Bosui kan je gebruiken in veel Aziatische gerechten, zoals nasi, curry of noedels.Maar ook is het lekker als garnering op je soep of in een lekkere frisse salade. Daarnaast kan je het ook toevoegen op je boterham met bijv.
Praktisch alles van een bosui is eetbaar, behalve de worteltjes. Van een bosui kun je vrijwel elk deel eten. Het snijden is dan ook redelijk rechttoe-rechtaan. Verwijder eerst eventuele lelijke, bruin of geel verkleurde buitenste bladeren (die kun je er gewoon vanaf de bovenkant af trekken).
Waarom zijn bosuien goed voor je gezondheid:
Bosuien zitten vol vitamine K en zijn rijk aan vezels. Vitamine K helpt bij de normale stolling van je bloed en is betrokken bij de opname van calcium in je botten. Calcium helpt je botten sterk te houden.
Bosui smaak
De bosuitjes geven het gerecht een subtiele uiensmaak als je ze meestooft. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Rauw en in ringetjes gesneden bosui kun je zo gebruiken: In salades.
Je kan de ui in stukjes invriezen (tip: knip ze snel met een keukenschaar). Als je er wat van nodig hebt, neem je precies de juiste hoeveelheid uit de vriezer. Geen verspilling meer op die manier. Invriezen zonder afval doe je met deze toffe herbruikbare diepvrieszakjes.
Snijd een klein stukje van het bovenste groen af en haal eventueel de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes en snijd ze in kleine ringen. De uitjes zijn zowel rauw als in warme bereidingen superlekker. Stoof of bak lente-uitjes niet te lang, want dan gaat de lekkere smaak verloren.
Bosui bereiden & bewaren
Bewaar een restje bosui in vershoudfolie of een bewaarbakje in de koelkast. Hoe weet ik of bosui nog goed is? Voorgesneden bosui wordt slap, ruikt zuur of beschimmelt. Bederf herken je snel door te ruiken, kijken of proeven.
De lente-ui wordt simpelweg eerder geoogst dan de bosui. Het verschil zit hem dan ook vooral in de vorm. De lente-ui is wat dunner en kleiner dan de bosui en lijkt een beetje op een kleine prei.De bosui is dus wat groter en dikker en heeft het iconische witte bolletje aan de onderkant.
De vitamine die het meest in de lente-ui aanwezig is is vitamine K. Vitamine K is van groot belang voor de bloedstolling en het onderhoud van en sterkte van de botten. Lente-ui bevat een combinatie van bètacaroteen, dit is een voorlopige vitamine A en zorg onder andere voor goed voor je ogen en een gezonde huid.
Is bosui hetzelfde als prei? Een bosui niet hetzelfde als een prei. Ze behoren wel alle twee tot de lookfamilie net zoals de knoflook, bieslook en ui. Een prei heeft lange witte stelen en een groen schutblad.
Ze zitten boordevol vezels en gezonde bioactieve stoffen. En met 2 uien per persoon zit je al aan de helft van wat je op een dag nodig hebt aan groenten. Twee uien per persoon is een makkie, zeker als je ze de hoofdrol geeft. In uiensoep, uiensaus, uienquiche, of die heerlijke Zweedse ovenschotel van aardappel en ui.
Zijn uien gevaarlijk voor de ogen? Uien, en ook andere alliums, zijn heel gezonde voedingsmiddelen, rijk aan voedingsstoffen, die de ogen helpen goed te functioneren. Het eten van knoflook, prei, sjalotten en uien is daarom dus goed voor de ogen.
Bewaren. Bosuien blijven het langst goed wanneer je ze in de koelkast bewaart. In de koelkast zijn ze tot een week houdbaar.
Pijpajuin, lente-ui of bosui, het is eigenlijk allemaal hetzelfde: het zijn kleine bolvormige uitjes die in bosjes groenen en met het eetbare, groene loof verkocht worden. Het enige kleine verschil tussen een lente-ui en een bosui is dat een lente-ui iets vroeger geoogst wordt en een iets mildere smaak heeft.
Het groene deel van de bosui is dan weer wél zeer geschikt om rauw te eten en wordt dan ook vaak gebruikt als garnering op allerlei gerechten of door salades. Je voegt hiermee een subtiele ui-smaak toe aan je gerecht, zonder dat het overheerst in smaak (én geur).
Het witte gedeelte is wat scherper van smaak en heeft een stevigere structuur dan het groen. Daardoor is het witte deel heel geschikt om te bakken. De groene bovenkant kun je prima rauw eten, als topping of door een salade bijvoorbeeld.
In principe kun je alles van de bosui (of lente-ui) eten, met uitzondering van het kontje met de worteltjes.
Koken met lente-uitjes
In de Aziatische keuken is de lente-ui een geliefd ingrediënt vanwege zijn frisse en sterke smaak. Je kunt ze door rijst of pasta doen maar ze zijn ook ideaal als garnering voor soepen, salades en schotels.
Je kan ui in recepten vervangen door sjalotjes. Ze hebben een iets fijnere smaak. Je kan ze gebruiken om te fruiten, te verwerken in salades of te stoven bij groenten en ovenschotels. Vervang sjalotjes niet door uien, want dan verliest het gerecht zijn verfijnde smaak.
Waarmee kan ik lente-ui vervangen? Het is een beetje flauw om te zeggen door bosui natuurlijk, maar dat kan wel. Maar een betere vervanging voor lente-ui is om bieslook daarvoor in de plaats te gebruiken. Ook bieslook komt uit de alium familie en is dus familie van de ui.
Alle soorten uien, dus ook bosui, zijn gezond voor je hart. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan antioxidant quercetine. Ook bevatten uien veel vitamine K, wat een positieve invloed heeft op je bloedvaten. Net als in andere groente zitten er in bosui maar weinig calorieën.
De bosui kun je zoals hierboven beschreven bewaren in de koelkast. Maar wat je ook kunt doen is ze in ringetjes snijden en invriezen. Ze zijn dan misschien niet meer zo geschikt als topping op een gerecht. Maar je kunt ze prima gebruiken voor soepen, door nasi goreng, noedels, in curry's of een boemboe.
De bosui, lente-ui en sla-ui (in Vlaanderen de pijpajuin en Schalulleke) zijn groenten van verschillende uiensoorten. Het zijn feitelijk onvolgroeide geboste uien met een blad. De groentes hebben een mildere smaak dan andere uien. Het is familie van onder andere de knoflook, sjalot, en bieslook.