Rood en bewerkt vlees zijn niet de beste vrienden van onze gezondheid. En ook voor de planeet eet je best wat minder rund en lam. Aan de slag: Vervang bewerkt vlees of charcuterie eens door gezond (plantaardig) beleg.
Eet je het vaker dan een enkele keer per week dan is je kans op darmkanker en hart- en vaatziekten groter[1]. Rood vlees, oftewel al het vlees van runderen en varkens maar ook dat van geiten, schapen, en paarden is geen gezonde keuze.
Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.
Onbewerkt mager varkensvlees past ideaal in een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en gezonde mineralen. Een varken bevat procentueel gezien veel vet. De vette vleesresten die van varkenskarkassen worden geschraapt, worden ook verwerkt in allerlei ongezonde vleesproducten.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Duurzamer vlees eten
Als je nu vaak rood vlees eet, zoals biefstuk of runderlappen, kies dan eens vaker voor kip. Dit helpt om de milieu-impact te verlagen. Van alle vleessoorten heeft kip het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meest.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Het varkensvlees dat op ons bord terechtkomt, verdient dus beter dan zijn imago vet te zijn. Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet.
Het gaat om vrijwel alle vleeswaren, om (rook)worsten, om kant-en-klare hamburgers en om bijvoorbeeld paté. Kipfilet (zonder marinade), biefstuk, runderlappen of bijvoorbeeld varkensfilet zijn voorbeelden van onbewerkt vlees.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Varkensgehakt is vaak een product van de slager en het kan magerder zijn dan rundvlees. Het bevat gemiddeld ook minder calorieën, waardoor varkensvlees de gezondere optie is, echter blijft het belangrijk om de vleessoort te kiezen die het beste bij het gerecht past.
Magere vleessoorten bevatten minder vet, en dus minder calorieën. Dit maakt mager vlees een geschikte keuze voor verschillende diëten. Voorbeelden van mager vlees zijn: tournedos, lende biefstuk, ossenhaas, rosbief, varkenshaas en fricandeau. Verder is veel kalfsvlees mager en licht verteerbaar.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
Rijk aan vitamines
Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip, krijgen uw gasten, onder andere, de belangrijke B-vitamines die het immuunsysteem versterken, het zenuwstelsel verbeteren en over het algemeen meer energie geven in het dagelijks leven.
Rosbief is een mager stuk vlees. Het levert nog geen 3 g vet per 100 g, maar is wel een goede bron van eiwitten, vitaminen B3, B6 en B12, ijzer en zink.
Het meest vervuilende vlees
Dat is de productie van rundvlees. Runderen hebben meer voer nodig dan bijvoorbeeld kippen, maar vragen ook om meer ruimte én stoten meer broeikasgassen uit. Op nummer 2 staan varkens, gevolgd door kippen op nummer 3.
De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.