Stresshormoon beïnvloedt de werking van de lever waardoor deze minder oestrogeen kan afbreken. Hierdoor komt er meer oestrogeen in ons lijf en bestaat er een grotere kans op disbalans oestrogeen/progesteron. De verhoogde oestrogeen verhoogt weer het transporteiwit die het schildklierhormoon moet transporteren.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Worstel je met stemmingswisselingen, gewichtstoename, een laag libido of enorm ongemak tijdens je menstruatie? Als dat zo is, dan kun je te maken hebben met een hormonale disbalans die we 'oestrogeendominantie' noemen.
Oestrogeendominantie, de symptomen
Oestrogeendominantie heeft vele gezichten en kun je herkennen aan de volgende symptomen: menstruatiekrampen en migraine. pijnlijke borsten. vetverdeling benen en billen.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Samen met progesteron voorkomt het hormoon dat er nieuwe eicellen rijpen. Vindt er geen bevruchting plaats, dan gaan de eicel en het gele lichaam ten gronde, daalt het oestrogeen en progesteron in je bloed, en wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer afgebroken en afgestoten.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt treffen om je oestrogeen te verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvallen, verminderen van de alcoholinname, eten van kruisbloemige groenten en verminderen van stress.
Is je oestrogeenspiegel te hoog, dan kun je dat merken aan de volgende tekenen: 1. Je borsten zijn gezwollen of gevoelig. Zijn je borsten pijnlijk of gezwollen, dan kan dit een teken zijn dat je oestrogeen te hoog is.
Bij chronische stress maakt het lichaam continue stresshormonen aan wat de metabole systemen beïnvloedt. Dit onderdrukt onder andere het voortplantingssysteem, verandert de schildklierfunctie en remt alle processen waarbij groeihormonen betrokken zijn.
Bij stress geeft je lichaam het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, dan kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus.
Oestrogenen worden bij vrouwen onder andere afgescheiden door de eierstokken. In de zwangerschap speelt de placenta een belangrijke rol in oestrogeenproductie. Verder kunnen ook vetcellen oestrogeen produceren.
Je hormonen in balans brengen is niet iets dat je binnen een week voor elkaar hebt. Neem er de tijd voor om je leefstijl aan te passen. De ene persoon voelt binnen enkele dagen al verschil en bij de ander duurt het een aantal weken tot maanden voordat veranderingen merkbaar zijn. Dit is afhankelijk van je situatie.
Fase 2 (3 tot 4 dagen): ovulatie
Tijdens de ovulatie-fase neemt het follikelstimulerend hormoon en het oestrogeen-niveau toe. Het oestrogeen-niveau bereikt z'n top en ook testosteron neemt toe.
Sommige studies tonen een stijging van het risico op hart- en vaatziekten. Oestrogenen, alleen of in gecombineerde therapie, verhogen de kans op klontervorming in de aders (embolie of trombose). Je houdt daarom het best altijd rekening met je aanleg of andere risicofactoren voor klontervorming.
Wat wordt getest? De test meet de hoeveelheid oestradiol in bloed. Oestradiol is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon en het maakt deel uit van de groep van oestrogenen. Het wordt voornamelijk in de eierstokken (in de rijpende eicellen, de follikels) gemaakt onder invloed van LH en FSH .
Oestrogeen bevordert de productie van collageen, een eiwit in spieren, botten, gewrichtsbanden en pezen. De lagere collageenproductie na de menopauze maakt de gewrichten stijver en de spieren zwakker.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.