Vervang de geitenkaas door een andere zachte kaas (bv.smeerkaas of ricotta) of - wanneer je geen kaas lust - door wat zure room of mascarpone. Minstens even lekker!
Je kunt geitenkaas vervangen door feta,deze kun je zowel van koeienmelk als van schapenmelk verkrijgen. Gewoon experimenteren met de kaas die je wel lekker vindt. Als er een zachte kaas nodig is, neem een roomkaasje. En misschien vind je geitenkaas in dat gerecht verwerkt wel lekker.
Fetakaas heeft een textuur die lijkt op die van verse geitenkaas; het is kruimelig maar blijft zacht. Naast het uiterlijk heeft het een vergelijkbare pittige smaak, wat het de perfecte vervanger voor geitenkaas maakt.
Je kunt de geitenkaas ook vervangen door feta kaas. Deze kaas is iets minder sterk van smaak. Wil je liever helemaal iets anders? Een zelfgemaakte pizza kun je met allerlei ingrediënten beleggen.
Feta is een traditionele Griekse kaas die voornamelijk wordt gemaakt van schapenmelk, of een mix van schapen- en geitenmelk. Geitenkaas, daarentegen, wordt volledig gemaakt van geitenmelk. Deze verschillende melksoorten geven elke kaas zijn unieke smaak en textuur.
Melk: Geitenkaas bevat meestal alleen geitenmelk. Fetakaas bevat daarentegen schapenmelk of een combinatie van schapenmelk en geitenmelk . Als feta geitenmelk bevat, mag de hoeveelheid niet meer dan dertig procent zijn. Pure schapenmelkfeta heeft een mildere smaak dan een combinatiefeta.
Mozzarella. Dit witte Italiaanse kaasje wordt traditioneel gemaakt van buffelmelk.
Halloumi kaas , afkomstig uit Cyprus, is een uitstekende vervanger voor Feta vanwege de vergelijkbare textuur en zoute smaak. Het verschilt echter in hoe het zich gedraagt tijdens het koken. In tegenstelling tot Feta, die zacht en kruimelig wordt bij verhitting, behoudt halloumi zijn vorm en ontwikkelt een heerlijke gouden korst.
De pittige smaak van geitenkaas kan de delicate smaken van bepaalde recepten die mascarpone vereisen, overheersen. Echter, in gerechten waar een pittige en lichtzure smaak gewenst is, zoals bepaalde hartige taarten of smeersels, kan geitenkaas een geschikte vervanger zijn voor mascarpone .
Halloumi. Halloumi is de perfecte kaas voor in een warme salade. Bak de halloumi en doe hem in plakjes in je salade of snij hem in blokjes als vervanger voor fetakaas. Ideaal als alternatief voor vlees in een vegetarisch gerechtje.
Brie is een zachte, romige kaas die in veel opzichten lijkt op geitenkaas . Het heeft een milde smaak en een gladde textuur, waardoor het geschikt is voor zoete en hartige gerechten. Brie smelt ook tot een rijke, smaakvolle substantie, waardoor het een uitstekende keuze is voor recepten die om gesmolten geitenkaas vragen.
Waar komt de smaak van geitenkaas vandaan? Geitenkaas heeft een erg uitgesproken smaak, deze is daarom niet te vergelijken met kaas die van koeienmelk gemaakt wordt. De specifieke smaak komt van een ander stofje dat in geitenkaas zit, namelijk caprinezuur. De smaak wordt vaak omschreven als nootachtig.
Geitenkaas heeft een licht pittige en romige smaak en is een goed alternatief voor Boursin kaas wanneer gemengd met knoflook en kruiden . Het smaakprofiel is milder dan verwacht en het past goed bij verschillende gerechten.
Het verschil in kleur komt door de maag van de geit en koe. In het voedsel van geiten en koeien zit het stofje caroteen, dit stofje is als het ware een soort kleurstof. In de maag van de geit wordt dit stofje omgezet in vitamine A, waardoor het niet terecht komt in de geitenmelk/ -kaas.
Witte kaas (ook wel saladekaas) is een kaas die wordt gemaakt van koemelk. Hierdoor is deze kaas toegankelijker dan Feta voor veel mensen. De koemelk geeft een romige zachte smaak aan de kaas. Zoals bij de bekende soorten van Apetina!
Cottage cheese is een prima vervanger voor geitenkaas, maar het vereist wel wat werk . Qua smaak heeft cottage cheese een licht zoute smaak die lijkt op verse geitenkaas. Het kan gebruikt worden in zowel hartige als zoete recepten die geitenkaas vereisen.
Vervang de geitenkaas door een andere zachte kaas (bv.smeerkaas of ricotta) of - wanneer je geen kaas lust - door wat zure room of mascarpone. Minstens even lekker!
Volle Griekse yoghurt kan een fantastische vervanger zijn voor mascarponekaas in verschillende recepten . De dikke en romige textuur lijkt sterk op die van mascarpone, waardoor het een uitstekend alternatief is voor mensen die hun calorie- of vetinname willen verminderen.
1) Versheid van de melk
Geitenmelk is van nature gehomogeniseerd, in tegenstelling tot zijn koeientegenhanger. Als gevolg hiervan veroudert geitenmelk veel sneller. "Naarmate het ouder wordt, wordt de melk steeds sterker en 'geitachtiger'. Hoe langer je de melk verwerkt, hoe sterker de 'geitachtigheid' in de kaas zal zijn," zei Pete.
Cottage cheese is milder, romiger en veel minder zout. Het is beter dan helemaal geen cottage cheese als vervanging voor je brokken feta .
Israëlische feta wordt meestal gemaakt van schapenmelk en is de zachtste van alle feta-soorten, met slechts een milde pittigheid en een laag zoutgehalte. Israëlische feta heeft een gladde maar stevige textuur die zich niet bijzonder goed leent voor verkruimeling, maar die het wel gemakkelijk maakt om te snijden en in blokjes te snijden.
Je kunt ook roomkaas gebruiken als vervanger voor fetakaas . Deze kaas brokkelt natuurlijk niet af zoals feta, maar heeft wel een pittige smaak en is heerlijk in warme gerechten.
De Burrata kaas is gemaakt van koemelk.
Verse geitenkaas is pittiger, romiger en minder zout dan Mozzarella, maar voegt wel wat kaasachtige goedheid toe. Geitenkaas smelt niet op dezelfde manier als Mozzarella, dus is misschien niet zo lekker in gekookte gerechten .
Cottage cheese is een verse kaas die gemaakt wordt van de wrongel van koemelk. De wrongel wordt voorzichtig losgeroerd en gespoeld om het overtollige wei af te voeren, waardoor kleine klontjes achterblijven.