhoud in Turkije liggen lager dan in Nederland. Boodschappen zijn goedkoper, zeker wanneer je naar lokale markten gaat voor je groente en fruit. Ook voor vlees, brood en alcohol betaal je een stuk minder dan in Nederland.
2 x per maand kun je gratis geld opnemen uit een pinautomaat in Turkije tot een bedrag van €200 met je Wise bankkaart. Daarna moet je voor het pinnen betalen, het kost dan €0.50 per transactie (pagina in het Engels). Wil je meer pinnen dan €200 dan betaal je 1,75% opslag.
Fles wijn in de supermarkt: 100-150 lira (€7-9 euro) Avondmaal met drinken voor 1 persoon: 80-200 lira (€5-12 euro)
Populaire Turkse gerechten en voedingsmiddelen
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Turks ontbijt op het terras: 23 TL. Auto huren twee dagen: 205 TL. Een 'Sex on the beach' en een bier aan het zwembad: 23,50 TL. Waterpijp: 40 TL.
Al zijn de servicekosten bij de prijs inbegrepen, een fooi van 10 procent is gebruikelijk. In eenvoudiger lokanta's word je geacht te betalen aan een persoon achter de toonbank, meestal bij de ingang. Daar staat meestal een pot voor fooien. Eventueel kun je wat geld achterlaten op tafel.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.