De kosten voor parodontologie kunnen uiteen lopen van € 400 tot € 1.300, afhankelijk van het soort behandeling. De prijzen veranderen ook elk jaar, dus vraag vooral vooraf een offerte op als je wilt weten wat de kosten in jouw situatie zullen zijn.
Vergoeding parodontologie
De kosten voor een behandeling bij de parodontoloog vallen onder de aanvullende tandartsverzekering. Vaak is er wel een totaalbedrag voor alle mondzorg wat je jaarlijks vergoed krijgt.
Is een parodontitis behandeling pijnlijk? Als de tandarts of mondhygiënist de pockets tussen uw tanden en kiezen meet of reinigt, dan kan dit gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Voor sommige tandvleesbehandelingen kunt u voor een verdoving kiezen.
Dit wordt gedaan met met speciale instrumenten. Dit wordt een professionele gebitsreiniging of scaling and rootplaning genoemd. Over het algemeen is dit zeer arbeidsintensief werk en vier zittingen van een uur zijn eerder regel dan uitzondering. De behandeling vindt ook vaak plaats onder plaatselijke verdoving.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig.
U kunt parodontitis namelijk niet zelf behandelen en geneest ook niet vanzelf. Om de ernst van deze ontsteking in kaart te brengen zal de tandarts of mondhygiënist de diepte van ruimtes (pockets) tussen de tanden en kiezen en het tandvlees meten.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld? Doet u niets aan parodontitis, dan kan het tandvlees zich ver terugtrekken.Niet alleen kan het uiterlijk van uw gebit hierdoor sterk achteruitgaan, ook kan dit voor gevoelige tanden zorgen.
Bij het behandelen en voorkomen van parodontitis kunnen de PERIO•AID producten een belangrijke rol spelen. De effectiviteit van de PERIO•AID producten is voor een groot gedeelte gebaseerd op de werkzame stof Chloorhexidine.
Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering, die de kosten dekt voor het ziekenhuis, de huisarts en de apotheek. Echter slechts een deel van de zorg die tandartsen, orthodontisten, maar ook parodontologen leveren valt onder deze basisverzekering.
Eerste bezoek bij de tandarts- parodontoloog
De ruimte tussen de tanden en het tandvlees wordt gemeten (parodontiumstatus). Er wordt gekeken hoe erg het tandvlees bloedt en in hoeverre het tandvlees teruggetrokken is. Om te zien of de ontsteking het kaakbot heeft aangetast worden er röntgenfoto's gemaakt.
Bij parodontitis en peri-implantitis hebben zich diepe zakjes (pockets) gevormd tussen het tandvlees en de tanden, waarin zich veel bacteriën ophopen. De bacteriën onder het tandvlees veroorzaken een ontsteking en via dit wondoppervlak komen constant bacteriën en ook ontstekingsproducten in de bloedbaan terecht.
en McMahon et al., dat vitamine D suppletie en calcium een positief effect heeft op parodontitis en het voorkomen daarvan. Vitamine D3 werkt antibacterieel, onder andere op actinomyceten.
Je kunt ontstoken tandvlees snel genezen, maar het heeft je dagelijkse aandacht nodig. Met de juiste mondverzorging zou je binnen 14 dagen resultaat moeten boeken. Als je het negeert, kan deze veelvoorkomende vorm van tandvleesontsteking overgaan in parodontitis.
Doet de behandeling pijn? Soms voel je wat druk door het uitknijpen van onzuiverheden. De behandeling is echter goed te doen. Na de dieptereiniging kan je huid nog een paar uur rood en wat gevoelig zijn.
Ongeveer 50% van alle mensen kan parodontitis krijgen.
Deze ruimtes noemen we pockets. Het verschil met gingivitis is dat parodontitis niet omkeerbaar is. Alle ontstane schade is daarom blijvend.
Wij raden vooral de tandpasta met Tea Tree Olie aan als je: Een tandpasta wilt gebruiken, die ook gebruikt kan worden voor de verzorging van je mond bij bloedend tandvlees, schimmelinfectie op je tong en parodontitis.
Helaas kan teruggetrokken tandvlees niet meer vanzelf terugkomen. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien. Het is erg belangrijk om uw gebit goed schoon te houden. Tandhalzen komen bloot te liggen door terugtrekkend tandvlees.