Alles opgeteld moet je dus rekenen dat het inschrijven van je auto in Spanje ongeveer 600 tot 650 euro kost. Dit is inclusief bijstand van een advocaat én iemand die voor jou naar de technische controle gaat.
Reken op ongeveer 90 à 110 euro voor de eerste keuring, 40 à 50 euro voor de daaropvolgende. Eventuele overdrachtsbelasting: Afhankelijk van de specificaties van de wagen.
Bent u geen resident dan kunt u met uw Nederlandse kenteken 6 maanden rijden in Spanje. Sommige Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben beperkingen als u met uw auto langer in het buitenland verblijft. U blijft dan in Nederland wegenbelasting betalen en ook de Nederlandse APK keuring blijft van toepassing.
Indien u dus niet van plan bent om te verhuizen naar Spanje, is een Belgische nummerplaat in orde. Als er evenwel vermoedens zijn dat u langer dan 182 dagen per jaar in Spanje rondrijdt met een Belgische nummerplaat, kan de Spaanse politie de wagen in beslag nemen.
Net zoals in andere landen moet je ook in Spanje wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting (impuesto de circulación of Impuesto Municipal de Vehículos de Tracción Mecánica) betalen.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Indien u als Belg in Spanje verblijft bent u verplicht om uw Belgische nummerplaten in te ruilen voor Spaanse nummerplaten binnen een termijn van 60 dagen. Voor de aanvraag van een nummerplaat dient u zich te richten tot de Jefatura Provincial de Tráfico afhankelijk van uw woonplaats.
Deze kosten lopen sterk uiteen per autonome deelstaat en vaak ook nog provincies in Spanje maar liggen tussen de 40 en 60 euro voor personenwagens en tussen de 30 en 45 euro voor scooters en motors. Houdt er rekening mee dat dieselmotoren duurder zijn dan benzinemodellen.
U kunt uw voertuig laten keuren in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte, in een door de overheid van het betrokken land erkend keuringscentrum.
Altijd de laagste premie voor uw autoverzekering in Spanje, al vanaf 180 euro per jaar* Wanneer u voor het eerst een autoverzekering of een motorverzekering afsluit in Spanje, dan telt uw opgebouwde no-claim uit een ander land hier niet.
Een wagen ingeschreven in Spanje is doorgaans goedkoper dan in België of Nederland door de meestal aanzienlijk lagere wegenbelasting en verzekeringspremies die hier gelden. Voor vele buitenlanders loont het dan ook financieel de moeite.
Op het moment dat je de auto invoert in Nederland moet je ook invoerrechten betalen. voor een auto jonger dan 30 jaar is dit 10% over de aankoopwaarde+transportkosten. Voor een auto ouder dan 30 jaar betaal je geen invoerrechten maar alleen de 6%btw.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken. Hoelang u precies in het buitenland mag rijden, verschilt per land.
Wanneer u in Spanje bent, kan u een NIE-nummer aanvragen via het lokaal politiekantoor. U dient hiervoor persoonlijk aanwezig te zijn. Dit is de gemakkelijkste manier als u ter plaatste bent en veel tijd heeft. Het is immers gebruikelijk dat u een maand moet wachten vooraleer u een afspraak kan bekomen.
U kunt in Nederland een auto kopen en deze zonder bpm en btw importeren in Spanje. U moet dan in Spanje de btw betalen (18%). Neemt u uw auto vanuit Nederland mee naar Spanje, dan dient u deze uit te schrijven bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Om een auto te kunnen kopen in Spanje dient u in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs, het Certificado de registro de ciudadano de la unión (NIE-nummer/het groene A4-tje) en u dient aan te tonen ingeschreven te staan in uw woonplaats.
Er zijn in Spanje zes autokeuringsstations waar men met een voertuig met een Nederlands kenteken terecht kan voor een Spaanse ITV-keuring die dan ook geldt voor de Nederlandse APK-keuring. Bij goedkeuring wordt het voertuig online afgemeld bij de RDW en ontvangt men een Nederlands APK-rapport.
APK in België en Spanje
U kunt uw auto ook bij keuringsstations in België en Spanje laten keuren.
Je kunt je auto dus niet in Nederland verzekerd laten houden als je langer dan zes maanden in het buitenland verblijft. Je zult daarom bij een verblijf van langer dan zes maanden een autoverzekering moeten afsluiten in het land waar je verblijft.
Inschrijven in de gemeente in Spanje
De inschrijving in het bevolkingsregister van de Spaanse gemeente gebeurt in het lokale gemeentehuis (junta municipal). U zal samen met een bewijs van woonplaats, uw NIE-nummer, uw identiteitskaart en een vertaald afschrift van de huwelijksakte moeten voorleggen.
Dit kan gedurende een periode van maximum één maand. In dat geval moet u in de wagen een schriftelijke toelating van de buitenlandse eigenaar bewaren. De eigenaar moet in dit document verklaren dat hij het voertuig gratis ter beschikking stelt, voor een vastgestelde periode, met einddatum.
De gemiddelde kosten van levensonderhoud voor een alleenstaande worden geschat op ongeveer € 586 per maand (exclusief huur / hypotheeklasten).
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.