betrouwbaar (bn) : beproefd, bonafide, degelijk, deugdelijk, duurzaam, eerlijk, feilloos, getrouw, integer, onkreukbaar, solide, veilig, vertrouwd.
Integriteit is een goede karaktereigenschap. Een integer persoon houdt vast aan normen en waarden, ook als deze van buitenaf onder druk staan. Een integer persoon is eerlijk en betrouwbaar en laat zich niet omkopen. Een integer persoon kan over eigen gedrag en keuzes verantwoording afleggen.
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): betrouwbaarheid ≠ onbetrouwbaarheid.
accrediteren, afgaan op, betrouwen, bouwen, ervan uitgaan, geloven, hopen, rekenen, steunen op, zich verlaten op. vertrouwen (ww) : afgaan, leunen, steunen, verlaten, vertrouwen hebben in, vertrouwen op.
Betrouwbaarheid heeft verbinding met het woord trouw maar ook met vertrouwen. Je bent te vertrouwen en men kan op jou vertrouwen. Je zult respectvol met vertrouwelijke informatie omgaan. Je bent consistent en je zult geen dingen doen die een ander kan schaden.
Wat zijn jouw uitdagingen of leerdoelen? Belangrijke leerdoelen om te voorkomen dat betrouwbaarheid doorslaat naar een valkuil zijn: Spontaniteit. Durf: je bent niet bang om risico's te nemen om een bepaald gunstig resultaat te bereiken, ook als dat nadelige gevolgen kan hebben voor je eigen situatie.
Om de betrouwbaarheid van je onderzoek te bepalen beantwoord je de vraag: “Als ik hetzelfde nog een keer zo zou onderzoeken en de omstandigheden zijn niet veranderd, krijg ik dan dezelfde uitslag?” Een betrouwbaar onderzoek is dus reproduceerbaar.
Vertrouwen op God
In de evangeliën betekent pisteuoo over het algemeen: het vertrouwen op de hulp van God en op zijn macht om wonderen te doen. Jezus spoort de mensen aan om op God te vertrouwen en zich geen zorgen te maken (zie Marcus 11:22 ).
Woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.
Betrouwbaar kun je alleen maar zijn door het nemen van verantwoordelijkheid en het geven van zorg. Je neemt de belangen van de ander mee in beslissingen en keuzes binnen de relatie. Door trouw en kwetsbaar te zijn, jezelf en de ander recht te doen, verdien je vertrouwen. Het een roept het ander op.
Betrouwbaarheid is een goede eigenschap, ook op het werk. In veel vacatures zie je dit als functie-eis staan. Als ernaar gevraagd wordt tijdens jouw sollicitatie, wil je kunnen overtuigen dat jij betrouwbaar bent.
2. wat is een kernkwadrant? Een kernkwadrant bestaat uit je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.
Je manipuleert niet met gegevens of feiten. Je bent niet chantabel. Je bent niet vatbaar voor manipulatie of frauduleuze handelingen. Je houdt je aan de voorschriften binnen de organisatie waar je werkt.
Bij betrouwbaarheid gaat het om hoe consistent een methode iets meet. Hierbij is het van belang dat de uitkomsten hetzelfde zijn als je de meting of het gehele onderzoek op exact dezelfde wijze nog een keer uitvoert (reproduceert of repliceert).
De wens om op iets of iemand te kunnen vertrouwen is menseigen, om ergens vanuit te kunnen gaan. Het geeft de mens zekerheid, een zaak minder waar hij of zij zich druk over hoeft te maken. Het scheelt dus tijd en moeite, en het zorgt voor consistentie wanneer je vaste klant bent bij een bedrijf.
De algemene betekenis van dit woord is 'vast zijn, zeker zijn, betrouwbaar zijn'. Het woord kan ook in specifieke zin gebruikt worden om aan te geven dat iemand op God vertrouwt. Wie zijn vertrouwen stelt op God, steunt op Gods standvastigheid en betrouwbaarheid (zie Genesis 15:6 ).
Vertrouwen is het innerlijke gevoel dat een situatie goed (aan)voelt. Alles is in orde. Dit mechanisme speelt zich ook af binnen organisaties. Zoals een sporter op zijn of haar lichaam vertrouwt om steeds hogere hordes te nemen, zo vertrouwt de leider op de organisatie om steeds beter haar doelen te behalen.
Vertrouwen is cruciaal voor bijna alle relaties. Vertrouwen geeft rust en harmonie. Wantrouwen is vaak het begin van het einde van relaties. Als je denkt dat de ander iets voor je verbergt, of niet deelt wat belangrijk voor hem of haar is, dan voel je je buitengesloten.
Vertrouwen: een onmisbare competentie die je kunt leren.
In onze hedendaagse wereld waarin alles met elkaar verbonden is, is vertrouwen een belangrijk managementinstrument voor organisaties. Net als elke andere competentie, is het vermogen om vertrouwen te creëren een vaardigheid die kan worden aangeleerd.
Een hoge betrouwbaarheid betekent simpelweg dat de uitkomsten uit het onderzoek representatief zijn en dus gelden voor de gehele groep die is onderzocht. Wanneer je een marktonderzoek uitvoert dan kan de betrouwbaarheid van groot belang zijn, vooral wanneer het om een kwantitatief onderzoek gaat.
Betrouwbaarheid wordt meestal onderscheiden in interne en externe betrouwbaarheid. Met interne betrouwbaarheid wordt gedoeld op een mogelijke vertekening van de onderzoeksresultaten door de invloed van een individuele onderzoeker. Het gaat hierbij om controleerbaarheid.