Volgens klinisch fysicus-audioloog Dyon Scheijen lopen mensen hierom vaak onnodig lang rond met gehoorklachten. 'Genezing is vaak niet mogelijk, maar we kunnen de meeste mensen echt helpen om beter te functioneren. ' 1,5 miljoen Nederlanders hebben een vorm van slechthorendheid.
Sinds kort is het in Nederland mogelijk met een speciaal apparaatje het gehoor te trainen. De training wordt AudioFitness hoortraining genoemd en volgens de importeur zorgt deze hoortraining ervoor dat de verwerking van geluiden in onze hersenen verbetert.
Tekenen dat u mogelijk gehoorverlies hebt
U vindt het moeilijk om te horen bij achtergrondgeluiden. U vraagt mensen vaak om te herhalen wat ze hebben gezegd. U hoort niet goed wat mensen zeggen. U gaat akkoord of knikt tijdens gesprekken wanneer u niet zeker weet wat er wordt gezegd.
Onderzoekers ontdekten dat magnesium en een mix van vitamine A, C en E de gevoelige haarcellen in het binnenoor kunnen beschermen tegen beschadiging door harde geluiden. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere veel soorten groenten en fruit, avocado's, noten, tofu, zaden, volle granen en zelfs pure chocolade.
Minder dan 20 dB: normaal gehoor. Tussen 20 en 30 dB: licht gehoorverlies. Tussen 30 en 60 dB: matig gehoorverlies. Tussen 60 en 90 dB: ernstig gehoorverlies.
Schade aan je oren
Als de trilharen beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort. Of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade.
Maar bij langdurige of chronische stress is er sprake van overproductie aan adrenaline. Dit laat de bloeddruk stijgen en de bloedsomloop naar de oren verminderen. Het gevolg? De haarcellen beschadigen en er ontstaat gehoorverlies.
Andere oorzaken voor slecht horen zijn: Een verstopt oor, door bijvoorbeeld oorsmeer. Ontsteking in het oor. Scheurtje in het trommelvlies.
Als het gehoor van iemand op oudere leeftijd achteruitgaat, wordt dat ouderdoms-doofheid genoemd. De belangrijkste oorzaak is slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Maar het kan ook te maken hebben met lawaai, medicijngebruik, vaatproblemen of slechte eetgewoonten.
Bij plotselinge doofheid met een onbekende oorzaak kan het gehoor vanzelf herstellen. Dat gebeurt bij ongeveer een derde van de patiënten. Bij ongeveer een derde van de patiënten verbetert het gehoor wel enigszins, maar is de restschade groot, zodat het herstel in de praktijk weinig of niets oplevert.
Waarom hoor ik opeens veel minder of niets meer? Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor.Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
Bij plotselinge doofheid met een onbekende oorzaak kan het gehoor vanzelf herstellen. Dat gebeurt bij ongeveer een derde van de patiënten. Bij ongeveer een derde van de patiënten verbetert het gehoor wel enigszins, maar is de restschade groot, zodat het herstel in de praktijk weinig of niets oplevert.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn.Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen. Toch kan de behandeling van dichte oren dingen erger maken.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Slechthorendheid is meer dan het niet meer hard genoeg horen van geluiden. Bij gehoorverliezen kunnen de geluiden ook vervormd worden gehoord, soms doffer en soms juist erg scherp. Vaak is het oor minder gevoelig voor zachte geluiden, maar juist extra gevoelig voor harde geluiden.
In de meeste gevallen gaat een gepiep in je oor vanzelf weg.Maar bij mensen die last van tinnitus hebben, verdwijnt de piep niet. Bij veel mensen met tinnitus zijn de haarcellen beschadigd. Hun hersenen registreren constant een signaal dat er niet is en horen dus altijd een piep of een ander vervelend geluid.
Categorieën van gehoorverlies:
0-20 decibel: normaal gehoor. Verlies van 20-40 decibel: licht gehoorverlies. Verlies van 40-60 decibel: matig gehoorverlies. Verlies van 60-90 decibel: ernstig gehoorverlies.
Vaak is dit een proces wat geleidelijk verloopt en al begint vanaf het 20e levensjaar. De eerste klachten van slechthorendheid treden vaak pas op oudere leeftijd op. Het gehoorverlies begint vaak in eerste instantie op te vallen in situaties met achtergrondgeluid (een receptie of restaurant).
- Een in het oor hoortoestel kan wat sneller defect gaan omdat alle elektronica in een schaaltje gebouwd is en dus wat meer kwetsbaar. - Als je veel oorsmeer aanmaakt, zit het filtertje snel verstopt en moet je deze regelmatig vervangen.
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken.
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Je middenoor is normaal met lucht gevuld en de druk is gelijk aan de buitenomgeving. Als het oor dicht zit dan kun je de druk weer op peil brengen door je neus dicht te knijpen en de mond te sluiten. Blaas dan hard alsof je de neus wilt snuiten. Als je een plopje of knakje voelt dan zit je goed.