De tijd die het kost om een borst leeg te drinken is per baby en per moeder verschillend. Bij een wat tragere toeschietreflex of een baby die een minder hoog vacuüm kan opbouwen met zuigen zal een voeding langer duren. De duur van een voeding – tot baby's hun buik 'vol' hebben – kan variëren van 5 tot 45 minuten.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Het is normaal dat je borsten niet meer vol aanvoelen als je al een tijdje borstvoeding geeft, omdat je lichaam raakt afgestemd op de hoeveelheid melk die de baby drinkt. Deze aanpassing kan plotseling en al vrij vroeg voorkomen (twee weken na de geboorte of zelfs vroeger). Een borst is echter nooit helemaal leeg.
Hij voelt dus heel goed wanneer hij vol zit en geeft dit meestal zelf ook aan. Je kan je dit merken, doordat je baby: Je tepel loslaat. Langzamer gaat drinken, met meer of langere pauzes tussen het slikken.
Een baby die twintig uur sabbelt (en niet drinkt) zal hongerig van de borst komen. Op deze borstvoedingvideo's kan je de pauze bij het kinnetje van de baby zien. Als een baby die op deze manier drinkt zelf de borst loslaat, laat hij waarschijnlijk weten dat hij genoeg heeft gehad.
Probeer achterover leunend borstvoeding te geven.
Voeden in een achterover leunende, of liggende, houding kan helpen, omdat het je baby meer controle geeft. Hij kan het tempo bepalen en zijn hoofd optillen als je stroom te snel voor hem is.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Het is echter om verschillende redenen verstandig om de borsten 's morgens en 's avonds zo goed mogelijk leeg te kolven: Om voldoende vetrijke melk te verzamelen. Deze melk is erg belangrijk voor je baby. Omdat volledig leegkolven helpt bij het 'herprogrammeren' van de melkproductie waardoor de melkproductie afneemt.
je borsten voelen zachter aan dan in de eerste weken. er lekt geen melk uit je borsten of eerst gebeurde dat wel, maar nu niet meer. je kunt niet veel melk afkolven. je hebt kleine borsten.
Als je kleintje in slaap valt tijdens de nachtvoedingen (en dan een uur later alweer daar is voor een voeding…), pas dan borstcompressie toe. Zo blijft de melk stromen en blijft je kleintje bij de les. Ook al drinkt ie half slapend. Probeer bij de nachtvoedingen niet één, maar twee borsten leeg te laten drinken.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Baby's van 8 - 12 weken
U kunt starten met een slaapritueel zodat het duidelijk is dat de dag overgaat in de nacht en dat het tijd is om te gaan slapen. Borstvoeding geeft u op verzoek of om de drie tot vier uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Begin iedere voeding met de andere borst. Hoe lang een voeding duurt, is afhankelijk van de toeschietreflex en de eetlust van je baby. Bij de meeste moeders duurt een voeding zo'n twintig tot 30 minuten per keer.
De eerste paar dagen: je melkproductie komt op gang
De hormonen helpen je om te beginnen met het aanmaken van melk. Rond dag drie na de geboorte van je baby, 'komt je melkproductie op gang' en kunnen je borsten merkbaar steviger en voller beginnen aan te voelen.
Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken.
Wanneer een baby goed drinkt en de moeder precies genoeg melk produceert, dan blijft er na afloop nog zo'n 15 tot 30 ml in de borst zitten.
Een voorraad borstvoeding opbouwen kun je doen door te kolven vlak nadat je baby uit de borst heeft gedronken. Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen.
De zuigkracht is vergelijkbaar met een traditionele borstkolf, maar het grote voordeel is dat je in iedere positie, overal kunt kolven, zonder melk te verliezen uit de pomp. Door het ontwerp kan de melk er wel in maar niet uit druppelen. Zelfs liggend in bed of op de bank kun je prima kolven, volgens Willow.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Bepaalde signalen laten jou weten dat je baby niet genoeg heeft gegeten: Hij wordt na enkele dagen niet zwaarder. Je borsten blijven stevig na de borstvoeding en het ontbreekt je kindje aan kracht; Wanneer hij zuigt, hoor je zijn tong klakken: dit is het teken dat hij de borst niet op de juiste manier vastneemt.
Je kunt aan je baby zien of hij inderdaad voldoende drinkt. De eerste weken weet je dat je kind genoeg drinken krijgt als hij ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers heeft per 24 uur. Daarna geldt: als je baby goed groeit, ongeveer 6 natte luiers per dag heeft en levendig is, krijgt hij genoeg.