De boosdoener kan zijn: te veel droge ingrediënten die vocht absorberen zoals bloem, maizena, baking soda of cacao. Een ander probleem kan zijn dat de cake te lang in de oven heeft gezeten.
Want hoe langer je cake in de oven staat, hoe meer vocht er kan verdampen. En hoe heter de oven staat, hoe sneller die verdamping gaat. Dus een droge cake ligt dus vaak aan de temperatuur en oventijd.
Laat hem een minuut of 10 afkoelen in de vorm, zodat hij stevig kan worden. Daarna kun je hem veilig lossen. Laat je cake overigens niet volledig afkoelen in de vorm. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Tips tegen droge cake: tremperen
De gebakken en afgekoelde biscuit wordt besprenkeld met bijvoorbeeld likeur of een siroop. Staat het niet in het recept maar heb je toch het idee dat je biscuit of cake aan de droge kant is? Dan kun je dit tijdens het opbouwen van je taart alsnog doen.
Als je cake droog is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te verhelpen. Een optie is om een nat ingrediënt toe te voegen, zoals water, melk of vruchtensap . Je kunt ook proberen om de cake een paar minuten in de oven te verwarmen. Als je cake echt droog is, moet je misschien ook wat olie of gesmolten boter toevoegen.
De meest voorkomende cake soak is eenvoudige siroop, gelijke delen suiker en water, gekookt tot de suiker is opgelost . Deze toegevoegde hoeveelheid vloeistof en zoetheid helpen de cake vochtiger te maken en langer vochtig te blijven. Professionele bakkers gebruiken ook een milk soak, dit is melk of room die op de cake wordt gedept.
Voeg een sopje toe aan de gebakken cakelagen . Melk en vanille, of simpele siroop, zoiets.
Verlaag de oventemperatuur: de warmte doet de buitenkant van de cake te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden te bereiken. Dek je cake af door aluminiumfolie of een bakplaat over je cake te leggen.
Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.'' De tip is om de juiste verhoudingen te handhaven.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Je hoeft deze droge cake zeker niet weg te gooien, maar gebruik hem voor een lekker dessert! Maak bijvoorbeeld een trifle met aardbeien of een tiramisu. Besprenkel de plakjes cake voordat je ze verwerkt met wat likeur, vruchtensap of suikersiroop en geef de cake een tweede leven!
De romige smaak zorgt ervoor dat het eindproduct voller en romiger van smaak wordt. Daarom wordt er ook meestal volle melk gebruikt. Doordat je met melk ook vocht toevoegt, wordt de smaak vaak ook beter. Het gerecht wordt hierdoor zachter en dat geeft een prettiger mondgevoel ofwel een betere smaakervaring.
Een dun beslag kan leiden tot een cake die kreukt of krimpt in de oven . Door wat vloeistof te verwijderen of een paar extra's aan het beslag toe te voegen, wordt het dikker en wordt uw dessert gered.
Maak een theedoek goed nat in koud water, wring hem uit en leg over de vorm. Herhaal dit eventueel een paar keer. Door de hete vorm te laten 'schrikken', laat de cake los en kun je hem makkelijk uit de vorm halen.
Er zijn een paar dingen die ik doe om vochtverlies te voorkomen. Het makkelijkste is dat ik deze cakes meestal maak op de dag dat ik ze ga serveren . Zelfs als ik de sheet cakes de dag ervoor bak, worden ze in plastic verpakt en op mijn aanrecht bewaard. Dan snijd ik ze op de dag dat ik ze nodig heb, vul ze, stapel ze en versier ze.
Het opkloppen doe je eigenlijk nooit op tijd, maar op zicht. De boter en suiker moet je samen zo luchtig kloppen, dat deze helemaal wit ziet. Dat kan 5 minuten duren, 10 minuten, of misschien zelfs 15 minuten.
Te veel bakpoeder kan ervoor zorgen dat het beslag bitter smaakt . Het kan er ook voor zorgen dat het beslag snel rijst en dan instort. (d.w.z. de luchtbellen in het beslag worden te groot en breken waardoor het beslag instort.) Cakes krijgen een grove, fragiele kruimel met een ingevallen midden.
Bak de cake in 60 minuten gaar op 175 °C (boven- en onderwarmte). Controleer vlak voor het einde van de baktijd of de cake gaar is met een houten satéprikker of caketester. Als de prikker schoon uit de cake komt dan is de cake gaar. Na het bakken laat je de cake enkele minuten in de vorm afkoelen.
Cakebeslag of aardappelpuree mengen
De platte menghaak is ideaal voor het maken van smakelijk beslag voor cakes en koekjes. Je kunt deze ook gebruiken om normale of zware mengsels te mixen en te pureren, en voor het voor snel kloppen of opschuimen.
De verhouding van natte tot droge ingrediënten bepaalt het vochtgehalte van een cake. Als er simpelweg te veel bloem en te weinig boter is, zal een cake droog smaken. Aan de andere kant, als er te veel melk en te weinig bloem is , zal een cake te nat smaken.
Temperatuur van de oven
Een ideale temperatuur voor het bakken van een cake is 160 graden.
Een ingezakte cake kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt de deur van de oven te snel geopend, de cake heeft niet lang genoeg gebakken, je gebruikte te veel vochtige ingrediënten,... Het belangrijkste is om tijdens het bakken de deur van de oven nooit te openen.
Probeer het water in je recept te vervangen door volle melk of karnemelk voor een vochtige, decadente textuur. Een ander ingrediënt dat de vochtigheid van je cake kan verbeteren is mayonaise. Door een klodder mayonaise aan je beslag toe te voegen, kun je je versgebakken cake zachter maken met een extra boost aan vochtigheid.
Plaats een stoompan in een grote pan op het vuur en vul met water tot het BIJNA de bodem van de stoompan bereikt. Breng het water aan de kook en doe het voorzichtig in de cake. Zet het vuur uit en laat de cake ongeveer 10 minuten in de pan met het deksel erop, tot de cake zacht is geworden en zo goed als nieuw is.
Week je cake in melk of room .
Bestrijk de droge cake met een paar eetlepels melk of room. Voor een echt luxueuze afwerking kunt u recepten gebruiken zoals de tres leches poke cake uit één kom, gebakken en gedrenkt in een combinatie van volle melk, ingedampte melk en gezoete gecondenseerde melk.