Wil je je popcorn kruiden met een beetje zout? Hussel dan meteen 60 ml olijfolie door de popcorn en bestrooi met het zout. Het zout blijft dan lekker plakken aan je popcorn en dat is precies wat je wil.
Het duurde even voor ik er achterkwam, maar hier is het geheim: Ingrediënten - Popcornmais - Boter - Poedersuiker - Olie - Pop de popcorn mbv de machine of doe een beetje olie in de pan, popcornmais erbij en deksel er op. Als het bijna niet meer popt is de popcorn klaar. LET OP: vuur niet te hoog, anders verbrand het.
Als de popcorn klaar is boter of olie over de popcorn gieten en suiker of zout naar smaak toevoegen. Advies: gebruik per maatlepel popcorn (+/- 40 gram) 20 gram suiker of 2 gram zout.
Maak nu de lekkerste popcorn zoals in de bios! Pop de popcorn in de machine of bijvoorbeeld in de pan met olie en popcornmais, zet de wok op het vuur en voeg boter en poedersuiker toe. Blijf roeren tot de popcorn een lichtbruin laagje heeft en gooi het direct over in een bak. Smullen maar!
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Polyfenolen zitten ook in bessen, wijn, olijfolie, cacao, walnoten en bepaalde groenten en fruit. Bovendien zit popcorn vol voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen en de darmen aan de gang houden.
Sommige mensen zweren bij popcorn tijdens het afvallen, maar het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Een portie popcorn bevat misschien evenveel calorieën als een snee brood, maar het heeft veel meer volume en zal dus ook veel meer plaats in je buik innemen.
Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen. Popcorn kan op twee manieren poppen: zoals een sneeuwvlok, of zoals een paddenstoel.
Zet een koekenpan op een laag vuurtje en laat hem even warm worden. Vervolgens doe je de maïs erin, doe je een deksel op de pan en laat je het staan. Heb geduld, gewoon eraf blijven! Het duurt een paar minuten, maar dan gaan de korrels vanzelf poppen.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker (1 zakje, dit is naar eigen smaak) en 350 ml olie nodig.
Het cijfer kan voor misverstanden zorgen. Als er staat dat een product 67% van de referentie-inname bevat, lijkt het alsof er meer zout gegeten moet worden. Dat is niet zo, want het advies van 6 gram een bovengrens.Het is beter om minder dan 6 gram binnen te krijgen.
Hoeveel zout per dag je nodig hebt, is voor ieder lichaam anders. Laten we uitgaan van een gemiddelde van minder dan 6 gram zout per dag. Voor een sporter wordt aangeraden om 0,75 gram zout per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren.
Bij het verhitten van de maïskorrel ontstaat er stoom aan de binnenkant, omdat het water in de korrel verdampt. Door de druk barst de schil open en ontstaat er popcorn. Als je popcorn op deze manier wordt klaargemaakt en je voegt er geen zout of suiker aan toe, is het zeker een gezonde snack.
Met deze techniek heb je dar nooit meer last van én wordt je popcorn knapperig als maar kan. De standaard manier is om een dun laagje olie of boter in een pan te verwarmen, hier de popcorn in te doen en de pan te verwarmen. Met de deksel erop natuurlijk. Wachten tot alle popcorn is gepopt en klaar bent je.
Gaan ze meteen hard rond draaien dan is de olie heet genoeg. Doe een laag gedroogde maïskorrels in de pan en doe de deksel erop. Schud de pan zodat alle korrels met olie bedekt worden. Doe niet te veel maïskorrels in de pan, want de korrels worden 7 tot 8 keer zo groot.
Hele handen verdwijnen in hun mond. Josephine verandert van mening nu ze weet dat de laatste popcorn uit die mooie sterrenzak kwam. Maar de cijfers zijn al bepaald en Moonpop blijkt de winnaar.
Stort de maïs in de lift bak en stel de fryer in op 200 graden, en 10 minuten. Blijf erbij, je moet de maïs horen ploppen. Maak je niet ongerust: de maïs popt open maar raakt zelden tot niet het verwarmingselement. Kijk steeds om de 4/5 minuten en haal de popcorn eruit.
Wist je dat je maiskolven die hier in Nederland voornamelijk langs de wegen groeien enkel geschikt zijn voor veevoer en niet om zelf te poffen in de pan? Dus mocht je een kolf van de boer stiekem meenemen of een gewone maiskolf uit de supermarkt kopen, dan wordt het niks.
Doe de popcornmais in een ovenschaal met deksel . zet deze in de magnetron en laat de magnetron zijn werk doen. Laat de magnetron niet te lang draaien, want de popcorn kan dan verbranden. Haal ondertussen een keer de gepofte popcorn alvast uit de magnetronschaal.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Gepofte maïs wordt voorzichtig gepoft door deze kort te verwarmen. Dit maakt de maïs gemakkelijker verteerbaar en beter te gebruiken. Zo bevat mais veel vitamine B1, en ook bevat het vitamine B2 en B3. Naast de vertegenwoordigers van het vitamine B complex, bevat mais ook vitamine A en vitamine C.
Het vinden van hectares voor maïszaadproductie werd door de oorlog in Oekraïne - een belangrijke productieregio – bemoeilijkt. Door de toegenomen kosten en de hogere vergoedingen voor productie was in mei-juni al duidelijk dat de prijs voor een zak maïs in 2023 merkelijk hoger zou liggen.
Zo bevat zoute popcorn meer vet dan zoete popcorn. Daartegenover bevat zoete popcorn meer calorieën. Het maakt dus niet uit voor welke soort popcorn je kiest. Beide soorten zijn even gezond.
Ook popcorn is een skin friendly tussendoortje. Maïs, waar popcorn van wordt gemaakt, staat overigens niet in het rijtje voeding die rijk is aan serotonine of tryptofaan. Wel is popcorn een gezond alternatief voor die zak chips. Maïs bevat vezels, die goed zijn voor je darmen, en daarmee ook je huid.
Er zit nog een verschil tussen zoete of zoute popcorn. Zo is zoute popcorn over het algemeen minder ongezond dan zoete popcorn. Er zit vaak namelijk heel veel suiker in de zoete variant. Over het algemeen is zoute popcorn gezonder, maar ook die is dus niet heel goed voor de gezondheid.