De geschatte prevalentie van HBV dragerschap in Nederland is 0,2%. Ca. 2% van de Nederlanders heeft een infectie doorgemaakt. De prevalentie is hoger in risicogroepen zoals mensen die geboren zijn in landen met hoge prevalentie, en mannen die seks hebben met mannen.
Het risico op het ontwikkelen van een chronische HBV-infectie varieert van 90% bij de pasgeborenen, 25% tot 30% bij kinderen onder de 5 jaar tot minder dan 5% bij volwassenen (Lok 2007).
Hoe vaak komt hepatitis B voor? In Nederland dragen circa 40.000 mensen het hepatitis B-virus bij zich.
De kans dat je als man die seks heeft met mannen met het hepatitis B-virus in aanraking komt, is in Amsterdam ongeveer 20%. Hoe meer mannen zich laten vaccineren, des te kleiner de kans dat hepatitis B zich verder verspreidt.
U kunt het hepatitis B virus al doorgeven aan anderen voordat u klachten heeft, namelijk vanaf 6 weken voordat de eerste ziekteverschijnselen beginnen. Pas als het virus uit het bloed is verdwenen, kunt u het virus niet meer doorgeven.
Je wordt niet besmet door met een besmet iemand te praten of een hand te geven. Hepatitis B loop je op via bloedcontact, bijvoorbeeld door een scheermes waar bloed op zit. Of door het delen van een tandenborstel met iemand die hepatitis B heeft. Ook kun je besmet raken via seksueel contact.
De meeste volwassenen zijn na een aantal maanden weer genezen. Een klein deel van de volwassenen houdt het virus het hele leven in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B infectie genoemd. Een infectie met hepatitis B kan op den duur leiden tot ernstige leverziekte.
Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.
Voor hepatitis B is vastgesteld dat een antistoftiter (anti-HBs) > 10 IE/l na een volledige serie vaccinaties langdurige (waarschijnlijk levenslange) bescherming garandeert. Na een volledige serie hepatitis B-vaccinaties heeft meer dan 95% van de jonge kinderen bescherming tegen het hepatitis B-virus [8].
Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact.
hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Symptomen bij acute hepatitis kunnen zijn: moeheid, koorts, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en buikpijn, terwijl kleurverandering van urine, ontlasting, ogen en huid kunnen optreden. Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord hepatitis komt van “hepar”, het Griekse woord voor lever.
Vaccineren voorkomt besmetting
Vaccinatie is de beste bescherming tegen hepatitis B. In België worden alle pasgeborenen gevaccineerd. Vaccin wordt zeker aanbevolen voor mensen met verhoogd risico op besmetting: Baby's van een besmette moeder.
Hepatitis is gevaarlijk omdat de lever vitale functies vervult. Chronische hepatitis kan leiden tot leverbeschadiging of zelfs tot levercirrose. Hepatitis kan ontstaan door onder andere een virusinfectie, overmatig alcoholgebruik of een auto-immuunziekte.
Als hepatitis B chronisch is, kan het leiden tot een toename van het bindweefsel in de lever (leverfibrose) die verlittekening van de lever (levercirrose) tot gevolg kan hebben. Het hepatitis B-virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-bloed contact of bij de geboorte.
Hepatitis B komt vaak voor in Zuid-Amerika, het grootste deel van Afrika en delen van Azië. In Rusland, het Midden-Oosten en het noorden van het Afrikaanse continent komt hepatitis B in mindere mate voor, maar vormt het wel een gezondheidsrisico.
Op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden krijgen kinderen een combinatievaccin DKTP difterie kinkhoest tetanus polio (difterie kinkhoest tetanus polio)- Hib haemophilus influenzae type b (haemophilus influenzae type b)- HepB hepatitis B (hepatitis B) aangeboden.
Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer).
Aansluitend na vier tot acht weken bepaling van de anti-HBs titer. Wanneer de uiteindelijke titer <10 IE/L blijft (non respons) moet de betrokkenen als onbeschermd worden beschouwd en heeft dus risico op een hepatitis B infectie. Bij iedere blootstelling aan het hepatitis B virus dient HBIg toegediend te worden.
Na een hepatitis B vaccinatie kun je na minimaal 14 dagen gevaccineerd worden tegen corona.
Een besmetting met het hepatitis C-virus geeft meestal geen aanleiding tot ziekteverschijnselen. Symptomen zoals geelzucht zijn tijdens de acute ontsteking bij minder dan 10% van de mensen aanwezig. Slechts bij hoge uitzondering geeft de ziekte in de acute fase aanleiding tot levensbedreigende complicaties.
Besmetting hepatitis B door bloed-bloed contact
Het virus kan dus niet worden overgebracht door normaal sociaal contact, zoals handen geven en knuffelen. Deeltjes van het virus zijn aangetoond in speeksel van geïnfecteerde mensen, maar voor zover bekend speelt speeksel geen belangrijke rol in de besmettingsroute.
Baby's. Een baby kan tijdens de bevalling besmet raken met hepatitis B als zijn moeder het heeft. Besmetting vindt plaats via bloed-bloedcontact. Bij baby's wordt hepatitis B bijna altijd chronisch.