Voldoende bewegen. Dit kan niet alleen geheugenverlies voorkomen, maar kan het geheugen zelfs beter maken! Door beweging stroomt zuurstofrijk bloed makkelijker naar de hersenen, wat de aanmaak van nieuwe hersencellen weer stimuleert.
Veel vitamines hebben invloed op het geheugen. Vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12 en C zijn goed voor het geheugen en dragen bij aan de hersenfuncties die betrokken zijn bij het beredeneer vermogen. Ze dragen ook bij aan de leerprestatie.
U kunt bepaalde dingen doen om uw geheugen zo optimaal mogelijk te houden: Probeer uw hersenen te trainen door te lezen, puzzels te doen, geheugentraining etc. Dit zal uw hersenen actief houden. Ook door jezelf te interesseren in onderwerpen die onbekend zijn voor je, kun je je hersenen trainen.
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor problemen met denken, zoals problemen met onthouden. Vitamine B vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Maar je vindt ze ook in groenten, fruit, aardappelen, noten en peulvruchten. Vitamine C en E zijn zogenaamde antioxidanten.
Oorzaak in de hersenen
Gewone geheugenproblemen zijn vaak tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door spanningen, drukte, ziekte of somberheid. Als de oorzaak wordt aangepakt, heb je daarna geen of minder last van geheugenproblemen. Geheugenproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat je ouder wordt.
Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert.
Wanneer je regelmatig groene, zwarte of oolong thee drinkt, kan je je cognitieve achteruitgang wel met 50 procent tegenwerken. Dit komt onder andere doordat er bepaalde antioxidanten in thee zitten die ontstekingen bestrijden en ontspanning en alertheid stimuleren.
We moeten dus voldoende kraanwater drinken want het is goed voor je hart, brein en gezondheid. Verder bestaat ons lichaam gemiddeld voor 70% uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%.
Bij vergeetachtigheid vergeet je tijdelijk iets en schiet het je later weer te binnen.Bij geheugenverlies zijn herinneringen en informatie echt uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtigheid is normaal, zeker bij ouderen.
Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B, dat veel voorkomt in vlees) in het lichaam zorgt ervoor dat de hersenen minder goed werken. Ook wanneer iemand te weinig drinkt, kan dat leiden tot problemen met het geheugen. Daarnaast heeft ook (teveel) alcohol invloed op het geheugen.
Vanaf het 20e jaar gaat het geheugen al geleidelijk achteruit. Ouder worden gaat dan ook vaak gepaard met een zekere vergeetachtigheid. Dat is heel gewoon en hoeft absoluut niet altijd een voorbode van dementie te zijn.
Thee met ginseng werkt als energiebooster. Gingseng is goed voor verschillende hersenfuncties, zoals het concentratievermogen en het geheugen. Zo is het drinken van thee met ginseng handig voor tijdens het studeren.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Vitamine B12: B-vitamines zijn alle 8 belangrijke vitamines voor de hersenen. Specifiek vitamine B12 is goed voor het geheugen, het concentratievermogen, de leerprestaties en de gemoedstoestand.
Belangrijk is dat je op je voeding let en vooral genoeg omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vitaminen als vitamine B6, B9 (foliumzuur), B12, C en D zijn vooral goed voor de hersenen. Ook de mineralen ijzer, zink, jodium, magnesium en selenium zijn nodig om het brein optimaal te laten werken.
Bananen bevatten veel kalium.Dat mineraal helpt zuurstof naar de hersenen te transporteren. Kortom, met een banaan hou je je hoofd erbij. Daarnaast zorgt kalium voor een evenwichtige waterbalans in je lichaam en onderhoudt het een regelmatige hartslag.
Dus, welke voeding houdt je hersenen fit? Het Mediterraan dieet wordt door hersenonderzoekers nu vaak aangeraden om de hersenen fit te houden: veel verse groenten en fruit, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, vette vis, kip en volkoren producten.
Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie echt uit het geheugen verdwenen. Bij dementie is er sprake van geheugenverlies, de informatie is niet meer toegankelijk en het lijkt alsof deze voorgoed is verdwenen.