Kaarten werken voornamelijk op 3G, 4G is alleen beschikbaar in grote steden. De kosten van simkaarten met een minimumtarief bedragen 30 lire. De set van diensten omvat 250 sms'en, 750 minuten en 8 GB internet.
Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten (de extra kosten om in het buitenland te bellen, sms'en of surfen) afgeschaft. Opgelet: dit geldt enkel in de landen van de Europese Unie en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
Roamingkosten binnen de EU
Goed nieuws! Als vakantieganger binnen de Europese Unie hoef je sinds 2017 niet langer meer bij te betalen voor sms'en, bellen en internetten. In de omsloten landen, zoals Turkije en Albanië, nog wel.
Heb je een abonnement? Ja, dan kan je je bundel in Turkije gebruiken.
4G werkt zonder onderbreking in alle provincies, maar in de dorpen kan de verbinding verslechteren. U kunt een minimumtarief van 30 lira kopen.
Allereerst dient natuurlijk mobiele data aan te staan en raad ik aan om het toestel eens opnieuw op te starten. * Bij Apple kun je hiervoor naar de instellingen gaan en dan naar mobiele netwerk. Ook kun je hier roaming aanzetten. Bij Apple zit er nog een handige optie bij de mobiele netwerk.
Met je Sim Only abonnement kun je in het buitenland bellen, sms'en en internetten. Je gebruikt dan een lokaal netwerk. Roaming heet dat. Vroeger kostte dat geld, nu kun je in de Europese Unie en een paar andere landen gewoon de minuten, sms'jes en MB's uit je bundel gebruiken.
Als je in het buitenland bent, kun je je WhatsApp-account nog steeds gebruiken via mobiele data of wifi. Als je op reis een lokale simkaart gebruikt, kun je WhatsApp nog gewoon gebruiken met je eigen nummer.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Zone 2: Rest van Europa, Aruba, Australië, Canada, Ned. Antillen, Marokko, Suriname, Turkije, VS. Betalen per MB kost € 2,50 per MB met een maximum van € 60,50.
U kunt zonder problemen met uw mobiel in Turkije bellen. Echter het is voor u veel goedkoper om met een Turkse prepaid telefoonkaart te bellen. Als uw GSM-toestel geen simlock heeft (dus simlock vrij is), kunt u ook een Turkse prepaid telefoonkaart in uw mobiel gebruiken.
En volgens de Turkse wet moeten alle simkaarten geregistreerd zijn en kunnen ze alleen worden gekocht met een geldig paspoort. Ze bieden allemaal abonnementen met verschillende hoeveelheden datagebruik.
Overschrijdt u dat datavolume bij het roamen, dan moet u een toeslag betalen van 2 euro per gigabyte (exclusief btw).
Turkije valt bij ons in Zone 2 en valt buiten de EU.
WhatsApp is en blijft gratis. Onder WhatsApp-gebruikers gaat een bericht rond waarin staat dat je het appje moet doorsturen om te voorkomen dat je moet betalen voor WhatsApp.
Bellen via WhatsApp is in principe gratis. Wel heb je een smartphone nodig, dus een toestel waarmee je apps kunt downloaden. En de WhatsApp app natuurlijk. Met bellen via WhatsApp maak je gebruik van een internetverbinding.
Doordat steeds meer Turken een eigen internetaansluiting krijgen, daalt het aantal internetcafés. Toch hebben de meeste steden nog wel minstens één internetcafé. Verder bieden veel hotels internet aan, soms draadloos. Op vliegvelden en in cafés in grote steden mag je soms gratis gebruik maken van draadloos internet.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”. U belt (naar mobiele en vaste nummers), verstuurt sms'jes en gebruikt data (surfen op internet, muziek- en videostreaming enz.)
Een Turkcell simkaart kost 50 tl en je krijgt daar vaak zelfs al een bepaald bedrag beltegoed bij. Een goede tip: Wat we zelf iedere vakantie doen in Turkije is het volgende. We hebben een Turkse Turkcell simkaart gekocht met een Turkse telefoon nummer. Deze is na activatie 9 maanden geldig.
Zet je data roaming aan en maak gebruik van dezelfde tarieven als thuis. Ook buiten de EU, want alleen bij Vodafone ben je ook in Turkije, Zwitserland en Albanië net zo mobiel als in Nederland.