Jouw weigering betekent niet automatisch het einde van de relatie met jouw zorgverlener. Je kunt met jouw zorgverlener overleggen of een andere behandeling mogelijk is. Als je helemaal niet meer behandeld wilt worden, kan de zorgverlener de relatie met jou beëindigen. Hij kan dan immers niets meer voor jou betekenen.
De huisarts geeft dan een verwijzing voor de polikliniek. Hier kan de cliënt een behandeling krijgen, een eventuele opname, groepstherapieën, et cetera. De cliënten die binnenkomen bij de polikliniek zijn eigenlijk altijd gemotiveerd en willen hun verslaving echt aanpakken.”
Onder zorgweigering wordt verstaan het weigeren van zorg op zorginhoudelijke gronden voordat de zorglevering is begonnen.
Een patiënt mag iedere behandeling weigeren, ook als die behandeling levensreddend is. Wel moet de patiënt wilsbekwaam zijn en goed zijn voorgelicht.
Wanneer zorgvrager niet zelf de deur kan openen om de zorgverlener binnen te laten, is het de bedoeling dat zorgverlener dit probleem in eerste instantie zelf oplost. In uiterste noodzaak is het mogelijk om in overleg met Optimaal Zorg een sleutel af te geven. Een en ander wordt vastgelegd in een sleutelovereenkomst.
Neem een arm van de zorgvrager en help hem/haar in zithouding. Laat nu de zorgvrager zijn benen optrekken, zodat de voeten plat op de grond staan. Ga dan tegenover de zorgvrager op je hurken zitten, met jouw voeten tegen die van de zorgvrager aan en neem elkaars bovenarmen beet.
De rechter heeft bepaald dat patiënten die recht hebben op thuiszorg, die zorg ook daadwerkelijk moeten krijgen. Daarbij is zorgplicht het centrale kenmerk van het verzekeringskarakter van de AWBZ, zoals geformuleerd in de kabinetsnota Zicht op Zorg, plan van aanpak Modernisering AWBZ.
Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt.Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.
Zorgplicht. Zorgverzekeraars hebben ook een wettelijke zorgplicht. Dit betekent dat hun verzekerden binnen een redelijke tijd en reisafstand toegang moeten hebben tot alle zorg uit het basispakket.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houden toezicht op de zorg. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert zorgondernemingen op grond van de Mededingingswet.
Een zorgmijder is iemand die zelf niet om hulp vraagt of zorg niet wil accepteren.
Wanneer er jou gevraagd wordt om verpleegkundige zorgen uit te voeren waarvoor je niet bekwaam bent, word je geacht deze zorgen te weigeren. Wanneer je de uitvoering van zorg weigert, dien je minstens de patiënt op de hoogte te brengen van de reden en moet je hem/haar doorverwijzen naar een competente zorgverlener.
Een zorgaanbieder dient in het belang van de patiënt te handelen. De manier waarop de zorgaanbieder de problemen die de wijze van communiceren door [vertegenwoordiger cliënt] voor het behandelteam veroorzaakte heeft opgelost, is conform de zorgplicht die de zorginstelling heeft ten aanzien van haar cliënt.
De Rijksoverheid, de gemeenten, de zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn samen verantwoordelijk voor de langdurige zorg aan huis.
Zij kopen zorg in voor hun verzekerden en maken daarvoor afspraken met zorgaanbieders. Om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden, moeten we inzetten op passende zorg. Dat betekent dat alleen slim georganiseerde zorg geleverd wordt die bijdraagt aan het functioneren van de patiënt.
Als zorgmedewerker heb je daar natuurlijk een bijdrage in te leveren. Rapporteren in het zorgdossier onder je eigen naam is dus altijd verplicht.
Waarom is er een zorgplicht? De zorgplicht stelt de consument (meer) centraal en zorgt ervoor dat hij beter beschermd wordt bij het aanschaffen van financiële producten en diensten. Financiële beslissingen kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor de situatie van een persoon.
Om te garanderen dat alle studenten onderwijs krijgen dat bij hen past, is op 1 augustus 2014 de Wet passend onderwijs ingevoerd. Deze wet bracht voor het mbo geen (extra) zorgplicht mee. De mbo-instellingen vielen al onder de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz).
In de ggz houden wij zorgverzekeraars aan hun zorgplicht. Cliënten moeten vooraf kunnen zien wat hun behandeling gaat kosten en achteraf kunnen controleren of de nota klopt.
Om thuiszorg te regelen, neem je contact op de met de wijkverpleegkundige, deze is vaak in dienst van een thuiszorgorganisatie. De wijkverpleegkundige beoordeelt welke zorg je nodig hebt. Wil je vooraf advies dan kun je dit vragen bij jouw huisarts.
Wat is thuiszorg? Bijvoorbeeld hulp bij douchen, opstaan uit bed en eten. Of verzorging van een wond, stomazorg en injecties geven. Bijvoorbeeld hulp bij de administratie, leren om het huishouden zelf te doen of samen werken aan meer sociale contacten.
Geen maximum aantal uren
De wijkverpleegkundige stelt vast hoeveel uren zorg nodig is. De wetgeving stelt geen maximum aan het aantal uren dat vergoed kan worden vanuit de zorgverzekering. Per cliënt wordt natuurlijk goed bekeken wat nodig is.