Calcium, magnesium en zinkGebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol zijn medicijnen tegen maagzuur. Een bijwerking van deze medicijnen is dat uw lichaam minder vitamine B12 en magnesium kan opnemen.
Vitamine D en magnesium hebben overeenkomende werkingsgebieden, zo zijn ze beide goed voor de spieren, ondersteunen ze de botten/ het skelet en zijn ze beide ook goed voor de tanden. Vitamine D helpt daarnaast het celdelingsproces, waar magnesium bijdraagt aan het proces van celvernieuwing.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Neem niet meer voedingssupplementen dan de aanbevolen dagelijkse dosering, bijvoorbeeld maximaal 2 capsules per dag. Het advies over de dosering vindt u op het etiket. Zo voorkomt u dat u te veel van bepaalde stoffen binnenkrijgt. Let ook op als u meerdere voedingssupplementen met dezelfde stof tegelijk gebruikt.
Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen. Per medicijn staat vermeld waar het precies om gaat, waarom dat zo is en wat kan worden gedaan. Sint-janskruid heeft een interactie met veel medicijnen.
Voor combineren met medicijnen gelden soms uitzonderingen. Zo moet je als je een antistollingsmiddel gebruikt geen hoge dosering vitamine K nemen. Sommige kruiden combineren niet goed met medicijnen, omdat ze eenzelfde soort werking hebben. De interactie kan dan de werking van het medicijn verstoren.
Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Op korte termijn is het slikken van teveel magnesium in principe niet gevaarlijk, mits je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het daarentegen wel schadelijke gevolgen hebben. Dit komt vooral voorkomt bij mensen met problemen met hun hart, nieren of schildklier.
En er is nog een reden om magnesium te slikken voor het slapen gaan. Ons lichaam verwerkt het mineraal vooral wanneer we slapen.Het is dus 's nachts dat ons lichaam het mineraal gebruikt voor tal van herstelprocessen.
Magnesiumsupplementen met organische binding zijn het beste. Dat zijn onder andere magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumaspartaat. De hoeveelheid magnesium is net zo belangrijk als de opname ervan. De beste magnesium tabletten bevatten hulpvitamines (zoals vitamine B6) voor een goede opname.
vitamine C en magnesium dragen bij aan een normale energiestofwisseling. vitamine C en magnesium kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen. vitamine C en magnesium hebben een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. vitamine C en magnesium dragen bij aan een normaal psychologisch functioneren.
Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden in het lichaam en om goed te kunnen werken. Dit geldt ook andersom. Een goede verhouding tussen deze beide mineralen is daarom van belang. Daarnaast bevat het extra vitamine D (die de opname van calcium bevordert), vitamine K en B12.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal. Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie. Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.
Negatieve invloed van magnesium
Aan de andere kant geldt ook dat bij gelijktijdige inname van (grote hoeveelheden) magnesium en medicatie dit de werking van medicijnen kan versterken of verstoren. Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen.
Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij het gezond en sterk houden van ons hart. Studies tonen zelfs aan dat magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk en het verkleinen van de kans op hartaandoeningen en beroertes.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week.Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
Veilige dosering magnesium
Dus hoeveel magnesium mag je dan per dag slikken? Volgens het Voedingscentrum loop je bij dagelijks meer dan 250 milligram extra magnesium (dus uit supplementen) het risico op darmklachten zoals diarree. Overigens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen 300 milligram.
Je herkent een teveel aan magnesium aan symptomen als diarree, misselijkheid, vermoeidheid, spierzwakten, hartkloppingen en lage bloeddruk.
Het varieert van persoon tot persoon hoe snel het magnesium werkt. Sommige mensen merken het effect binnen een week, waar het bij andere tot meer dan een maand kan duren voordat de effecten vernomen worden.
Magnesiumcitraat-200
Magnesium draagt bij aan sterke botten en is goed voor spieren. Magnesiumcitraat speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening. Bijvoorbeeld geschikt voor ouderen of bij mindere opname door medicatiegebruik.
Na een paar dagen verdwijnen je klachten. Teveel magnesium innemen voor een korte periode is dan in principe niet gevaarlijk als je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het echter zeer schadelijke gevolgen hebben, iets wat vooral voorkomt bij mensen met nierproblemen.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Een multi op een nuchtere maag valt meestal niet lekker. Vooral B-vitaminen kunnen bijdragen aan je energie. Neem een multi daarom nooit 's avonds in, dat kan een negatieve invloed hebben op je nachtrust.