Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel.
Bananen: Uit een recent Zweeds onderzoek bleek dat bananen de meest verspilde fruitsoort in winkels is door bruine plekken of kleine kneuzingen (Mattsson et al., 2018). In het Verenigd Koninkrijk worden er maar liefst 1,4 miljoen bananen weggegooid op dagbasis (The Guardian, 2017).
Uit ramingen blijkt dat er in de EU jaarlijks 88 miljoen ton voedselafval wordt gegenereerd. Dit komt overeen met 173 kg per persoon.
Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander 34 kilo eten weg.
Met name brood en zuivel verdwijnt vaak in de prullenbak. Zonde, want door op maat in te kopen, slim te bewaren en te koken met restjes, kun je veel eten van de vuilnisbelt redden. Wil jij minder voedsel verspillen? Schakel de Verspillingsvrije coach in!
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.
Wereldwijd gaat het jaarlijks om 1,3 miljard ton verspild voedsel, dat is onvoorstelbaar veel. Het is een derde deel van al het geproduceerde voedsel. Door de hele voedselproductie- en consumptieketen, kortweg de voedselketen, vindt verspilling plaats.
De laatste fase van de voedselketen is consumptie. In deze fase wordt het voedsel gegeten (hopelijk). Er zijn veel redenen waarom voedsel thuis wordt verspild, maar gelukkig zijn er ook veel dingen die we kunnen doen om dit te voorkomen.
Jaarlijks gooit de Nederlandse horeca ruim 50.000 ton aan voedsel weg. Dat zijn ongeveer 80 miljoen borden. Dit gebeurt zowel in de keuken als bij de gast. Grootste boosdoener is nog altijd de (te) grote porties die veel restaurateurs aan hun gasten serveren.
Het is interessant om te zien wat de meest verspilde producten zijn. Zo gooien we per persoon 7,3 kilo brood en deegwaren weg, 5,1 kilo zuivel, 3,7 kilo groente, 3 kilo fruit en 2,9 kilo aardappelen. Bij dranken gaat het om 23 liter koffie en thee, 10 liter melk en zuiveldrank en 6 liter frisdrank en sap.
Eten dat dagelijks gebruikt wordt (groenten en fruit, brood, aardappelen, pasta en rijst) belandt het vaakst in de vuilnisbak.
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
Ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor bijna 44 % van de voedselverspilling ter wereld (Lipinski et al., 2013). 40 % van het voedselverlies in ontwikkelingslanden gebeurt op oogst -en procesniveau (FAO 2016).
Veel voedsel niet gegeten
Daarnaast gaat veel voedsel verloren bij oogsten, opslag en vervoer. Dit kost niet alleen veel geld. Maar ook worden kostbare grondstoffen als water, grond en energie voor niets gebruikt. Daarom wil de overheid voedselverspilling verminderen.
Er wordt jaarlijks 1,6 miljard ton aan voedsel weggegooid. Het is een gigantisch probleem met gevolgen voor de economie, het milieu en de samenleving, zowel wereldwijd als in jouw land.
De langste, bekende voedselketen is gebaseerd op fytoplankton als producent, en telt 10 niveaus.
Een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt jaarlijks verspild, wat neerkomt op een verspilling van zo'n $1,2 biljoen. Volgens nieuw onderzoek kan tot $700 miljard van deze schade worden ingepeperkt door oplossingen die feitelijk al op tafel liggen.
Nederland gooit voor 124 miljoen euro aan eten weg tijdens kerst. 14% voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. Kerst is namelijk een feest van bezinning. 30% van al ons eten tijdens kerst belandt in de prullenbak.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.
Ideaal tijdstip eten
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Sommige noten en peulvruchten zijn gezonder dan andere. Dadels en amandelen zijn een goede combinatie als je meer proteïnen in je dieet wilt opnemen. De zoete smaak van dadels stilt de trek naar suiker. Als je een hele dag aan het bureau hebt gezeten en 's avonds nog wilt gaan sporten is deze combi perfect.
Boodschappenlijstje met hoeveelheden
Als je van alle producten opschrijft hoeveel je nodig hebt, koop je minder snel te veel. Met een boodschappenlijstje doe je ook minder snel impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden.