Hot Flow is een krachtige les bestaande uit verschillende asanas om lichaam en geest te versterken. Vinyasa betekent 'verbinding van beweging en ademhaling'. Zo wordt fysieke kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit gecreeerd.
Dit type yoga is vernoemd naar de bedenker Bikram Choudhury. Het wordt ook wel hot yoga genoemd, omdat het wordt gegeven in ruimtes waar de temperatuur oploopt tot 40 graden Celsius. Door de warmte en de hoge luchtvochtigheid (40%) wordt je lichaam warm en je spieren soepeler, waardoor je blessures voorkomt.
Tijdens hot yoga of Bikram zweet je heel veel. Het is daarom fijn om ademende en lichtgewicht materialen te dragen. Hot yoga kleding is meestal gemaakt van dry fit materiaal (glad en sportief).
Hot yoga kan zwaar zijn voor alle beginners, dus maak je geen zorgen als je het moeilijk hebt. En dat je veel gaat zweten is een feit. Als je nog nooit yoga hebt gedaan, is het handig eerst een gewone les proberen om vertrouwd te raken met de verschillende asana's, de houdingen.
Hot yoga is een algemenere term voor yoga in een ruimte waar het tussen de 26 en 38 graden is. Er kunnen verschillende houdingen aan bod komen, afhankelijk van de studio en de instructeur. In tegenstelling tot bij Bikram, is er bij hot yoga vaak wel muziek.
De makkelijkste manier om de hatha yoga uit te leggen is denk ik door te zeggen dat deze ongeveer tussen vinyasa en yin yoga in ligt. Ik heb me laten vertellen dat hatha wordt gezien als de basis van yoga en deze vorm is niet te kenmerken als langzaam of snel.
Bij Hatha Yoga staat beheerste ademhaling voorop en neem je ontspannen houdingen aan. Hatha Yoga, maar ook Yin Yoga is zeer geschikt bij burn-out klachten.
Met yoga kan je zeker ook spieren trainen. “Je traint in yogalessen veel spiergroepen tegelijk. Waar je je in de sportschool alleen richt op de grote spieren, worden de kleine, diepe spieren ook getraind bij yoga.” Deze spieren zijn iets minder zichtbaar voor het blote oog, maar daarmee niet minder belangrijk.
Voor een lagere bloeddruk is de focus op de meditatieve kant van yoga erg belangrijk. Yoga is niet alleen een goede work-out voor je figuur, maar zeker ook voor je hart. Zelfs lichte yogaoefeningen hebben cardiovasculaire voordelen.
Yoga kan je helpen met afvallen. Dit komt omdat je door yoga minder stress ervaart, gifstoffen beter afvloeien en je bewuster in het leven staat. Hierdoor heb je meer controle over je eigen levensstijl. Daarom is in de essentie yoga een goede manier om af te vallen.
Calorieën per uur met Bikram yoga
In de meeste gevallen duurt een les 90 minuten en worden ongeveer tussen de 450 en 550 calorieën per uur verbrand.
Hotyoga kun je elke dag doen. Een rustdag zoals bij sport is niet nodig, omdat er zoveel herstellende momenten voor je lichaam zijn ingebouwd. Hoe vaker je komt des te sneller bouw je iets op waarop je weer verder kunt bouwen de volgende keer. Kom langs voor een proefles en bekijk zelf hoe vaak je wilt komen.
Bij Hot Yoga worden de oefeningen altijd in een verwarmde ruimte uitgevoerd, variërend van (ongeveer) 25 tot 40 graden. Bij Bikram Yoga is de luchtvochtigheid hoger en wordt de ruimte verwarmd met lucht. Bij veel andere vormen door middel van infrarood panelen.
De uitkomst: yoga scoort vergelijkbaar of beter dan andere sporten op vermindering van angst en stress, een betere balans, minder vermoeidheid, een beter humeur, minder pijn, verlaging van het cholesterolgehalte en een betere kwaliteit van leven op sociaal gebied en op het werk.
Met intensieve yogastijlen, zoals Bikram Yoga en Power Yoga, verbrand je meer calorieën en val je sneller af dan met rustige yogastijlen zoals Yin Yoga of Hatha Yoga. Wanneer afvallen een van de hoofdredenen is voor je yogasessie, kun je dus het beste kiezen voor een yogavorm waarbij je veel calorieën verbrandt.
Tijdens een restorative Yoga les draait het bijvoorbeeld om ontspannen en spanning loslaten. Hierbij beweeg je dus niet veel en verbruik je ongeveer 190 calorieën per uur. Bij power yoga verbrand je daarentegen veel meer: deze intensieve lessen zijn goed voor het verbranden van ongeveer 600 calorieën per uur.
Door het uitvoeren van ochtend yoga worden er systemen in de hersenen geactiveerd die zorgen voor een positief effect omdat je jezelf in zekere zin een beloning geeft. Hierdoor wordt het ervaren van stress verminderd en komen er juist gevoelens van ontspanning en energie op.
Hatha yoga
De meest klassieke vorm, waarbij de nadruk ligt op het versterken en soepel maken van je lichaam. Je staat wat langer in één houding. Het doel is dan ook je lichaam en ademhaling te leren beheersen. Het is rustig en een goede manier om kennis te maken met deze tak van sport.
Waarom is yoga zo duur? Een yogales in een studio volgen kan erg duur lijken. De kosten kunnen variëren van €10-€50. Echter is deze prijs al snel te verklaren als je nagaat dat er veel investeringen zijn gemaakt; niet alleen in tijd maar ook in het materiaal.
Betere sportprestaties. Krachttraining is het explosief activeren van je spiervezels, hierdoor worden ze groter en daardoor kan je lichaam veel kracht aan. Yoga is het activeren van de spieren, maar dan langzaam. Je ontwikkelt hierdoor een beter uithoudingsvermogen.
Volgens de Staatssecretaris van Financiën zijn Yogalessen/-trainingen in de meeste gevallen niet aan te merken als sportbeoefening. Enkel de meer fysieke inspannende vormen van Yoga, die overeenkomen met bijvoorbeeld Aerobics, kwalificeren volgens hem als sport.
Voor spieropbouw en om breder en gespierder te worden kan je gebruik maken van compound en isolatie oefeningen. Als je krachttraining doet zijn compound oefeningen het meeste effectief omdat je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Bankdrukken is een van de populairste oefeningen bij krachttraining.
Bij het onderzoek naar yoga bij depressie maken we gebruik van hatha yoga. Hieronder volgen een paar bekende yoga-soorten met uitleg: Hatha yoga is de meest beoefende vorm van yoga. Hatha yoga bestaat uit een combinatie van yogaoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie.
Yoga heeft een positief effect tegen depressies. Met yoga word je meer ontspannen. Gedachten worden rustiger en beheersbaarder, dus ook negatieve gedachten. Je leert daarbij om je te concentreren en wordt je je bewuster van je lichaam – zo kom je 'uit je hoofd'.
Mensen met een burn-out kunnen vaak hun fysieke grenzen moeilijk aanvoelen. Daarom is het beter om te beginnen met wandelen dan hardlopen. Om de dag een kwartiertje wandelen en langzaam opbouwen naar een half uur is ideaal. Als je beweegt, maak je het gelukshormoon endorfine aan en ga je je rustiger voelen.