Je beantwoordt een aantal vragen of jezelf of geeft aan of stellingen op jou van toepassing zijn. Meestal brengen dit soort onderzoeken in kaart wat iemands klachten zijn, hoe zijn persoonlijkheid of zelfbeeld in elkaar zit en hoe hij met problemen omgaat. Vaak zijn het veel vragen.
Bij een psychologisch onderzoek wordt op een geordende manier informatie verzameld via afname van psychologische testen, met als doel om een antwoord te geven op een specifieke vraag.
We analyseren bijvoorbeeld je intelligentie, je karakter, je sterke en zwakke kanten, je interesses en je vaardigheden. Daarnaast kunnen we ook neuropsychologische functies onderzoeken (zoals je concentratie en geheugen) en gericht nagaan of er sprake is van een psychiatrische aandoening.
Ook de partner, een familielid of begeleider kunnen over uw klachten vertellen. Vervolgens neemt de psychologisch medewerker een aantal tests, vragenlijsten en soms interviews af. U krijgt uitleg over de tests, opgaven, vragenlijsten en beantwoordt eventuele vragen. Dit duurt ongeveer één tot twee dagdelen.
Bij het verrichten van psychodiagnostisch onderzoek gebruiken we verschillende onderzoeksmethoden. Bijvoorbeeld een gesprek of interview, of het afnemen van tests waaronder vragenlijsten. Hierdoor krijgen wij informatie over uw capaciteiten, persoonlijke eigenschappen, vaardigheden en eventuele beperkingen.
Je beantwoordt een aantal vragen of jezelf of geeft aan of stellingen op jou van toepassing zijn. Meestal brengen dit soort onderzoeken in kaart wat iemands klachten zijn, hoe zijn persoonlijkheid of zelfbeeld in elkaar zit en hoe hij met problemen omgaat. Vaak zijn het veel vragen.
Het Persoonlijkheidsonderzoek bestaat uit twee delen. In het eerste deel vindt een uitvoerig gesprek met de psycholoog plaats. Tijdens het tweede deel van het onderzoek worden vragenlijsten afgenomen. De bevindingen worden weergegeven in een rapportage.
Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
De kosten van een psycholoog kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het soort behandeling en soort psycholoog. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022.
Bij een persoonlijkheidsonderzoek kijken we naar uw emotionele- en sociale functioneren. We kijken naar hoe u omgaat met problemen of emoties. Dit inzicht kan helpen om u, uw situatie en uw problemen beter te begrijpen. Op basis hiervan geven we advies over een passende behandeling of begeleiding.
Wat is de meerwaarde
Psychodiagnostisch onderzoek helpt om verklaringen te vinden, als cliënt al langer sociaal-emotionele problemen ondervindt in de omgang met anderen en in beroepsmatig functioneren. Problemen kunnen gepaard gaan met conflicten op het werk of in de privésfeer, pesten, sociale uitsluiting, angst.
De psychodiagnostiek is de leer van het stellen van een diagnose op het terrein van psychologie. Deze dient niet verward te worden met een medische diagnose.
Een intelligentieonderzoek brengt het intelligentieniveau van een kind in kaart, ook wel intelligentiequotiënt of IQ. Het intelligentieniveau is een maat voor een verzameling van verbale (talige) en performale (handelingsgerichte) vaardigheden. Zoals woordenschat, verbaal redeneervermogen en visueel-ruimtelijk inzicht.
Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO) is een krachtige manier van psychologisch onderzoek, waarbij de samenwerking tussen cliënten en de diagnosticus centraal staat.
TPO (thyreoperoxidase) is een enzym dat door de schildklier wordt aangemaakt. Het helpt bij de vorming van schildklierhormoon. Anti-TPO, dat door je eigen afweersysteem wordt aangemaakt, richt zich tegen de schildklier.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij voordeel zou kunnen hebben.
Wanneer ga je naar een psycholoog? Wanneer je last van mentale klachten hebt die je dagelijkse functioneren in de weg zitten ga je naar een psycholoog. Omdat je veel stress ervaart op je werk bijvoorbeeld. Omdat je relatie niet lekker loopt, of zelfs is stukgelopen.
Het doel van diagnostiek is indicatiestelling en het toewijzen van zorg. Om de diagnose 'persoonlijkheidsstoornis' te kunnen stellen gebruikt men verschillende instrumenten: interviews, vragenlijsten en classificatiesystemen (zoals de DSM en ICD 10).
Een persoonlijkheidsonderzoek kan een verlengstuk zijn van je consultatie bij een arts/psychiater. Enkel de arts/psychiater kan een diagnose stellen. Wij maken een diagnostische overweging. Hoe voel jij je?
Wat is diagnostisch onderzoek? Het diagnostisch onderzoek start vrijwel altijd met één of meerdere intakegesprekken. Dit gesprek voert één van onze specialisten of een arts/psycholoog/verpleegkundig specialist in opleiding onder supervisie van de specialist.
Bij een neuropsychologisch onderzoek worden een aantal cognitieve functies in kaart gebracht zoals geheugen, concentratie, werktempo, taal, ruimtelijk inzicht en planning. U krijgt vragen te beantwoorden, opdrachten uit te voeren en vragenlijsten in te vullen.