Door de bladeren op een hoop naast je composthoop te bewaren kan je ze door de winter gebruiken. Strooi telkens een laagje bladeren op het keukenafval. Je kan de bladeren verder nog gebruiken om een in verval geraakt stukje tuin weer goed te maken. Bouw een hoge bladerhoop en laat die de hele winter door liggen.
Afgevallen bladeren composteren
De afgevallen herfstbladeren kun je goed gebruiken om er compost van te maken. Humus of bladaarde bevat namelijk goede voeding. Bovendien houd je met een laagje van deze mulch je tuinaarde mooi vochtig en luchtig. Wil je de afgevallen bladeren zelf composteren, dan kan dat.
Het blad laat los, omdat de aanvoer van sapstromen vanuit de wortels stagneert. Het blad krijgt geen vocht en voeding meer, waardoor het een beetje sterft en losraakt van de houten twijgen. Normaal zuigen bomen water op met hun wortels, dat water verdampt via de bladeren.
Gebruik een hark, bladzuiger, grasmaaier of bladblazer om de bladeren op te ruimen. Kleine hoeveelheden bladeren kunnen in de gft-bak. Breng grote hoeveelheden bladeren naar het containerpark. Gebruik bladeren als compost, meststof of winteronderkomen voor dieren.
Hark de herfstbladeren op ongewenste plekken op een hoop en hak ze eventueel in kleinere stukjes. Vervolgens verspreid je deze zogeheten mulch over de bloembedden en tussen de planten, struiken en bomen. 'Zo krijgt het bodemleven een boost en geef je de begroeiing extra voedingsstoffen,' aldus Barton.
Niet zo geschikt om te composteren zijn de bladeren van de eik, beuk of plataan. Die kun je wel weer goed gebruiken als mulchlaag in perken en rond bomen en struiken of als 'winterdek' voor vorstgevoelige vaste planten. Bladcompost maak je heel eenvoudig zelf. Begin met het verzamelen van de bladeren en versnippers ze.
De meeste bladeren in de tuin kun je maar beter opruimen. Maar bladeren in de borders kun je het best laten liggen. En wel om de volgende redenen: Isolatie: Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst.
De bladeren zorgen voor een extra laag op de grond, waardoor de grond minder snel bevriest. Op deze manier komen planten een koude winter makkelijker door. Een goede reden dus om je blad in je perken te lagen liggen.
U kan ze afvoeren in de GFT-container (groente-, fruit- en tuinafval) of op de composthoop gooien, maar veel beter is om ze in uw tuin te houden. U kan ze laten liggen waar ze vallen, ze aan de kant harken of er bladcompost van maken. Bladeren zorgen vanzelf voor kostbare en gratis humus.
Leg het blad vervolgens tussen twee vellen bakpapier of krantenpapier en plaats het tussen de pagina's van een dik boek, waar je vervolgens nog een stapel dikke boeken bovenop legt. Bewaar de boeken op een droge plek, zodat de bladeren goed blijven. Controleer na ongeveer een week of de bladeren niet zijn gaan rotten.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Heel taaie bladeren (hulst, paplaurier) en zure bladeren (eik, beuk, notenboom), én naalden van coniferen: die verteren ook, maar langzamer. De zachte bladeren van wilg, linde, berk zijn tegen het eind van de winter al bijna helemaal vergaan.
Bijna alle afgevallen bladeren zijn geschikt om te mulchen. Ik adviseer je echter om de bladeren van de eik en beuk te laten liggen. Deze breken heel langzaam af en laten vooral schimmels dit werk doen.
Open je dikke boek en leg je blaadje (met papier en) al in het boek.Zoek voor elk blad een nieuwe pagina met wat ruimte er tussen en stop niet te veel bladeren in hetzelfde boek. Zo kunnen de bladeren het beste drogen. Wacht een aantal dagen en kijk of je blaadje al droog genoeg is.
Plantgaten verbeteren. Meng de helft van het plantgat door met bladaarde. Mulchlaag. Een laagje van twee cm zorgt voor een mooie rulle bovenlaag en zorgt ervoor dat er minder onkruid kiemt.
Verzamel zo veel mogelijk blad. Het blad van zachtere houtsoorten als els, rozen, peer, appel, wilg, vlier, hazel- en walnoot, robinia, es, linde, kastanje en populier verteert heel snel. Blad van hardere houtsoorten als beuk en eik verteert veel langzamer. Als je alles goed mengt gaat het goed.
Herfstbladeren harken tegen de kou
Tussen het blad ontstaat een isolerende luchtlaag die de kou weghoudt van de planten. Bovendien bevatten de bladeren veel voedingsstoffen en bieden ze een schuilplaats aan kleine dieren en insecten die in de laag bladeren overwinteren.
Oprit en grindpaden: bladzuiger
Versnipperd blad verteert snel, strooi het gerust tussen je planten. Zo'n bladzuiger is ook bijzonder handig voor grindstroken of -paden: hij zuigt wel de bladeren op, maar laat het grind mooi liggen.
Hang de bosjes in een droge ruimte, zoals de schuur, garage of zolder. Niet in de zon, dat is niet goed voor de smaak. Hoe lang het drogen duurt, hangt af van het soort kruid. Na een of enkele weken zullen de blaadjes 'crispy' aanvoelen.
De mens beschikt immers niet over het juiste gebit om bladeren te eten. Ook is de mens niet in staat om cellulose te verteren. Herbivoren bevatten een tevens veel langer darmstelsel dan de mens en herkauwen voeding zodoende de kans te geven de planten te verteren.
Vaak wordt eikenblad daarom met ander blad gemengd gecomposteerd. Hetzelfde geldt (in mindere mate) ook voor blad van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg, eik, beuk en magnolia. Wat ook kan: bladaarde maken. Prop het blad in vuilniszakken.
Je kunt bananenschillen nog op andere manieren gebruiken in je tuin: Onder je plant: Leg de schillen gewoon zo onder je struiken en planten in de tuin. Daar zullen ze composteren en de bodem natuurlijk voeden. In de bodem: Je kunt de schillen ook fijn hakken en in de potgrond van je kamerplanten verwerken.
Alle andere vruchten en afgevallen fruit zijn vooral geschikt om meteen te worden verwerkt, bijvoorbeeld in een appeltaart, appelmoes of appelsap. En zelfs de rotte of afgevallen appels die taart, moes of sap niet waardig zijn, kun je nog gebruiken. Op de composthoop, bijvoorbeeld!
Riet bevat veel zuurstof, belangrijk voor een goede compostering, dus het is zeker geschikt materiaal.